Zdá se, že v současnosti se téměř každý potýká s nějakými trávicími potížemi.
Crohnova choroba, syndrom dráždivého střeva, celiakie a desítky dalších onemocnění trávicího traktu vytvořily nové průmyslové odvětví výroby potravin bez lepku, bez cukru, bez laktózy a množství jiných druhů potravin „bez něčeho“.
Jaký je tedy důvod, že se lidem nedaří vyléčit se, a proto musí dodržovat přísné diety nebo čelit nepříjemným následkům?
Dnes se podíváme na skutečné důvody, které stojí za většinou onemocnění trávicího systému.
1. Nerovnováha střevní mikroflóry
Jedním z hlavních důvodů, proč nejste schopni správně strávit jídlo, je nerovnováha střevní mikroflóry ve vašem zažívacím traktu.
Ideální poměr pro zdravou střevní mikroflóru je 85 % prospěšných a 15 % špatných bakterií (které se běžně nacházejí v prostředí, nemusí jít jen o náhodnou kontaminaci).
Při uvedeném poměru se dobrým střevním bakteriím daří a jsou schopny dělat si svou práci v podobě trávení škrobů, vlákniny a cukrů.
Užívání antibiotik (více ZDE…), velkého množství cukrů, alkoholu, toxinů, konzervantů, umělých barviv a dalších škodlivých látek bohužel narušuje rovnováhu mikroflóry ve střevech, která je potřebná pro správné trávení.
Pokud chcete získat tuto rovnováhu zpátky, zvažte konzumací potravin, které ničí špatné bakterie, jako například česnek, cibule, oregano, hřebíček a zázvor.
Rovněž musíte užívat probiotika (prospěšné bakterie) a prebiotika ve formě vlákniny (potrava pro prospěšné bakterie). Zahrňte do svého jídelníčku potraviny, jako jsou kyselé zelí, kefíry, bílé jogurty či kombucha.
Probiotika můžete užívat také ve formě kapslí, nejlépe po dobu 1 až 2 měsíců, což je čas potřebný pro obnovu rovnováhy.
2. Nedostatek enzymů
Enzymy hrají v našem těle velmi důležitou roli – umožňují nám správně strávit potravu a využít z ní všechny dostupné živiny.
Pokud naše strava neobsahuje dostatek enzymů, vytváříme tím větší tlak na slinivku, aby produkovala vlastní. Ty následně umožní nejen správné trávení potravy, ale také rozloží a eliminují toxiny z těla.
Pokud se slinivka dlouhodobě přetěžuje, časem se opotřebuje a nemusí stíhat vyrábět dostatek trávicích enzymů.
Abyste tělu zajistili dostatek enzymů, snažte se jíst co nejvíce syrového ovoce a zeleniny, hlavně ananas (více ZDE…), papáju, včelí pyl a fermentované potraviny. Ve vařených jídlech jsou obvykle všechny enzymy zničeny.
Také důsledně žvýkejte potravu, protože trávení začíná v ústech. Sliny jsou v podstatě také enzym (pepsin), jehož hlavním úkolem je trávení škrobů.
Doporučuje se užívat doplňky s obsahem enzymů.
3. Nedostatek hořčíku
Donedávna se věřilo, že hořčík je potřebný v přibližně 325 enzymatických procesech.
Avšak podle nejnovějšího výzkumu se to číslo blíží k 800. To z hořčíku dělá extrémně důležitý prvek pro naše trávení.
Kromě toho nedostatek tohoto minerálu narušuje správnou činnost svalů, včetně těch, které se nacházejí ve výstelce trávicího systému. Výsledkem je pomalý průchod potravy střevy, nepravidelná stolice a zvýšená toxicita střev.
Pouvažujte tedy nad doplňováním hořčíku buď ve stravě, nebo ve formě doplňků stravy. Vhodné vysoko vstřebatelné formy hořčíku jsou citráty, sladový výtažek nebo laktáty. Méně vhodné jsou oxidy.
Mezi potraviny bohaté na hořčík patří listová zelenina a všechny druhy ořechů, které je však vhodné před konzumací na pár hodin namočit do vody, aby se deaktivovaly látky brzdící činnost enzymů. O tomto tématu jsme psali v tomto článku.
4. Stres
Stres vytváří celou paletu zdravotních problémů, včetně problémů s trávením. Kromě toho odbourává mnohé důležité vitamíny a minerály (zejména hořčík a vitamíny skupiny B) v těle.
Rovněž stahuje svaly, zpomaluje průchod potravy střevy a brzdí absorpci enzymů a probiotik.
Pro udržení stresu na uzdě použijte heřmánek či medicínské houby (hlíva ústřičná, maitake, shitake, reishi). Pomáhá také praktikování vděčnosti, meditace a cvičení.
5. Otrava těžkými kovy
Činnost střev narušuje množství látek, ale nejvíce jsou to těžké kovy.
Ty do našeho těla vstupují různými cestami, obvykle stravou (rtuť v mořských rybách), ale také skrze amalgámové plomby.
To pak vytváří nadměrnou zátěž nejen na orgány, jako jsou játra, žlučník, slinivka, ledviny či mozek, ale těžké kovy navíc zabíjejí prospěšnou střevní mikroflóru a zpomalují trávení.
Detoxikace těla od těžkých kovů je složitý proces, který by měl být pod dohledem zdravotnického profesionála, když se dělá například chelace.
Můžete však uvažovat o detoxikačních potravinách, jako jsou chlorela, koriandr (více ZDE…) či spirulina, které se vážou na těžké kovy v tlustém střevě a pomáhají je odvádět ven z těla.
Zdroj: realfarmacy.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář