Produkce vajec v USA je celkem působivá: 50 miliard vajec ročně, ale bohužel tento vysoký počet je dosažen použitím průmyslového zemědělství, a to formou průmyslových zvířecích farem (CAFO).
Asi 70 % vyprodukovaných vajec se prodává, zatímco ze zbytku se použijí skořápky, které se přidávají do kapalných a sušených vaječných výrobků, někdy se používají bílky (žloutky mohou způsobovat onemocnění srdce).
Americké státy Iowa, Ohio, Pensylvánie, Indiana a Kalifornie jsou největšími producenty a USA je největší producentskou zemí vajec na světě.
Někteří lidé říkají, že hnědá vejce jsou pro nás lepší, protože obsahují více výživných látek.
Jiní jsou přesvědčeni, že jsou lepší na vaření, protože dělají pokrmy více nadýchané, zatímco bílá vajíčka jsou lepší na pečení koláčů. Pak jsou tací, kteří věří v pravý opak.
Jaký je skutečný rozdíl mezi hnědými a bílými vajíčky? Jeden odborník tvrdí, že neexistuje mezi nimi žádný rozdíl z výživového hlediska.
Další skutečnosti o bílých a hnědých vejcích
Tloušťka skořápky je dalším optickým faktorem spojeným s vajíčky.
Některé skořápky jsou tlusté a ochranné a jiné skořápky naopak tenčí. Někteří vědci tvrdí, že rozdíly v tloušťce skořápky souvisí s věkem kuřete, a ne s jejich barvou.
Kuřata obvykle nesou vejce s tvrdší a silnější skořápkou, zatímco starší slepice snášejí vejce s tenčí skořápkou.
Kuřata, která snášejí bílá vajíčka, jsou obecně bílá nebo mají světlou barvu, ale mají také bílé ušní lalůčky. Hnědá vejce nejčastěji snášejí červené, hnědé, nebo jiné tmavě zbarvené opeřené slepice, které mají červené ušní lalůčky.
Simon Whistler vysvětluje, že:
Nejde o obecnou pravdu, jen o obecné pravidlo. Ušní lalůčky kuřat jsou opravdu ukazatelem toho, že existuje silný vztah mezi barvou ušního lalůčku a barvou peří, takže i barva peří může být vhodným ukazatelem.
Barva vajec je dána genetikou, ale barva ušního lalůčku a peří je dobrým ukazatelem …
Kuřata s červenými ušními lalůčky mají tendenci být větší než ty bílé, což je důvod, proč konzumují více. Zemědělci potřebují vykompenzovat náklady na přikrmování, takže zvyšují cenu hnědých vajec.
Rozdíly ve stravě kuřat ovlivňují chuť, barvu žloutku a výživnou hodnotu
Whistler tvrdí, že pokud by vzal kuřata snášející hnědá vajíčka, která byla také hnědá, a zvýšil jim stravu typickou pro bílá kuřata, jejich vajíčka by chutnala stejně a byla by k nerozeznání od ostatních vajec, kromě barvy skořápky.
V případě, že strava je stejná, budou žloutky dokonce stejné barvy.
Většina kuřat vychovaných na průmyslových farmách (CAFO), ať už snášejí bílá nebo hnědá vajíčka, jsou všechna krmena toutéž stravou, možná s malým rozdílem v závislosti na tom, zda je nechají volně se proběhnout.
Pokud jste někdy ochutnali vajíčka od kuřat, kterým umožnili proběhnout se na pastvině, tak už víte, že může být rozdíl mezi těmito a levnými, bílými průmyslovými vajíčky s anemicky vypadajícími žloutky.
Jak zjistíte, zda koupená vejce jsou pro vás dobrá? Podle Nadace Georga Mateljanu:
Kromě označení organický se zeptejte na to, zda byla kuřata ve skutečnosti volně puštěná. Nenechte se nalákat na matoucí označení.
Pravděpodobně jste se již setkali s označením „vejce z ekologického chovu“, „vejce z volného chovu“, „vejce ze slepic chovaných na podestýlce“ a „vejce z klecového chovu“, avšak americké zákony umožňují, aby se toto označení používalo i v případě, že kuřata žijí málo času nebo žádný čas ven v prostředí pastviny.
Promluvte si se svým prodejcem nebo výrobcem vajec a zjistěte, jak byla kuřata ve skutečnosti chovaná.
Proč většina obchodů prodává bílá vejce?
Jak jsme již vysvětlovali, kuřata s bílými ušními lalůčky nestojí tolik jako hnědá kuřata. Proto jsou jejich vejce levnější, což vede k tomu, že by je lidé kupovali častěji. Ta bohužel obvykle pocházejí z průmyslových farem (CAFO).
Co se týče jejich výživové hodnoty, ta souvisí se stravou kuřat. Rozdíly ve stravě a ve způsobu, jakým byla chovaná, má vliv na chuť vajec, výživnou hodnotu, a dokonce i na barvu žloutku.
Ve skutečnosti vejce z průmyslových farem (CAFO) pro vás nejsou vůbec dobrá. Jsou nezdravá, a to z několika důvodů:
Za prvé, kuřata jsou chována v neuvěřitelně nehygienických podmínkách a některá z nich jsou tak balena s jinými kuřaty, jejichž nohy se sotva dotýkají země.
Jsou také živnou půdou pro nemoci. Tyto kuřata jsou obvykle vykrmovaná geneticky modifikovanou kukuřicí a sójou místo přirozené stravy, složené ze zelených rostlin, semínek, hmyzu a červů.
Podporují nemoci. Do jejich krmiva se přidává peří a jiné části zvířat. Aby se zabránilo šíření chorob, jsou pravidelně krmena antibiotiky.
Jak jsou kuřata chována určuje, jak zdravá budou mít vejce
Existují rozdíly mezi dostupností vajec.
Whistler říká:
Příliš často se věřilo, že existuje malý rozdíl ve výživové hodnotě. Je to zjevně nepravdivé. Je třeba poznamenat, že zatímco většina vajec prodávaných v obchodech je bílá a pochází od bílých kuřat, hnědá vejce snášená hnědýma kuřaty často nacházíme v domácích provozech.
Ve skutečnosti můžete zjistit, zda jsou vaše vejce od kuřat z volného chovu, nebo podestýlková vejce, a to podle barvy vaječného žloutku. Slepice, kterým je umožněno pást se na pastvině, snášejí vejce se zářivě oranžovými žloutky.
Malé, bledě žluté žloutky mají vejce slepic, které jsou chovány v klecích, a není dobré zahrnout je do přirozené stravy.
Pravda nebo mýtus: Když vám lékař nedoporučuje konzumaci vajec
Lékaři mohou povolit konzumaci vajec ve vašem jídle, ale někdy pacienty varují, aby byli opatrní, protože vejce (prý) obsahují vysoké množství cholesterolu a mohou zvýšit riziko vzniku srdečních onemocnění. Nicméně Nadace Georga Mateljanu poznamenává:
Je zajímavé, že několik dlouhodobých studií o stravování naznačuje, že obsah cholesterolu ve vejcích nemá na svědomí vznik srdečních onemocnění v takové míře, jak se dříve tvrdilo. V těchto studiích bylo prokázáno, že riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice se zvyšuje s příjmem 1 až 6 vajec týdně.
Stejně zajímavý byl vztah mezi příjmem vajec a zvýšenou hladinou dobrého HDL cholesterolu u účastníků. Nejen že konzumace vajec zvýšila hladinu HDL cholesterolu, ale také zlepšila jeho složení, čímž se zvýšila jeho účinnost.
Je všeobecně známo, že dietní cholesterol z přírodních zdrojů nepředstavuje žádnou hrozbu pro vaše zdraví a je ve skutečnosti velmi dobrý.
Americká výživová doporučení z roku 2015 dokonce odstranila limit příjmu cholesterolu a přidala vaječné žloutky do seznamu doporučených zdrojů bílkovin.
Mnozí lékaři zapomněli, že vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů, bílkovin a antioxidantů, které mnoha lidem chybí, což poškozuje jejich zdraví.
Odhaduje se, že 90 % amerických obyvatel nemá dostatek cholinu, vitamínu B, který je důležitý pro vývoj mozku a paměti.
Mezi příznaky nedostatku tohoto vitamínu patří kognitivní problémy, nízká energie a mozková mlha, ale jeden vaječný žloutek obsahuje téměř 215 mg cholinu.
Pokud žijete v oblasti, kde máte blízký přístup k vejcím z volného chovu, určitě si je pořiďte, protože to stojí za to. Nebo najděte místní obchod se zdravou výživou, kde můžete najít vysoce kvalitní lokální vejce.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář