V našem žaludku by mělo být dostatečně silné kyselé prostředí, které adekvátně stráví bílkoviny a zajistí dostupnost vitamínu B12.
V případě, že tomu tak není, bílkoviny z potravy se nerozloží na aminokyseliny. Ty naše tělo potřebuje k tvorbě enzymů, hormonů a dalších bílkovin nezbytných pro tvorbu tkání například svalů.
Tělu pak doslova chybí stavební látky nezbytné pro jeho správné fungování.
Co všechno může v těle způsobit nedostatečná úroveň žaludečních kyselin
Dalším problémem nedostatku žaludečních kyselin je, že špatně strávená potrava začne ve střevech zahnívat a uvolňovat toxické látky, které střeva poškozují.
To pak vede například k syndromu propouštějícího střeva.
V tomto případě toxiny a lepek doslova ve střevech vytvářejí díry, kterými se následně do krve vstřebávají látky, které tam nemají co dělat.
Destrukce v těle tak pokračuje dál. Toxiny se dostávají do orgánů či kloubů, kde se je náš imunitní systém snaží zneškodnit.
Výsledkem jsou různé typy zánětů, bolesti kloubů, či dokonce vznik autoimunitních onemocnění, jako jsou cukrovka, artritida, psoriáza či rakovina.
Jak vidíte, zdravá úroveň žaludeční kyseliny je pro nás důležitější, než si myslíme. Jak ale zjistit, zda jí máme dost?
Naštěstí existuje jeden poměrně jednoduchý test, o kterém si více řekneme v našem dnešním článku.
Test na zjištění úrovně žaludeční kyseliny
Jak už z názvu tohoto článku vyplývá, na tento test budeme potřebovat červenou řepu.
Připravte si červenou řepu na váš oblíbený způsob – ať už odšťavněním na čerstvou šťávu nebo uvařením.
Následně červenou řepu nebo šťávu z řepy vypijte.
Potom během následujících hodin až dne sledujte barvu vaší moči. Pokud ji řepa zbarví do růžova, tak to znamená, že úroveň vaší žaludeční kyseliny je zřejmě nízká.
Při správné hladině kyselin se totiž červené barvivo z řepy v žaludku rozloží a neprojde dále do střev, krve a odtud ledvinami do moči.
Pokud je však hladina kyselin v žaludku nízká, barvivo se nestráví a skončí v moči.
Kolik červené řepy sníst
Samozřejmě, nesmíte řepy nebo šťávy z ní sníst příliš mnoho.
Pokud byste to udělali, pak by se část z barviva nestrávila i u lidí se zdravou hladinou žaludečních kyselin a i tak by došlo k zabarvení moči.
V případě, že sníte jen poměrně malé až středně velké množství červené řepy, pak by žaludek měl zvládnout strávit všechno barvivo.
Množství by proto nemělo přesáhnout 100 gramů červené řepy nebo 1 dcl šťávy.
Jak zlepšit tvorbu žaludečních kyselin
Když náhodou zjistíte, že máte nedostatečnou úroveň kyselin ve vašem žaludku, existuje několik způsobů, jak podpořit jejich tvorbu.
1. Přísun látek potřebných na tvorbu žaludeční kyseliny
Kyselina chlorovodíková je složena z vodíku a chlóru a tělo si ji dokáže samo vyrobit. Na to ale potřebuje mít dostatek obou uvedených prvků.
Vodík je součástí vody, proto se ujistěte, že přijímáte dost tekutin a že je tělo vždy správně hydratované. Při nedostatku vody se brzdí produkce téměř všech tělesných tekutin.
Chlór se zase nachází v soli (chlorid sodný). Mnoho lidí se snaží omezovat příjem soli, ale zapomínají na to, že sůl je pro tělo nutná. Sodík plní funkci elektrolytu a chlór je zase nezbytný pro tvorbu žaludeční kyseliny.
Proto to se solí nepřehánějte, ale zase ji ani příliš neomezujte.
2. Bylinky a potraviny na podporu tvorby žaludeční kyseliny
Tvorbu žaludeční kyseliny můžete podpořit i bylinkami a potravinami, které podporují její tvorbu.
Mezi ně patří například:
- zelí
- fermentované potraviny
- chmel
- pampeliška
- artyčoky
Pro rychlou nápravu a zvýšení kyselosti v žaludku můžete užít 1 až 2 čajové lžičky octa zředěného s trochou vody před nebo během jídla. Vhodná pro tento účel je i citronová šťáva.
Po jídle však už nepijte vodu nebo jiné nápoje, protože tím vlastně zředíte kyseliny v žaludku a zhoršíte tak trávení právě zkonzumované potravy.
Zpracovala: Vylectese.cz
Jedna malá poznámka:
Červená řepa hodně do s sebe absorbuje těžké kovy z půdy a tak se může ze zdravé potraviny stát škodlivá potravina !!! Nekupoval bych ji nikdy v xy-marketech !!!
Nechápu,vždy když píšou o červené řepě,upozorňují,že se nemáme leknout,ale že budeme mít zbarvenou moč do červena.!?Tady to je chyba.
Já jím červenou řepu poměrně často, ale moč nikdy zabarvená nebyla.
A čo tak troška poštudovať skutočnú príčinu prečo ustáva tvorba žalúdočnej kyseliny ?? Do googla : ZDRAVOVEDA V NOVOM SVETLE
Zdravím,miluji červenou řepu jím jí třikrát do týdne.Moč nikdy zbarvenou nemám.Jím ji k rizotu,ke kuskusu,k zapečeným těstovinám,ale kolikrát i samotnou.Také jí miluji v boršči.To je největší dobrota.
Zdravím, vypila jsem štavu z řepy z odštavnovače a moč zbarvená nebyla ale asi po osmi hodinách proběhla hodně vodovatá stolice uplně červená. Může mi někdo vysvětlit co to znamená, děkuji
Dobrý den, pokud jste snědla příliš mnoho červené řepy, je to v pořádku. Pokud jste snědla šťávu maximálně ze 100 g červené řepy, jak je uvedeno v článku, vaše trávení na tom není dobře, jelikož nedokázalo toto malé množství řepy dostatečně zpracovat.
Děkuji za odpověd. Nevím kolik to bylo gr. řepy ale po odštavnění to bylo 150 ml štávy . Překvapilo mě že vše odešlo přes střeva a nic přes ledviny