Pod názvem kolorektální rakovina rozumíme rakovinu tlustého střeva nebo rakovinu konečníku, které se někdy označují tímto společným názvem.
Jedná se o druhý nejrozšířenější druh rakoviny. Podle statistik jí bude trpět až 5 % populace.
Z tohoto důvodu byste jí měli věnovat náležitou pozornost a dostatečně v předstihu podniknout kroky, které riziko jejího vzniku výrazně sníží.
Nejprve si ale řekněme trochu více o tom, co to vlastně kolorektální rakovina je.
Co je kolorektální rakovina
Jak jsme již uvedli v úvodu, jedná se o typ nádorového onemocnění, které začíná buď v tlustém střevě, nebo v konečníku (posledních několik centimetrů tlustého střeva).
Nejčastější typ nádoru na tlustém střevě je adenokarcinom – nádor pocházející z buněk, které vytvářejí jeho sliznici.
Nejvíce ohrožení jsou lidé nad 50 let, ale v současnosti se vyskytuje také u mladších. V tlustém střevě se obvykle nejprve vytvoří nezhoubné polypy, které se časem mohou přeměnit v zhoubné nádory.
Nyní se pojďme blíže podívat na kroky, které vám pomohou výrazně snížit riziko vzniku tohoto druhu rakoviny:
1. Zvyšte fyzickou aktivitu
Fyzická aktivita hraje důležitou roli při předcházení většině druhů onkologických onemocnění a kolorektální rakovina je bez pochyb mezi nimi.
Studie publikovaná v Žurnálu výživy v roce 2012 uvádí, že dostatečný pohyb snižuje její riziko o ohromných 40 až 50 %. Ze všech typů rakoviny se jedná o vůbec nejvyšší číslo.
Kolik pohybu tedy potřebujete?
Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) uvádí, že byste měli mít pohyb střední intenzity minimálně 30 minut denně po dobu 5 dní v týdnu nebo cvičení vysoké intenzity 20 minut alespoň 3 dny v týdnu.
2. Udržujte si zdravou tělesnou váhu
Máte-li nadváhu, riziko kolorektální rakoviny snížíte jednoduše tak, že zhubnete. Podle výzkumu se riziko snižuje o 15 % s každými pěti body vašeho BMI indexu.
Snížíte-li svůj BMI ze 40 na 35, snížíte riziko rakoviny o 15 %, snížíte-li svůj BMI až na 30, snížíte riziko rakoviny o 30 %.
3. Přestaňte kouřit
Kouření je jedním z největších rizikových faktorů pro více druhů rakoviny.
Nejvíce způsobuje rakovinu plic, avšak významně zvyšuje šance pro vznik rakoviny tlustého střeva, žaludku a jícnu.
4. Omezte konzumaci alkoholu
Kolorektální rakovina dost souvisí s nadměrnou konzumací alkoholu (více ZDE…). Kromě toho hrozí cirhóza jater, což je také forma rakoviny.
Doporučuje se konzumovat maximálně 1 alkoholický nápoj denně. Tedy maximálně 1 pivo, 2 dcl vína nebo 0,5 dcl tvrdého alkoholu.
5. Omezte konzumaci červeného masa
Jelikož tlusté střevo je poslední částí trávicího systému, strava je velmi důležitá pro vaše zdraví.
Vysoká konzumace „červeného masa“ čili hovězího a vepřového je spojována s rakovinou tlustého střeva a konečníku. Červené maso dokonce patří mezi 5 potravin, které nejvíce způsobují rakovinu.
Tento typ masa se stává problematický hlavně v případě, kdy je vystaven příliš vysokým teplotám, například během grilování nebo smažení, kdy se na něm vytvářejí karcinogeny.
Chcete-li snížit obsah karcinogenů, maso raději vařte nebo duste. A chcete-li přece jen grilovat, používejte marinády, které tvorbu uvedených látek snižují.
6. Konzumujte ovoce a zeleninu bez škrobu
Strava bohatá na antioxidanty a fytonutrienty má na trávicí systém přímo blahodárné účinky a chrání před rakovinou.
Mezi zeleninu s nejvyšším množstvím uvedených látek patří:
- tmavá listová zelenina (špenát, salát)
- červená řepa (více ZDE…)
- tykev
- paprika
- rajčata
- chřest
- mrkev
- květák a brokolice
- zelí
- zelená fazolka
7. Zvyšte příjem vlákniny
Budete-li dodržovat zásady ohledně ovoce a zeleniny, tělu dodáte i dostatek vlákniny, která je pro zdraví tlustého střeva velmi důležitá.
Vláknina působí jako čistič střev a je potravou prospěšnou pro střevní mikroflóru, která působí proti rakovině.
Potravinami bohatými na vlákninu jsou kromě výše jmenovaných luštěniny, ořechy a ovesné vločky.
Máte-li ve své stravě málo vlákniny, doplnit si ji můžete také pomocí doplňků stravy s obsahem indické rozpustné vlákniny psyllium.
8. Vyhýbejte se potravinám, které obsahují dusičnan sodný
Dusičnan sodný je sůl běžně používaná na konzervování zpracovaného masa, jako jsou lančmíty, paštiky, slanina, salámy, párky, šunka či klobásy.
V žaludku tato látka reaguje s kyselinou a mění se na nitrosamin – známý karcinogen.
POKUD se neumíte vzdát zpracovaných masných výrobků, alespoň si pořiďte takové, které dusičnan sodný neobsahují.
9. Jezte potraviny bohaté na vápník
Ukázalo se, že vápník přijímaný ve stravě snižuje riziko kolorektální rakoviny.
Kvůli dlouholeté propagandě si při slově vápník většina lidí vybaví mléko a mléčné výrobky. Problém u mléka je, že jeho nadměrná konzumace zvyšuje riziko rakoviny.
Kravské mléko dokonce ani není nejlepším zdrojem vápníku. Mnohem lepším zdrojem je například zelí, sladké brambory, fenykl, petržel, pomeranče, mandle či brokolice (více ZDE…).
10. Mějte dostatek vitamínu D
Nízká hladina vitamínu D se spojuje až s 12 druhy onemocnění. Kolorektální rakovina je jen jedním z nich.
Pokud nemáte dostatek slunečního světla, což je problém hlavně v zimě, zvažte jeho doplňování ve formě doplňků stravy.
Pořiďte si však formu vitamínu D3 (cholecalciferol), který je pro lidské tělo nejlépe využitelný.
11. Preventivní screeningové prohlídky
Screening je při kolorektální rakovině poměrně důležitý a doporučuje se každému nad 50 let. Máte-li v rodině predispozici tohoto onemocnění, pak i dříve.
Existuje několik druhů testů. Provádějí se v následujícím časovém rozmezí:
- test na okultní krvácení – jednou ročně
- kolonoskopie – jednou za 10 let
- sigmoidoskopie – jednou za 3 až 5 let
V poslední době se kolonoskopie (vyšetření celé délky tlustého střeva) stala poměrně kontroverzní, protože u ní existuje poměrně vysoké riziko zdravotních komplikací.
Místo ní se doporučuje sigmoidoskopie, která je méně invazivní a vyšetřuje se při ní pouze poslední 1/3 tlustého střeva – tedy místo, kde se kolorektální rakovina vyskytuje nejčastěji.
O tom, jaký typ vyšetření je pro vás nejvhodnější, se poraďte se svým lékařem.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář