Jedná se o malá černá semínka, která se dnes dají snadno najít v obchodech se zdravou výživou nebo mnoha supermarketech.
Pocházejí z oblasti dnešního Mexika, kde je běžně konzumovali už Aztékové, Mayové, Inkové a ostatní původní obyvatelé Ameriky.
Semínka se sbírají z rostlinky jménem Salvia hispanica, která patří do stejné rodiny bylinek jako máta peprná. Jejich jméno „chia“ pochází z mayštiny a znamená „síla“.
Proč byste měli konzumovat chia semínka?
Jedna polévková lžíce těchto semínek obsahuje až 5 gramů vlákniny.
Vláknina podporuje lepší průchod potravy zažívacím traktem, napomáhá trávení, dodává pocit zasycení a v neposlední řadě zajišťuje pravidelnou stolici.
Chia semínka jsou navíc plná omega 3 mastných kyselin, manganu, fosforu, bílkovin a dalších důležitých látek.
Zde je pár velmi zajímavých faktů, ve kterých chia semínka vynikají:
- 100 % více draslíku než banány
- 200 % více železa než špenát
- 100 % více vlákniny než ovesné vločky
- 500 % více vápníku než mléko
- 300 % více selenu než lněná semínka
- 700 % více omega 3 mastných kyselin než losos
- 1400 % více hořčíku než brokolice (více ZDE…)
- 500 % více bílkovin než fazole
- více kyseliny listové než chřest
- více antioxidantů než borůvky
- více lignanů než lněná semínka
Zdravotní přínosy chia semínek
Nyní se pojďme blíže podívat na zdravotní přínosy, které vám chia semínka poskytnou:
Kontrola krevního cukru
Gel z chia semínek se často používá při výrobě zákusků, aby zpomalil trávení cukrů. Tohoto efektu dosahuje tím, že vytváří bariéru mezi cukry a trávicími enzymy.
Výsledkem je rovnoměrné uvolňování cukrů do krve – nedochází tedy k jeho prudkému nárůstu a následnému poklesu. Tento efekt je obzvláště přínosný pro cukrovkáře.
Zkuste tento gel přidat do pudinku nebo ovocného jogurtu.
Hydratují tělo
Jelikož jsou chia semínka schopna absorbovat hodně vody, udržují ve vás dostatek tekutin a elektrolitů. To je zvlášť přínosné pro sportovce a děti.
Pokud se chystáte strávit dlouhou dobu na sluníčku, k snídani si dejte chia semínka a vypijte dostatek vody. Předejdete tak možnému úpalu.
Lehce stravitelná
Naše tělo dokáže tato semínka snadno strávit a vstřebat všechny živiny.
Většina živin, které obsahují, je rozpustná ve vodě, a proto jsou namočená semínka pro tělo snadněji stravitelná než suchá.
Pročišťují střeva
Chia semínka zvětšují objem stolice a umožňují její lehčí průchod zažívacím traktem, během kterého na sebe vážou jiné zbytky potravy, jakož i toxiny v našich střevech.
Jsou proto výborným prostředkem pro udržení pravidelné stolice a předcházení zácpě.
Všestranné použití
Chia semínka výborně chutnají, a proto je můžete přidat do jakéhokoliv jídla, od salátových dresinků, přes pečená jídla, až po těstovinové omáčky.
Také je můžete přidat do polévek, zmrzliny nebo šťáv.
Vhodná pro celiaky
Chia semínka neobsahují lepek (více ZDE…). To z nich činí důležitý zdroj vlákniny a bílkovin vhodný pro kohokoliv.
Můžete jimi nahradit pšenici, žito, ječmen či ovesné vločky.
Ostatní přínosy chia semínek
Mezi další zdravotní přínosy chia semínek patří:
- podporují hubnutí díky tomu, že snižují inzulínovou rezistenci
- obsahují vysoké množství aminokyseliny tryptofanu (regulace chuti k jídlu, lepší spánek a nálada)
- předcházejí srdečně-cévním onemocněním
- zvyšují energii a výkon
- dokáží zvrátit metabolický syndrom
- snižují špatnou hladinu LDL cholesterolu
- zvyšují dobrou hladinu HDL cholesterolu
- snižují riziko rakoviny tlustého střeva
Jak užívat chia semínka
Chia semínka mají jemnou ořechovou chuť, která se dobře hodí téměř ke každému jídlu. Jsou proto extrémně všestranná.
Tato semínka jsou také hydrofilická, což znamená, že absorbují tekutiny a vytvářejí gelovou konzistenci. Během 10 minut dokáží pohltit desetinásobek vlastní váhy!
Vezměte 1/4 sklenice chia semínek (0,5 dcl), přidejte 2 sklenice vody nebo šťávy (4 až 5 dcl) a nechte přes noc odležet v uzavřené skleněné nádobě. Ráno z toho vznikne gel.
Pokud si tento gel připravíte s vodou, v ledničce vydrží asi 3 týdny (u šťávy je to kratší, protože obsahuje více cukrů). Tento gel si můžete přidat do smoothies, dezertů nebo přímo konzumovat.
Suchá semínka můžete rozemlít na mouku a tu používat jako náhradu při bezlepkovém a veganském pečení, případně jako přísadu do proteinových nápojů.
Pokud máte rádi chuť syrových chia semínek, přidejte si je do ovesných vloček nebo müsli.
Zdroj: dailyhealthpost.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář