Zdá se, že v současnosti se téměř každý potýká s nějakými trávicími obtížemi.
Crohnova choroba, syndrom dráždivého střeva, celiakie a desítky dalších onemocnění trávicího traktu vytvořily nové průmyslové odvětví výroby potravin bez lepku, bez cukru, bez laktózy a množství jiných druhů potravin „bez něčeho“.
Jaký je tedy důvod, že se lidem nedaří tato onemocnění vyléčit, a proto musí dodržovat přísné diety nebo čelit nepříjemným následkům?
Dnes se podíváme na skutečné důvody, které stojí za většinou onemocnění trávicího systému.
1. Nerovnováha střevní mikroflóry
Jedním z hlavních důvodů, proč nejste schopni správně strávit jídlo, je nerovnováha střevní mikroflóry ve vašem zažívacím traktu.
Ideální poměr pro zdravou střevní mikroflóru je 85 % prospěšných bakterií a 15 % špatných (které se běžně nacházejí v prostředí, nemusí jít jen o náhodnou kontaminaci).
Při uvedeném poměru se dobrým střevním bakteriím daří a jsou schopny dělat si svou práci v podobě trávení škrobů, vlákniny a cukrů.
Náš tip: Přírodní léčba artrózy: Zjistěte, jak se navždy zbavit bolestí kloubů pomocí bylinek, stravy a cvičení. Více informací zde
Užívání antibiotik, velkého množství cukrů, alkoholu, toxinů, konzervantů, umělých barviv a dalších škodlivých látek bohužel narušilo rovnováhu mikroflóry ve střevech, která je potřebná pro správné trávení.
Chcete-li znovu získat tuto rovnováhu, zvažte konzumací potravin, které ničí špatné bakterie, jako například česnek, cibule, oregano, hřebíček a zázvor.
Rovněž musíte užívat probiotika (prospěšné bakterie) a prebiotika ve formě vlákniny (potrava pro prospěšné bakterie). Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, jako jsou kyselé zelí, kefíry, bílé jogurty či kombucha.
Můžete také užívat probiotika ve formě kapslí, nejlépe po dobu 1 až 2 měsíců, což je čas potřebný k obnovení rovnováhy.
2. Nedostatek enzymů
Enzymy hrají v našem těle velmi důležitou roli – umožňují nám správně strávit potravu a využít z ní všechny dostupné živiny.
Pokud naše strava neobsahuje dostatek enzymů, vytváříme tím větší tlak na slinivku, aby produkovala vlastní enzymy. Ty následně umožní nejen správné trávení potravy, ale také rozloží a eliminují toxiny z těla.
Pokud se slinivka dlouhodobě přetěžuje, časem se opotřebuje a nemusí stíhat vyrábět dostatek trávicích enzymů.
Abyste tělu zajistili dostatek enzymů, snažte se jíst co nejvíce syrového ovoce a zeleniny, hlavně ananas, papáju, včelí pyl a fermentované potraviny. Ve vařených jídlech jsou obvykle všechny enzymy zničeny.
Rovněž důsledně žvýkejte potravu, protože trávení začíná už v ústech. Sliny jsou v podstatě také enzym (pepsin), jehož hlavním úkolem je trávení škrobů.
Doporučuje se užívat doplňky s obsahem enzymů.
Kvalitní doplňek stravy s obsahem trávicích enzymů, probiotik i prebiotik si můžete koupit v Česku ZDE a na Slovensku ZDE.
3. Nedostatek hořčíku
Donedávna se věřilo, že hořčík je potřebný v přibližně 325 enzymatických procesech.
Avšak podle nejnovějšího výzkumu se to číslo blíží k 800. To z hořčíku činí extrémně důležitý prvek pro naše trávení.
Kromě toho, nedostatek hořčíku narušuje správnou činnost svalů, včetně těch, které se nacházejí ve výstelce trávicího systému. Výsledkem je pomalé přesouvání potravy střevy, nepravidelná stolice a zvýšení toxicity střev.
Pouvažujte tedy nad doplňováním hořčíku buď ve stravě, nebo ve formě doplňků stravy. Vhodné vysoko vstřebatelné formy hořčíku jsou citráty, sladový výtažek nebo laktáty. Méně vhodné jsou oxidy.
K potravinám bohatým na hořčík patří listová zelenina a všechny druhy ořechů, které je však vhodné před konzumací na pár hodin namočit do vody, aby se deaktivovaly látky brzdící činnost enzymů.
4. Stres
Stres vytváří celou paletu zdravotních problémů, včetně problémů s trávením. Kromě toho odbourá v těle mnohé důležité vitamíny a minerály (zejména hořčík a vitamíny skupiny B).
Rovněž stahuje svaly, zpomaluje průchod potravy střevy a brzdí absorpci enzymů a probiotik.
Na udržení stresu na uzdě použijte například heřmánek či medicínské houby (hlíva ústřičná, maitake, shitake, reishi). Pomáhá také praktikování aktů vděčnosti, meditace a cvičení.
5. Otrava těžkými kovy
Činnost střev narušuje množství látek, ale nejvíce jsou to těžké kovy.
Těžké kovy do našeho těla vstupují různými cestami, obvykle stravou (rtuť v mořských rybách), ale například i očkováním, kde je rtuť používaná jako konzervační látka nebo z amalgámových zubních plomb.
To pak vytváří nadměrnou zátěž nejen na orgány, jako jsou játra, žlučník, slinivka, ledviny či mozek, ale těžké kovy navíc zabíjejí prospěšnou střevní mikroflóru a ochromují trávení.
Detoxikace těla od těžkých kovů je složitý proces, který by měl být pod dohledem zdravotnického profesionála, když se dělá například chelace.
Můžete však uvažovat o detoxikačních potravinách, jako jsou chlorela, koriandr či spirulina, které se vážou na těžké kovy v tlustém střevě a pomáhají je odvádět ven z těla.
Zpracovala: Vylectese.cz
Odebírejte nové články emailem!
Líbil se vám tento článek? Pak se přihlaste zdarma na odebírání našich nových článků přímo do vaší emailové schránky:
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář