Úkolem státních kontrolních úřadů je chránit veřejnost, ale ne vždy je tomu tak. Buďte proto obezřetní, jaké potraviny kupujete!
Ode dnes raději pozorně čtěte složení výrobků na obalech. Mnohé oblíbené potraviny sice obsahují schválené složky, ale i ty mohou být nebezpečné pro vaše zdraví.
Zde je 9 potravin a jejich složky, kterým se příště pro jistotu vyhněte:
1. BVO v citrusových limonádách
BVO je anglická zkratka názvu Brominated vegetable oil (bromovaný rostlinný olej – E443).
Jde o potravinovou přísadu, která se využívá k tomu, aby se citrusová příchuť nerozložila v nápojích. Dnes je používání této přísady za určitých podmínek povolené.
Problémem však je, že mnohé studie ukázaly, jak se brom dokáže postupně akumulovat v těle a časem způsobovat výpadky paměti, kožní problémy anebo onemocnění nervové soustavy.
2. Oxid titaničitý v nízkotučném mléce a množství dalších potravin i léků
Oxid titaničitý je stejná látka, která se používá k tomu, aby barvy, plasty a jiné chemikálie byly bílé.
Proto se přidává do nízkotučného mléka a neuniknou mu dokonce ani mnohé léky či vitaminové preparáty prodávané v lékárnách.
Za normálních okolností je odtučněné mléko modravé barvy, což není příliš lákavé. Proto se do něj obvykle přidává oxid titaničitý, aby bylo znovu bílé. Kromě toho tato látka ani není uvedena na obalu, protože se nepovažuje za ingredienci, ale za látku používanou při výrobě.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IRAC) oxid titaničitý považuje za možný karcinogen.
3. Housenky a brouci v nakládaných žampionech
Zavařené potraviny často obsahují brouky a housenky, protože v továrně během výroby nelze garantovat, že všechny cizí organismy budou odstraněny. Je proto vysoká pravděpodobnost, že brouci a housenky se zpracují a uvaří spolu s potravinou.
Například americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) povoluje až 100 housenek na 100 gramů žampionů z plechovky.
Pokud se tomu chcete vyhnout, raději nejezte zavařené potraviny z obchodu, a zvláště houby z plechovky.
4. Lanolin ve žvýkačkách
Lanolin je vosk z vlny. Jde o substanci, kterou produkují některá zvířata, například ovce, a do potravin se používá jako změkčovadlo.
Obvykle tvoří součást základu žvýkaček.
Kromě toho se používá v kosmetice, produktech pro péči o pleť a vlasové kosmetice. Lanolin má na lidské tělo nežádoucí účinky.
5. Dřevní buničina v tavených plátkových sýrech
Celulóza, nazývaná také dřevní buničina, se přidává do zpracovaných sýrů, aby zabránila zvýšené lepkavosti. Na obalu se často označuje jako „přidaná vláknina“.
Celulóza je schválená přídavná potravinová látka, její povolený obsah je do 4 %.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Pokud však chcete raději konzumovat skutečnou vlákninu, a nikoliv dřevní hmotu, zvolte si takové potraviny, které ji neobsahují.
6. Umělá sladidla
Nejznámější umělé sladidlo je aspartam (více ZDE…) a nachází se v obrovském množství potravin – od žvýkaček přes slazené limonády až po léky a vitaminové doplňky.
V odborné literatuře se konzumace aspartamu spojuje s mnoha onemocněními:
- nádory na mozku
- cukrovka
- roztroušená skleróza
- Parkinsonova a Alzheimerova choroba
- fibromyalgie
- chronická únava
Také může způsobovat depresi, záchvaty úzkosti, bolesti hlavy, nevolnosti, mentální zmatení, migrény či křeče.
Najdete ho nejčastěji v potravinách „bez cukru“, jako jsou dietní limonády, želatina, dezerty, žvýkačky, ovocné džusy, pudinky a mnohé další potraviny.
7. Glukózo-fruktózový sirup
Glukózo-fruktózový sirup se nachází v téměř všech zpracovaných potravinách, hlavně v těch levných, protože je levnější než cukr, a tak ho místo něj používají mnozí výrobci.
Přidává se také do pečiva, cukrovinek, anýzových jogurtů, salátových dresinků, potravin v plechovkách, do cereálií a mnoha jiných potravin.
Glukózo-fruktózový sirup přispívá k přibíraní na váze, zvyšuje hladinu špatného LDL cholesterolu, poškozuje tkáně a má toxický účinek na játra. Přispívá ke vzniku cukrovky.
8. Trans-tuky
Trans-tuky se přes vysokou škodlivost i nadále přidávají do mnoha potravin, aby prodloužily jejich dobu spotřeby.
Najdete je převážně v margarínech (více ZDE…), bramborových lupíncích, sušenkách, keksech, pečivu a potravinách rychlého občerstvení.
Mnohé studie ukázaly, že trans-tuky zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu a snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Zvyšují také riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice, zánětů, cukrovky a dalších zdravotních problémů.
V Evropě jsou potraviny s obsahem trans-tuků vyšším než 2 % zakázány. Avšak i častá konzumace potravin s nižším obsahem těchto tuků může vážně poškodit zdraví.
9. Běžná potravinářská barviva
Studie ukázaly, že umělá barviva v limonádách, ovocných džusech a salátových dresincích dokážou snížit IQ u dětí a způsobit jim problémy se špatným chováním.
Modrá barva (E133) je v mnoha zemích zakázána – například v Norsku, Finsku a Francii. Stále se však vyskytuje v mnoha bonbonech, cereáliích a nápojích. Může způsobovat poškození chromozomů.
Červená barva (E124) způsobuje rakovinu štítné žlázy a chromozomální poškození. Najdete ji například v koktejlech, vyluhovaných třešních, které se dávají na koláče a dezerty, v zmrzlinách a dalších potravinách.
Žlutá barva (E110) zvyšuje riziko ledvinových nádorů. Může se nacházet v některých druzích sýrů, makaronech, limonádách, bonbonech a jiných výrobcích.
Závěr
Dávejte si pozor na to, co jíte, a vyvarujte se složkám potravin uvedených v tomto článku kdykoliv je to možné. Nezapomeňte se dívat na složení potravin na jejich obalu.
Pokud tam najdete jednu nebo více zmíněných věcí, raději tento produkt vraťte zpět do regálu a místo něj si vyberte zdravější alternativu bez škodlivých ingrediencí.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář