Kostival lékařský byl využíván jako léčivá rostlina již ve starověku. Už jeho název napovídá o tom, že pomáhá při různých problémech s kostmi.
Vděčí za to aktivní látce s názvem alantoin.
Sběr a skladování
Má rád vlhčí prostředí, proto jej můžete hojně vidět na březích řek a potoků, vlhkých polích nebo na vlhké louce.
K léčení se používají listy a především kořen.
Kostival kvete v létě – od května do srpna. Tento čas je nejlepší pro sběr listů.
Kořen se sbírá hlavně na podzim, protože tehdy má v sobě nejvíc účinných látek. Z hlediska účinků je právě kořen nejhodnotnější část bylinky.
Čerstvé listy je možné použít jako obklad na zanícená, oteklá a bolestivá místa. Z usušeného kostivalu můžete připravovat čaje.
Kořen omyjte a nakrájejte na malé kousky. Ty nechte schnout na suchém a světlém místě, ale ne na přímém slunci. Usušený kořen uchovávejte v suchu.
Z takto usušeného kořenu můžete později připravit tinkturu nebo jej pomlít na prášek, který se používá pro výrobu kaše.
Kaše se používá na obklady. Vytvoříte ji tak, že prášek smícháte s trochou vody.
Léčivé účinky kostivalu lékařského
Kostival je skvělým pomocníkem při různém typu zdravotních obtíží. Jsou to tyto:
- bolesti a otoky
- revma (více ZDE…)
- zlomeniny
- vyvrtnuté kotníky
- pohmožděniny
- kostní výrůstky
- prokrvení končetin
- dna
- křečové žíly (více ZDE…)
- zánět okostice
Domácí kostivalová mast
Na výrobu této masti budete potřebovat: 250 g vepřového sádla, 30-70 g čerstvého kořenu.
Připravíte ji tak, že sádlo rozpustíte v rendlíku a následně k němu přisypete nakrájený kořen kostivalu. Všechny kousky kostivalu by měly být ponořené.
Kořen nechte v horkém sádle po dobu 60 minut macerovat. Následně odstavte a nechte vychladnout.
Směs potom sceďte přes jemné sítko či gázu do připravených nádobek. Mast uchovávejte v chladu a spotřebujte do pěti měsíců.
Kostivalová mast se používá místo obkladů z kaše při léčbě zduření a otoků kloubů. Kromě toho je výborná na hojení ran.
Domácí kostivalová tinktura
Vyrobíte si ji tak, že sušený nebo čerstvý kořen nakrájený na malé kousky zalijete pálenkou nebo ovocným lihem tak, aby byly všechny kousky ponořené, a necháte tinkturu stát 2 týdny na teplém místě.
Občas sklenici s tinkturou protřepte. Poté přefiltrujte přes plátýnko nebo sítko a uchovávejte v tmavé skleněné lahvičce mimo dosah slunečních paprsků.
Tinktura z kostivalu se používá při revmatismu, otocích a bolestech kloubů nebo jizvách.
Upozornění: Kostival obsahuje malé množství toxických alkaloidů, proto jej používejte s mírou.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář