Černý rybíz není jen velmi chutné ovoce, ale také významná léčivá bylina. První doklady o rybízu pochází z 11. a 12. století.
V lidovém léčitelství jsou listy z rybízu používány již celá staletí. Sušené listy slouží jako základ bylinných čajů a působí lehce močopudně.
Z tohoto důvodu pomáhají při léčbě otoků, dny, při problémech s močovými a žlučovými cestami.
Odvar z listů černého rybízu lidoví léčitelé doporučovali nemocným proti kašli, infekcím a chřipce. Kromě toho čistí krev, zmírňuje záněty, revmatické bolesti a zlepšuje činnost srdce.
Používá se jako první pomoc při horečce, průjmu, gastritidě, střevním kataru a migrénách.
V následujícím článku vám prozradíme:
- jaké jsou výhody listů černého rybízu podle vědeckých výzkumů;
- kde se používají;
- kdy je sbírat;
- jak je správně sušit;
- lidové recepty na nálev, mléko a čaje, které pomáhají při různých zdravotních problémech.
Co říká věda?
Studie polských vědců prokázala, že listy černého rybízu obsahují rekordní množství silných antioxidantů.
Kromě toho obsahují hodně minerálních solí, vitamínu C, rutinu, kyseliny gama-linolenové (GLA), tříslovin, flavonoidů, organických kyselin a silic.
Mají protizánětlivé, antivirové, antibakteriální, protiplísňové, antirevmatické a močopudné vlastnosti.
Listy černého rybízu detoxikují organismus a odstraňují otoky. Podporují sekreci žaludečních, pankreatických a střevních šťáv. Regulují metabolismus.
Díky obsahu taninu mají stahující účinky.
Použití, sběr a sušení listů
Listy je třeba sbírat za suchého počasí, poté, co se z nich odpaří ranní rosa.
Optimální čas na sbírání rybízových listů na vaření čaje je začátek července. V této chvíli jsou keře mladé a obsahují nejvýznamnější množství vitamínu.
Sušíme je na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu.
List černého rybízu má velmi široké spektrum použití. Čerstvé rybízové lístečky můžeme přidat do nakládaných okurek nebo zelí, dodají jim zajímavé aroma.
Mohou se také přidat do domácí zmrzliny a ovocného sorbetu.
Připravují se z nich odvary a čaje, které mají následující léčivé účinky:
- čistí krev, ledviny, močové cesty i celý organismus;
- zlepšují trávení;
- zlepšují krevní oběh a posilují srdce;
- čistí lymfatický systém, odstraňují otoky;
- zlepšují činnost slinivky, sleziny, jater a ledvin;
- zmírňují příznaky alergie, migrény, bolesti kloubů, artritidu, revmatismus;
- zlepšují funkci plic a okysličení krve;
- posilují zrak a noční vidění;
- odstraňují bolest v krku, chrapot, léčí infekce močových cest, horních cest dýchacích, záněty dutiny ústní, záněty kůže, gastrointestinální vředy a průjem;
- posilují imunitu, doplňují důležité vitamíny, dodávají energii.
Nálev z listů černého rybízu
Několik čerstvých listů nebo lžíci sušených listů zalijte sklenicí vroucí vody. Louhujte minimálně 10 minut, ideálně v zakryté nádobě.
Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pijte dvakrát denně při infekcích močových cest, revmatických bolestech, při onemocnění periferních tepen a žil.
Nálev posiluje činnost ledvin, pomáhá při dně a ateroskleróze. Můžete dochutit medem. Pomáhá odstranit podráždění a chrapot.
Mléko z listů černého rybízu
Jde o starý lidový recept na čištění krve a revmatismus. Jednu lžičku čerstvých nebo sušených listů přelijte sklenicí horkého mléka a nechte čtvrt hodiny louhovat.
Pak tekutinu sceďte a popíjejte 2krát denně. Toto mléko se doporučuje lidem trpícím suchou pokožkou, ztuhlými a bolavými klouby (více ZDE…).
Čaj při infekcích a nachlazení
Smíchejte ve stejném množství listy černého rybízu, listy maliníku a šípky. Jednu lžíci bylinné směsi zalijte sklenicí horké vody.
Vařte přikryté pokličkou po dobu několika minut. Pijte 1 sklenici čaje 3krát denně. Čaj je vhodný pro děti i dospělé.
Čaj při poruchách trávení
Smíchejte ve stejném množství listy černého rybízu, jitrocel, majoránku a heřmánek. Jednu lžíci bylinné směsi zalijte sklenicí vroucí vody.
Zakryté nechte louhovat 15-20 minut. Teplý čaj se pije maximálně 2krát denně. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Čaj se používá při poruchách trávení, průjmu, gastroenteritidě.
Je vhodný také pro děti a kojence. Podává se zředěný vodou v poměru 1 : 1.
Čaj při onemocnění jater a žlučníku
Smíchejte ve stejném množství listy černého rybízu, oddenek pýru plazivého, přesličku, plody jalovce obecného a kořen černého rybízu.
Jednu lžíci bylinné směsi zalijte sklenicí vroucí vody. Zakryté nechte louhovat 15-20 minut. Čaj pomáhá při onemocnění jater, žlučníku, poruchách metabolismu, zácpě a otocích.
Čaj na záněty močových cest
Smíchejte ve stejném množství listy černého rybízu, kořen pampelišky, nať vřesu obecného a nať přesličky rolní.
Jednu lžíci bylinné směsi zalijte sklenicí vroucí vody. Zakryté nechte louhovat 15-20 minut. Čaj pomáhá při infekci močových cest, zánětu močového měchýře, ledvinových kamenech, při oligurii a hematurii.
Kromě toho se doporučuje při otravách, poruchách látkové výměny a kožních onemocněních.
Čaj pro unavené, oslabené srdce
Smíchejte ve stejném množství listy černého rybízu, květy hlohu obecného, květy a listy mateřídoušky obecné.
Jednu lžíci bylinné směsi zalijte sklenicí vroucí vody. Zakryté nechte louhovat 20 minut. Čaj se pije teplý po malých doušcích mezi jídly, 2-3krát denně.
Čaj posiluje oběhový systém, čistí koronární tepny. Působí proti vzniku trombózy, chrání před infarktem, mozkovou mrtvicí, stabilizuje krevní tlak.
Odstraňuje otoky nohou a zlepšuje cerebrální oběh.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář