Jděte do kuchyně a zkontrolujte pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, raději ji hned vyhoďte.
Na této pánvi nikdy nepečte maso, nesmažte hranolky ani nepřipravujte palačinky či jiné pokrmy.
Výrobci tvrdí, že materiál těchto pánví je schopen zajistit, aby se jídlo nepřichytilo nebo nepřipálilo.
V čem je problém pánví s označením PFAS
PFAS je označení pro perfluoroalkylované sloučeniny.
Měli byste vědět, že více než 200 předních světových vědců říká, že nádobí a obaly s tímto povrchem mohou být velmi nebezpečné pro naše zdraví.
Proto podepsali takzvaný „Madridský protokol“, ve kterém varují spotřebitele před každodenním používáním těchto sloučenin.
Předmětné sloučeniny se nepoužívají pouze při výrobě pánví, ale také při výrobě plechových kontejnerů na potraviny (například pro použití v restauracích nebo zařízeních rychlého občerstvení).
Jejich společnou charakteristikou je, že mají nepřilnavý povrch.
Současné studie o PFAS
Jedna současná studie provedená na zvířatech zjistila, že jisté druhy PFAS vedou k narušení endokrinního a imunitního systému, otravě jater a zpomalení metabolismu.
Nejhorší na nich je, že se nenacházejí jen v potravinách, které se skladují nebo vaří v uvedeném nádobí.
Během tepelné úpravy totiž dochází i k jejich uvolňování do ovzduší a ze vzduchu se tak dostávají do vody, půdy a celého životního prostředí.
Proto mnozí vědci a medicínští experti žádají výrobce po celém světě, aby přestali používat chemikálie ze skupiny PFAS, protože dnes už existují mnohem bezpečnější alternativy materiálů, na které se jídlo nepřichytí.
Závěr
Na závěr vám nabízíme velmi užitečné a jednoduché doporučení:
Pokud na svých pánvích nebo jiném kuchyňském nádobí uvidíte zmíněné označení PFAS, raději se jich rychle zbavte.
Doufáme, že tento článek byl pro vás užitečný, a proto ho budete sdílet se svými přáteli a známými, na kterých vám záleží.
Doporučujeme vám přečíst si také článek o tom, jaké jsou zdravé alternativy hrnců a pánví.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář