Statistiky ukazují, že téměř každý čtvrtý člověk trpí nedostatkem vitamínu B12.
V tomto článku vám popíšeme příznaky nedostatku tohoto vitamínu a také jeho příčiny, které ne nutně musí souviset s jeho nedostatkem ve stravě.
Kromě toho vám prozradíme, které skupiny lidí jsou nejvíce ohroženy, a nakonec nabídneme pár rad, jak snadno regulovat hladinu vitamínu B12 v těle.
Co je to vitamín B12?
Vitamínu B12 se někdy říká i „vitamín energie“. Chcete-li mít dostatek energie každý den i odpoledne, potřebujete k tomu právě tento vitamín.
Někteří sportovci si ho dokonce uměle doplňují za účelem zvýšení výkonu.
Občas je považován i za zázračný „lék na hubnutí“ a používají ho známé kliniky zaměřené na hubnutí, kde ho klientům podávají injekčně. Je tomu tak proto, že výrazně podporuje metabolismus, který je zodpovědný za zrychlené spalování tuků.
Vitamín B12 však nedodává energii přímo, ale tím, že působí jako katalyzátor na ostatní biochemické procesy v organismu.
Pokud vám například diagnostikují metabolickou anémii (cítíte se často unavení a slabí), potom i jedna extra dávka vitamínu B12 vám dodá pocit náhlého návalu energie.
Vitamín B12 je také zodpovědný za formování červených krvinek a transport kyslíku v těle.
Funkce vitamínu B12 v těle
Tento vitamín však má i řadu dalších důležitých funkcí v organismu. Zde uvedeme alespoň pár nejdůležitějších, které uvádí známý americký lékař Dr. Mercola:
- sekrece hormonů nadledvin
- cirkulace krve
- zdravý nervový systém
- správné trávení
- absorpce železa do krve
- metabolismus tuků a cukrů
- tvorba a růst nervových buněk
- zdravý reprodukční systém u žen
Příznaky nedostatku vitamínu B12
1. Neschopnost udržet oční víčka otevřená. Je tomu tak proto, že v krvi není dostatek kyslíku, a tím pádem chybí i energie svalům. Nejdříve se to projevuje právě na jemných očních svalech.
2. Pocity mravenčení, necitlivosti nebo píchání v končetinách. Jde o znak poškození nervů jako důsledek nízké hladiny vitamínu B12.
3. Ztráta paměti, zapomínání. Jedná se hlavně o případy mladých lidí, kteří jsou příliš mladí na to, aby to mohlo být připsáno rozvoji demence.
4. Pocity zimnice nebo točení hlavy. Jde opět o znak slabého okysličení krve.
5. Nažloutlá pokožka v důsledku degradace červených krvinek. Pokožka se i lehce poškozuje a trhá, protože při nedostatku vitamínu B12 není tělo schopné produkovat silné buňky a tkáně.
6. Hladký jazyk jako důsledek ztráty epitelových buněk, které jsou zodpovědné za rozeznávání chutí. Často je to spojeno i s divnými chutěmi v ústech při konzumaci jídla.
7. Pocity úzkosti a smutku jsou také znakem možného nedostatku vitamínu B12, protože ten je zodpovědný za produkci „látek štěstí“, jako jsou serotonin a dopamin.
8. Problémy se zrakem v důsledku poškození očního nervu. Proto pokud vidíte dvojitě, rozmazaně, nebo se vám zjevují stíny, pak byste měli zjistit, zda nemáte nízkou hladinu vitamínu B12 v krvi.
Rizikové skupiny lidí náchylné na nedostatek vitamínu B12
Některé potraviny jsou plné vitamínu B12, ale někdy jejich konzumace nemusí stačit na udržování zdravé úrovně uvedeného vitamínu v krvi.
Zde následují skupiny lidí, kteří by měli vážně uvažovat o pravidelném doplňování vitamínu B12 ve formě výživových doplňků:
- lidé nad 60 let, kteří mají problémy se žaludeční kyselinou nebo trávením
- pacienti s autoimunitními onemocněními, jako jsou celiakie či Crohnova choroba
- vegani a vegetariáni, kteří nekonzumují maso
- diabetici na metforminu (tento lék ovlivňuje absorpci vitamínu B12)
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12
Rostliny pro svůj metabolismus nepotřebují vitamín B12, proto ho ani neprodukují.
Vitamín B12 tak můžete získat převážně z potravin živočišného původu nebo z potravin, které byly o tento vitamín obohaceny.
Zde je pár příkladů takových potravin:
- mořské plody – sardinky, losos, tuňák, treska, krevety, ústřice
- maso – hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí, kozí, krůtí
- mléko – čerstvé mléko, sýry, tvaroh, jogurt
- vajíčka – žloutky, které obsahují řadu dalších vitamínů a minerálů
Závěr
Vitamín B12 je vitamín rozpustný ve vodě, nacházející se v potravinách živočišného původu. Přestože je běžně dostupný, někteří lidé ho mohou mít nedostatek – například ti, kteří mají nějaké onemocnění trávicího systému.
Pravidelně si proto na něj dejte dělat testy. Je třeba o ně obvykle lékaře požádat, protože standardně je příliš nedělají. A samozřejmě sledujte, zda na sobě nezpozorujete některé z uvedených příznaků.
Zpracovala: Vylectese.cz
Bolo by dobré spomenúť že vitamín B12 sa skladá z dvoch zložiek a síce neaktívny haptokorín (toho je cca 85%) a holotranskobalamín-to je aktívna forma vitamínu B12. Vegáni musia užívať vitamín B12 ako nutričný doplnok, lebo v zelenine ani v ovocí sa nenachádza. Pacienti s nízkou hladinou vitamínu B12 majú často pernicióznu anémiu a takisto mávajú vysokú hladinu homocysteínu.