Jaro s sebou přináší nejen pěkné počasí, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, a to znamená jediné: na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat hlavičky pampelišek.
Když se rozhlédnete kolem, tak je všude žluto.
Květy pampelišky jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu nebo sirupu.
Můžete si je natrhat do konce června.
Pampeliškový med
Ingredience:
Na jeho výrobu budete potřebovat:
- 300 g pampeliškových květů
- 1 litr vody
- 1 kg třtinového cukru
- 1 bio citron (více ZDE…)
Postup přípravy:
1. Pampeliškové květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu v bio kvalitě.
2. Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu.
3. Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne stát na chladném místě.
4. Druhý den (po 24 hodinách) obsah hrnce slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko.
5. Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg třtinového cukru, čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu a za občasného míchání nechte rozpustit.
6. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne.
7. Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut.
Použití a účinky:
Můžete si jím natřít chléb nebo sušenky. Skvělý je také do čaje.
Pomáhá čistit krev a léčit onemocnění jater. Pomáhá při nachlazení a kašli, má pozitivní vliv na trávicí trakt, žlučník, játra a slezinu.
Pampeliškový sirup
Ingredience:
Na jeho výrobu budete potřebovat:
- 1 litr pampeliškových květů
- 500 g třtinového cukru
- 200 ml vody
Postup přípravy:
1. Natrhané květy pampelišek nechejte chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dejte je do litrové skleněné nádoby.
2. Květy zasypejte třtinovým cukrem, nádobu uzavřete nebo přikryjte potravinářskou folií a nechejte stát na okně dva dny. Občas promíchejte. Nejlepší je, když vám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.
3. Po dvou dnech přilijte vodu a nechejte ještě další den na okně. Několikrát za den promíchejte.
4. Tři dny na okně postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu. Hotový sirup můžete přecedit přes plátýnko nebo přes cedník. Bude tak lehce zakalený.
5. Skladujte v lednici, vydrží vám měsíc.
Použití a účinky:
Sirup zalévejte vodou nebo sodou a pijte. Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo.
Pampeliškový sirup užívejte po lžičkách.
Mezi jeho zdravotní přínosy patří:
- předchází a léčí onemocnění průdušek, tlumí kašel;
- pomáhá při onemocněních jater, reguluje jejich činnost;
- podporuje správnou funkci žaludku;
- čistí krev a střeva (více ZDE…);
- rozpouští žlučové a ledvinové kameny;
- zlepšuje činnost sleziny;
- pomáhá při dně a revmatu;
- odstraňuje pocit únavy;
- zmírňuje otoky;
- pomáhá při alergiích;
- stimuluje činnost žláz;
- snižuje krevní tlak;
- dodává energii.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář