Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

Kokosový olej – průlom v léčbě Crohnovy nemoci

21.5.2018 by lucie Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Kokosový olej – průlom v léčbě Crohnovy nemoci

Pro osoby trpící Crohnovou chorobou je zde jeden z nejnovějších – a zřejmě nejdramatičtějších – průlomu v léčbě tohoto onemocnění.

Zdravé tuky mohou ve vašich střevních bakteriích vyvolávat pozitivní změny, zmírňovat příznaky tohoto vyčerpávajícího, dlouhodobého stavu. Existuje však jedna podmínka: tuky musí být rostlinného původu.

Strava obsahující velké množství kokosového oleje a jiného rostlinného tuku podle vědců zmírňuje zánět střeva, který v mnoha případech poškozuje vaše zdraví.

Podle časopisu Medical News Today by pacienti s Crohnovou chorobou – ta podle Národního ústavu pro cukrovku a onemocnění trávicího traktu a ledvin (NIDDK) postihuje ve Spojených státech půl milionu lidí – mohli zmírnit své příznaky jedinou úpravou jídelníčku: změnou druhu konzumovaného tuku.

A jak napsali autoři studie Dr. Alexander Rodriguez-Palacios se svými kolegy, funguje to takhle:

„Strava s vysokým obsahem tuku může u střevních bakterií vést ke specifickým změnám, které by mohly potlačovat škodlivý zánět – výzkum naznačuje, že se jedná o velký objev pro pacienty, co trpí Crohnovou chorobou.

Jedná se o druh zánětlivého střevního syndromu, který způsobuje otok střev, bolesti břicha a průjem.“

Vědci mluví o pozoruhodných výsledcích

Vědci použili zvířecí modely (myši), kterým podávali dva různé druhy stravy. Jednu skupinu myší krmili „zdravými“ tuky, jako je kokosový olej a kakaové máslo. Druhá skupina dostávala „normální“ stravu. Autoři této studie napsali:

„Myši krmené zdravou tukovou stravou měly až o 30 % méně špatných střevních bakterií než ty, které byly krmeny normální stravou, což vedlo k velmi odlišné skladbě střevní mikroflóry.

I nízké koncentrace kokosového oleje anebo kakaového másla způsobily, že myši měly slabší zánět tenkého střeva.“

Zajímavé je, že slepé střevo představuje místo, kde Crohnova choroba obvykle způsobuje největší zánět a u myší šlo o oblast, která byla kokosovým olejem pozitivně ovlivněna.

Zmenšení zánětu střev díky konzumaci zdravých tuků bylo dramatické i tehdy, když se tuky konzumovaly v malých množstvích.

Jeden z nejdůležitějších závěrů výzkumu, o němž vědci diskutovali, se týkal způsobu, jak zdravé tuky ovlivňují skladbu střevní mikroflóry.

Rodriguez-Palacios poznamenal, že jediné, co musí pacienti udělat, je „nahradit „špatný“ tuk „zdravým“ a konzumovat normální stravu.“

Konzumace kokosového oleje mění skladbu střevní mikroflóry

Uvedená studie, která probíhala na Case Western Reserve University Medical School v Clevelandu, byla první, která vysvětlila specifické změny střevní mikroflóry v případě Crohnovy nemoci, a také první, která ukázala, že typ tuků, které lidé konzumují, přímo ovlivňuje diverzitu jejich střevní mikroflóry, což zmírňuje závažnost, nebo dokonce přítomnost nemoci.

Rodriguez-Palacios je prý přesvědčen, že tyto výsledky by mohly lékařům pomoci identifikovat prospěšné bakterie, které by mohly léčit pacienty s pokračujícími zánětlivými problémy střev.

Také řekl, že dalším krokem bude identifikovat, které složky zmíněných zdravých a špatných tuků vyvolávají změnu ve střevních mikrobech – a ty zdravé použít za účelem testování protizánětlivých probiotik.

Jedním z dalších zjištění je, že konzumace různých typů tuků nemusí mít stejné účinky na lidský organismus. Řekl:

„Laboratorní myši jsou příkladem toho, že každý člověk může reagovat jinak. Do stravy však vkládáme velké naděje a mohla by pomoci alespoň některým pacientům, kteří jsou vystaveni negativním účinkům léků. Nyní je třeba odhalit, co dělá tuk „zdravým“, a co „špatným“.

Kromě kokosového oleje a kakaového másla vědci používali i jiné skvělé zdroje zdravých tuků, jako je avokádo, ořechy (zejména makadamové, pekanové a vlašské), losos (nejzdravějším druhem je divoce žijící aljašský losos) a extra panenský olivový olej.

Crohnova choroba a kdo je nejvíce ohrožený

K propuknutí Crohnovy nemoci nejčastěji dochází u dospělých lidí po dvacátém roce života. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří otok střev, křeče, bolesti břicha, průjem, žaludeční nevolnost, ztráta hmotnosti a anémie (více ZDE…).

Britské periodikum Express uvádí, že dalším typem zánětu střeva, který způsobuje poškození a může mít příznaky podobné Crohnově nemoci, je ulcerativní kolitida.

Anotace studie uvádí něco, co by mohlo vyvolat zajímavou debatu, spojenou s příčinami Crohnovy nemoci.

Mnoho vědců tvrdí, že můžeme jen hádat, co ji způsobuje, a trvají na tom, že na ni v současnosti není žádný lék. Také se však zmiňují o tom, že některé léky mohou její příznaky zmírňovat.

Kromě kolitidy a souvisejících problémů k nejzávažnějším symptomům Crohnovy nemoci patří:

  • průjem
  • oteklá, bolestivá kůže na určitých částech těla
  • bolest břicha
  • bolestivé, oteklé klouby
  • krev nebo hlen ve stolici
  • horečka nebo zvýšená teplota
  • bolavé, zarudlé oči
  • únava
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti
  • vřídky v ústech

Podle nejnovějších zpráv je kokosový olej „nebezpečný“

Ačkoliv se za poslední roky objevilo mnoho studií vyvracejících tvrzení, že saturovaný tuk je pro vás špatný a jeho příjem byste měli omezit nebo zcela vyloučit, organizace jako American Heart Association (AHA) a American Stroke Association nadále házejí prospěšné živočišní tuky (jako jsou plnotučné mléčné výrobky) a trans-mastné kyseliny do jednoho pytle.

AHA řadí rostlinné oleje, jako řepkový, kukuřičný a sójový olej, do stejné skupiny jako olivový olej, přičemž všechny označuje jako oleje na vaření, které jsou pro vás „lepší“.

Čistě náhodou zde existuje mnoho velmi důležitých rozdílů, kterých byste si měli být vědomi. Týkají se trans-mastných kyselin, teploty vaření a složek, jako jsou vysoce zánětlivé aldehydy, které mohou způsobovat Alzheimerovu chorobu (více ZDE…) a onemocnění srdce.

Ačkoliv vás AHA upozorňuje na to, že je lepší používat vlastní salátové dresinky než ty, které dostat koupit v obchodě (kvůli vysokému obsahu škodlivých rostlinných olejů, cukru a kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy), nezmiňuje se o žádných rozdílech v poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin, a o tom, jak na tyto oleje působí vysoká teplota nebo jak působí na naše cévy.

Je to jako obvykle – málo pravdy se spoustou dezinformací. Nedávné zprávy mluví jasně: „Kokosový olej má více „špatného“ tuku než hovězí maso a máslo“ nebo: „Přestaňte jíst kokosový olej! Podle studie je dobrý jen na hydrataci pleti.“

Jeden citát zní: „Podle AHA kokosový olej není tak zdravý, jak si mnozí lidé myslí. Ve skutečnosti je dokonce nezdravý.“

Spisovatel a odborník na výživu David Wolfe však říká:

„Příznivé účinky kokosového oleje na štítnou žlázu vyplývají z jeho jedinečného řetězce mastných kyselin, který má střední délku. Kyselina laurová (druh triglyceridu se středním řetězcem) nacházející se v kokosovém oleji má vynikající protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Kyselina kaprínová má silné antimikrobiální a antivirové vlastnosti a kyselina kaprylová se díky svým antifungálním a antibakteriálním vlastnostem vyznačuje celou řadou zdravotních přínosů.“

Leptin, lektin a souvislost s autoimunitními onemocněními

Pokud máte nadváhu, a přesto toužíte jíst zejména nezdravá jídla a cukry, jde o příznak toho, že můžete mít problém s leptinem. Vaše tělo je stavěno k tomu, aby přirozeně regulovalo, kolik toho sníte a kolik energie spálíte.

Část tohoto procesu se děje prostřednictvím uvolňování hormonů ghrelinu a leptinu. Tomuto tématu jsme se věnovali v tomto článku.

Když sníte sladký zákusek, vaše tělo zvýší produkci leptinu, který reguluje váš apetit a ukládání tuku. Ghrelin je naopak známý jako „hormon hladu“, protože lidé, kterým tento hormon podávali, toho snědli podstatně více než obvykle.

A podle jisté studie v časopise Nutrients nerovnováha omega 6 mastných kyselin zvyšuje leptinovou a inzulínovou rezistenci:

„Vědecký důkaz vyvažování poměru omega 6 a omega 3 mastných kyselin je jasný a tento poměr je nezbytný pro normální růst a vývoj, prevenci a léčbu obezity a její komorbidity, včetně cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.“

Studie dospěla k závěru, že tento vyvažovací proces může být vysvětlený, když další studie objasní, jaký metabolismus mají výživné látky a jak fungují geny. Na druhé straně se lektiny vážou s uhlovodíky a připojují se k buňkám, které jim umožňují škodit.

Podobně jako v případě cukru i mnohé lektiny jsou prozánětlivé, imunotoxické, neurotoxické a cytotoxické. Některé lektiny mohou zvyšovat viskozitu krve, zasahovat do genové exprese a narušovat fungování žláz s vnitřní sekrecí.

Mezi nejproblematičtější potraviny obsahující lektin patří pšenice, semínka, fazole, sója a jiné luštěniny, arašídy, lilek, brambory, rajčata a paprika.

Ve srovnání leptinu a lektinu je trochu zmatek – lektiny mohou spouštět leptinovou rezistenci.

Naturopatický lékař John Dunn říká:

„Lektiny jsou uhlovodíky, které vytvářejí rostliny pro svou ochranu před hmyzem a nemocemi. Některé rostliny mají vysokou hladinu lektinů. Patří k nim luštěniny, sušená fazole, sója, arašídy, brambory (zejména ty geneticky modifikované), rajčata, lilek a paprika.

Další velký zdroj potravinových lektinů pochází z obilovin: pšenice, žita, ječmene, pšeničných klíčků, quinoy, rýže, ovsa, prosa a kukuřice.“

Dunn pokračuje:

„Leptin je hormon regulující hmotnost a chuť k jídlu, který vzniká v tuku. Za normálních podmínek plné tukové buňky začínají vylučovat leptin. Ten se krví dostává až do mozku a stimuluje hypothalamus.

Leptin následně vylučuje hormony, které urychlují metabolismus, spalují nadbytečný tuk, dodávají pocit plnosti a udržují zdravou váhu.“

Trvale zvýšené hladiny leptinu mají nepříznivý vliv na hladiny inzulínu a také na onemocnění srdce, mrtvici, vysoký krevní tlak a obezitu. Zároveň snižují plodnost a urychlují stárnutí.

Dr. Steven Gundry, který právě dokončil studii o účincích lektinů na lidi, mluví o jejich skrytých nebezpečích a přiklání se ke stravě, která je neobsahuje.

Ve své knize „Skryté nebezpečí zdravých potravin“ popisuje své pacienty, u kterých Crohnova choroba (více ZDE…) jednoho dne zcela zmizela, a pak se objevila znovu, když do své stravy zahrnuli lektiny.

Zajímavé je, že Gundry není zastáncem kokosového oleje a vlastně navrhuje, aby ho lidé s Crohnovou chorobou ze své stravy vyloučili, protože kyselina laurová specificky přenáší liposacharidy a napomáhá jejich transportu do krve. Více se mu líbí MCT olej.

Já jsem však přesvědčen, že by bylo nesprávné věřit, že všechny lektiny jsou pro vás špatné. Například kokosový olej je plný MCT (triglyceridů se středním řetězcem), které se snadno metabolizují, protože nepožadují zvláštní enzymy a vaše tělo jich dokáže účinněji využít, což odlehčuje trávicí trakt.

Obcházejí procesy ukládání žluči a tuku a jdou vám přímo do jater, kde se mění na ketony. Ty se rychle uvolňují do krve a jsou využívány jako palivo – což by mohlo vysvětlovat, proč náš článek ukazuje, že lidé s Crohnovou chorobou mohou mít z kokosového oleje užitek.

Zdroj: Mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Rychlá pomoc, Zdravá výživa Značky: choroba, crohnova, kokosový, kolitida, léčba, mct, olej, strava, střeva, studie

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady
  • Proč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásuProč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásu
  • Zlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicínyZlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicíny

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT