Příjemným překvapením pro ty, co oceňují jedinečnou pikantnost kurkumy, je zjištění, že s její aktivní složkou, známou pod názvem kurkumin, se spojuje několik výjimečných zdravotních přínosů.
Jeden z posledních byl odhalen ve studii, v níž vědci testovali tuto účinnou složku na pacientech se srdečním selháním, a byly prokázány její účinky i na jiné orgány, včetně mozku.
Jak člověka ovlivňuje selhávající srdce
Srdeční selhání, které celosvětově zažívá téměř 120 milionů lidí ročně (v Česku kolem 230 000 lidí), oslabuje srdce a ovlivňuje jeho schopnost pumpovat dostatek kyslíku.
Pacienti již nejsou schopni účastnit se aktivit a cvičení, která dělali předtím, co by se dalo popsat jako stav, který změnil život člověka.
Srdeční selhání se také popisuje jako chronické, progresivní a neléčitelné. Ačkoliv změny v životním stylu, jako je konzumace vyvážené, zdravé stravy a pravidelné cvičení, mohou zmírňovat pocity únavy a zlepšovat náladu natolik, že se pacienti vrátí zpátky do života.
Výzkum, publikovaný v časopise Journal of Applied Physiology, ukazuje, že kurkumin může lidem se srdečním selháním pomáhat tím, že zvyšuje sílu kosterního svalstva, výdrž a schopnost cvičit.
Ačkoliv během pokusu byly zkoumány myši, vědci doufají, že svůj výzkum budou moci použit i v klinickém prostředí na lidských pacientech.
Kurkuma patří do stejné botanické čeledi jako zázvor, další účinné koření s osvědčenými složkami.
Dr. Lie Gao, spoluautor studie a odborný asistent buněčné a integrativní fyziologie v Zdravotnickém centru na univerzitě v Nebrasce, poznamenává:
„Tato studie přinesla důležitý důkaz principu. Některé potraviny a koření, jako je brokolice a kurkuma, obsahují bohatý zdroj antioxidačních složek. Jejich konzumace může zlepšit zdraví kosterního svalstva.
Podobné složky mohou být prospěšné pro stabilizované pacienty se srdečním selháním a omezenou schopností cvičit.“
Zajímavé je, že předchozí studie naznačují, že antioxidanty zacílené na kosterní svalstvo mohou být pro pacienty se srdečním selháním účinné, nicméně Gao poznamenává, že kvůli vysokému množství kurkuminu, které by to vyžadovalo, to nelze používat u lidí.
Proto navrhuje, aby se používaly „jiné antioxidanty“, jako je dimethyl-fumarát (DMF), oblíbený lék pro léčbu roztroušené sklerózy.
I přesto je kurkumin jednou ze stovek živin rostlinného původu, počínaje mrkví a tabákem konče, které by se měly nekompromisně získávat a zpracovávat do lékové formy.
Kurkuma – koření života
Kurkumin, získávaný z oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), je pigment, který dodává kari omáčkám jasně žluté zbarvení. To vysvětluje, proč se kurkuma používá jako dochucovadlo a barvivo do hranolků a smažené kořenové zeleniny, rýže, smaženice a dušené zeleniny, jako je kaděrávek a zelí.
Jen za posledních několik let podle britského listu The Guardian exponenciálně vzrostl počet dotazů ke koření, které se stává přímo „kultovním“. Objevuje se v nápojích, jako je smoothie a kurkumové latté, známé jako zlaté mléko.
Recept je jeho přípravu najdete v tomto článku.
Je to silná směs organického kurkumového prášku a kokosového mléka, případně panenského kokosového oleje.
Dalšími možnými příchutěmi jsou vanilka, čistý med anebo stévie, palička zázvoru, skořice a občas i zdravá dávka černého anebo bílého pepře. Ke zklidnění bolavého hrdla se přidává ghí.
Použití pepře ve zlatém mléce vlastně podporuje studia, v níž „kombinace kurkumy a pepře“ účinkuje na symptomy metabolického syndromu. Sledovala 117 účastníků, u kterých se projevoval oxidační stres a zánět.
Podle náhodného kontrolovaného pokusu a aktualizované metaanalýzy došlo k významnému zlepšení, a to i při krátkodobém podávání kurkuminového doplňku stravy.
Kurkuma se v Indii nazývá „koření života“. Což mluví samo za sebe.
Zlaté mléko se stává stále oblíbenějším nejen jako příjemný, zahřívající nápoj pro chladné večery, ale také jako pomoc se spánkem u lidí trpících nespavostí. Kurkumin je látka, která je bezpečná, účinná a zcela přírodní.
Na protizánětlivé vlastnosti kurkumy (Curcuma longa) poukazuje celá řada studií, které odhalují více než 160 rozdílných fyziologických a buněčných signalizačních cest pozitivně ovlivňujících artritické stavy, rakovinu, obezitu, zánětlivá onemocnění střeva, a poslední dobou i metabolický syndrom a demenci.
Studie odhalují silný potenciál kurkuminu pro váš mozek
V další studii z poloviny roku 2018 se vědci z texaské A & M pokusili zmírnit utrpení pacientů trpících syndromem války v Zálivu (GWI).
Ten se vyznačuje „výrazně sníženou neurogenezi, mírným chronickým zánětem, zvýšeným oxidačním stresem a mitochondriální dysfunkcí v hipokampu“.
Ve studii na zvířatech si myši s GWI léčené pomocí kurkuminu udržely lepší paměť a náladu. Kromě toho:
„Zvýšená neurogeneze (tvorba nových nervových buněk), potlačený zánět a oxidační stres s normalizovaným mitochondriálním dýcháním mohou být důsledkem lepší paměti a nálady díky této léčbě.“
Vědci napsali, že kurkumin použili kvůli jeho dlouho známé schopnosti pozitivně ovlivňovat některé aspekty zdraví mozku.
Myši ve studii byly vystaveny nízkým dávkám DEET, tedy N-diethyl-meta-toluamidu, běžného repelentu proti hmyzu, a jiným chemickým látkám souvisejícím s GWI, jako je pyridostigmin bromid a permethrin. Také byly každý den po dobu 28 dní na pět minut vystaveny omezení pohybu.
Ještě novší studie dokazuje, že chronická neuropatická bolest a kognitivní zhoršení, které ji doprovází, se dají léčit antinociceptivní (snížená citlivost na bolestivé podněty) a neuroprotektivní aplikací kurkuminu, což bylo demonstrováno během experimentu na myších v laboratorním prostředí, které byly vystaveny účinku kobřího jedu.
Zajímavé je, že myši prokázaly zlepšení v prostorovém učení a deficitech paměti a také ve zvýšení průzkumných činností, a to díky schopnosti kurkuminu zvrátit poškození hipokampálních neuronů a synapsí.
Vědci dospěli k závěru, že kurkumin může „zmírňovat bolest, zlepšovat prostorové učení a deficity paměti a také léčit chronické neuropatické bolesti“.
Zlepšení nálady a paměti pomocí kurkuminu
Zánětlivé a antioxidační vlastnosti kurkuminu pro zlepšení paměti a nálady se opět potvrdily, když Kalifornská univerzita Los Angeles publikovala výsledky dvojitě slepého, placebem kontrolovaného, 18 měsíců trvajícího experimentu v časopise American Journal of Geriatric Psychology.
Užívání 90 miligramů (mg) biologicky dostupné formy kurkuminu dvakrát denně „vedlo k významným přínosům pro paměť a pozornost u lidí s mírnou ztrátou paměti“.
Jako důvod, proč je u starších lidí v Indii, jejichž pravidelná strava obsahuje vysoké množství kurkuminu, nižší výskyt Alzheimerovy choroby a zároveň mají lepší kognitivní funkce, byl označen právě kurkumin.
Také „výsledky studie naznačují, že užívání této relativně bezpečné formy kurkuminu by mohlo přinést významné kognitivní benefity“.
Gary Small, ředitel Semelova institutu neurovědy a lidského chování a hlavní autor studie, poznamenává, že ačkoliv mechanismus, kterým kurkumin prospívá mozku, ještě není definitivně známý. Pravděpodobně je to díky jeho tlumícímu účinku na zánět mozku, který se spojuje s těžkou depresí a Alzheimerovou chorobou (více ZDE…).
Studii se zúčastnilo čtyřicet dobrovolníků ve věku od 51 do 84 let, mezi nimiž byli zdraví lidé bez demence a také lidé s typickými „mikroskopickými skvrnami a shluky“ Alzheimera.
Na začátku studie, a také v pravidených šestiměsíčních intervalech, vědci použili standardní posouzení kognitivních schopností a po 18 měsících zkontrolovali hladiny kurkuminu v krvi u všech účastníků. Také:
„Třicet dobrovolníků podstoupilo na začátku studie a po 18 měsících pozitronovou emisní tomografii, tedy snímkování PET, pro stanovení hladin amyloidu a tau v jejich mozcích.
Lidé užívající kurkumin zaznamenali významné zlepšení paměťových schopností a pozornosti, zatímco u lidí užívajících placebo k tomuto zlepšení nedošlo…
V paměťových testech se lidé užívající kurkumin zlepšili o 28 %. U konzumentů kurkuminu došlo také k mírnému zlepšení nálady a PET snímky jejich mozků vykazovaly podstatně méně amyloidu a tau signálů v amygdale a hypotalamu oproti těm, kteří užívali placebo.“
Za kritické oblasti mozku účastníků, které byly pozitivně ovlivněny konzumací kurkuminu, se určila amygdala a hypotalamus – oblasti mozku známé tím, že kontrolují několik paměťových a emocionálních funkcí.
Kurkumin zmírňuje poškození mozku po mozkové příhodě
Další studie, tentokrát prezentovaná na mezinárodní konferenci Americké asociace srdce o mrtvici, zjistila schopnost kurkuminu napravovat škody po mozkové příhodě.
Tyto škody jsou způsobeny zablokováním artérie krevní sraženinou, čímž se přeruší průtok krve v určité části mozku a dojde k mozkové buněčné smrti anebo poškození mozku anebo úmrtí.
Mezi příznaky mozkové příhody (více ZDE…) patří neschopnost člověka chodit z důvodu ztráty rovnováhy, náhlá a silná bolest hlavy, problémy s viděním, slabost, často pouze na jedné straně, a náhlá zmatenost.
Velmi důležité je vědět, že čím déle mozek funguje bez kyslíku, tím větší je riziko trvalého poškození.
Lék, používaný u obětí mozkové příhody, který je označován jako lék „ničící sraženiny“, je syntetickým protějškem kurkuminovému hybridu, známého jako CNB-001, který napravuje poškození přetrvávající na molekulární úrovni v důsledku nedostatku kyslíku.
Kromě toho, že proniká krevně-mozkovou bariérou, tento syntetický lék funguje tak, že ovlivňuje mechanismus odpovědný za regeneraci mozkových buněk a poskytuje potenciálním obětem novou naději na plné fyzické uzdravení.
Jedná se o konkrétní příklad situace, kdy vám lék může zachránit život a zároveň zabránit velmi častým a ničivým následkům mozkové příhody. Mimochodem, k zamezení tohoto poškození je velmi důležitý lékařský zákrok, ale musí k němu dojít do 60 minut.
Kurkumin jako pomoc při prevenci rakoviny
Bylo zjištěno, že kurkumin je jedním z nejmocnějších chemicko-preventivních a protinádorových prostředků, a podle databáze PubChem, která si všímá jeho léčivých a antimikrobiálních účinků, je uznávaný pro jeho široké spektrum farmakologických vlastností a tlumících účinků na metabolické enzymy.
Databáze také uvádí:
„Kurkumin blokuje tvorbu reaktivních forem kyslíku, má protizánětlivé vlastnosti jako důsledek tlumení cyklooxygenázy (COX) a dalších enzymů účastnících se zánětu; a různými mechanismy, včetně tlumení protein kinázy C, ruší transdukci buněčného signálu.
Tyto účinky mohou hrát důležitou roli v pozorovaných antineoplastických vlastnostech prostředku, ke kterým patří tlumení proliferace nádorových buněk a potlačování chemicky vyvolané karcinogeneze a růstu nádoru u pokusných zvířat s rakovinou.“
Stejná studie ukazuje, že kurkumin je schopný potlačovat množení rakovinných buněk a vyvolávat apoptózu (programovanou buněčnou smrt), a chovat se jako chemicko-preventivní prostředek při rakovině kůže, tlustého střeva a žaludku.
Další studie využívající kurkumu při léčbě rakoviny uvádějí následující druhy rakovin:
- rakovina prsu
- rakovina močového měchýře
- rakovina mozku
- rakovina jícnu
- rakovina ledvin
- rakovina jater
- rakovina plic
- rakovina slinivky
- rakovina prostaty
- a další
Důležité je, že aktivní prvky v kurkuminu útočí na rakovinu, přičemž zdravé nepoškozují. Kurkuma, ačkoliv dostupná v práškové formě, obsahuje jen velmi málo aktivních složek, jen asi 3 %.
Jelikož je těžko vstřebatelná, podle studie z roku 2013 je účinnější použít kvalitní biologicky dostupný extrakt kurkuminu, případně zvýšit jeho využitelnost pomocí směsi kurkumy a pepře.
Obvyklá dávka při léčbě rakoviny je 1 čajová lžička kurkumového extraktu užívaná tři až čtyřikrát denně. V případě kurkumových extraktů je potřeba se řídit dávkováním uvedeným na obalu, neboť jednotlivé extrakty se mohou lišit svou koncentrací.
Zdroj: articles.mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář