Černý bez patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě.
Američané ho již po staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ho používali pro zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin.
I dnes květ černého bezu řada lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.
Bezový květ a zdraví
Mezi zdravotní účinky bezového květu patří:
- silný stimulátor imunity
- antivirové a antibakteriální účinky (více ZDE…)
- detoxikační účinky, čistí krev
- je vhodný při chřipce a nachlazení
- podporuje pocení
- odstraňuje zácpu, upravuje stolici
- napomáhá při zažívacích potížích a plynatosti
- uzdravuje plíce, léčí astma
- eliminuje záněty v těle
- snižuje otoky, zmírňuje bolest kloubů
- zmírňuje bolest zubů
- uklidňuje, odstraňuje smutek
- snižuje hladinu cukru v krvi
- přírodní antihistaminikum, zmírňuje příznaky sezónních alergií
- léčí zánět spojivek, zklidňuje podrážděné oči
- léčí problémy s pletí
Odvar z bezového květu, řebříčku a máty bojuje proti horečce. V minulosti se používal při spalničkách a planých neštovicích.
Sklizeň a sušení bezového květu
Bezový květ se sklízí nejlépe brzy ráno, když je sucho, v období červen až červenec. Nejvhodnější je pro sběr košík, květy bezu jsou náchylné k zapaření.
Květy sušte na čistém papíru v teplé a dobře větrané místnosti po několik dní. Lze je sušit jak zavěšené, tak i rozložené v tenké vrstvě na plátu. Doba sušení je přibližně 2 až 3 týdny.
Po usušení se doporučuje skladovat v temné a suché nádobě.
Proč si natrhat bezový květ?
Květ černého bezu lze použít na mnoho způsobů. Dnes vám ukážeme, jak si z něj připravíte chutný čaj, vynikající sirup, tinkturu a ocet.
Čaj z bezového květu
2 polévkové lžíce sušených květů přelijte 0,5 l vroucí vody a nechejte 10 minut luhovat, přeceďte a podávejte buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem.
Tento čaj přináší znatelnou úlevu při chřipce a nachlazení.
Sirup z bezového květu
Ingredience:
Na výrobu tohoto sirupu budete potřebovat:
- cca 35 až 40 čerstvě natrhaných květů černého bezu
- cca 1,5 litru převařené vody
- 2 citrony
- 35 g kyseliny citronové
- 900 g třtinového cukru nebo 900 ml tekutého medu
Postup přípravy:
Vodu převařte a nechejte vychladnout.
Bezové květy neoplachujte, protože by ztratily veškerou chuť. Odstraňte z nich veškerý hmyz a špínu.
Odřízněte a odstraňte silnější stonky, které by sirupu dodaly hořkost. Vložte tenké větvičky s květy a nakrájenými citrony do větší skleněné nádoby a zalijte je vodou, aby byly ponořené.
Nádobu překryjte látkou a odložte na 24 hodin na tmavé a chladné místo.
Po uplynutí této doby přelijte tekutinu přes gázu nebo jemné sítko do hrnce, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte postupně cukr nebo med, dokud se úplně nerozpustí. Nakonec přimíchejte kyselinu citronovou.
Vařte 5 minut. Horký sirup nalijte do čistých, ideálně vyvařených lahví a zabalte je do teplé deky.
Po vychladnutí přendejte na chladné místo bez slunečního světla. Po otevření sirup skladujte v chladničce.
Tinktura z bezového květu
Ingredience:
Na výrobu této tinktury budete potřebovat:
- bezové květy
- 60% alkohol
Postup přípravy:
Do vhodné skleničky otrhejte kvítky bezu a zalijte až po vrch alkoholem (min. 60%). Všechny musí být potopené.
Nechejte na chladném a tmavém místě macerovat 3 až 4 týdny, každý den protřepávejte, aby se léčivé látky snáze uvolnily.
Alkohol případně dolijte, aby byly květy pořád potopené. Po uplynutí stanovené doby sceďte přes plátýnko do lahvičky s kapátkem. A tinkturu máte hotovou.
Bezový ocet
Ingredience:
Na výrobu bezového octa budete potřebovat:
- květy černého bezu
- nepasterizovaný ocet (případně jablečný ocet, bílé víno, šampaňské)
Postup přípravy:
Květy černého bezu nasypejte do větší sklenice a zalijte je octem, aby byly potopené. Nádobu překryjeme plátýnkem a nechejte v chladu a temnu 4 týdny luhovat. Poté tekutinu sceďte, nalijte do lahví a dobře uzavřete.
Použití:
Bezový sirup se hodí do salátových zálivek.
Můžete ho také použít při nachlazení a horečkách nebo bolestech svalů (více ZDE…). Pomáhá při dně.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář