Určitě jste už i vy slyšeli o mnoha zdravotních přínosech každodenního ranního pití vody s čerstvou citronovou šťávou.
Ve skutečnosti existuje řada variací tohoto receptu, ale ne každý z nich je stejně účinný. Nejprve si však připomeňme jeho hlavní výhody.
Přínosy ranního pití vody s citronovou šťávou
Citronová šťáva je známá především tím, že podporuje tělesný metabolizmus1.
Výsledkem je rychlejší spalování tuků, předcházení přibírání na váze, rychlejší hubnutí a tvorba dostatku energie pro vaše každodenní aktivity.
Kromě toho citronová šťáva obsahuje množství vitamínů, minerálů a éterických olejů, které jsou dobrými stimulanty imunity.
Nejlepší je proto pít citronovou vodu hned ráno po probuzení. Někteří lidé však upřednostňují její pití i postupně v průběhu dne.
Citrony jsou vskutku všestrannou potravinou, a proto byste se měli snažit konzumovat je více a častěji. Je dobré, pokud budete mít v chladničce síťku s několika citrony vždy po ruce.
Zde je pár zajímavých faktů o tomto ovoci:
- Sklenice (2 dl) čerstvé citronové šťávy obsahuje až 187 % doporučené denní dávky vitamínu C.
- Citronová šťáva je velmi bohatá na draslík, hořčík a další esenciální minerály.
Chyba, kterou lidé nejčastěji dělají při pití citronové šťávy
To, co většina lidí obvykle dělá, je, že si vezmou sklenici studené vody a do ní vymačkají citronovou šťávu.
A v čem je problém? Problém spočívá v podstatě ve dvou věcech.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
1. Teplota vody
První věcí je fakt, že studená voda má na tělo a hlavně na trávení tlumící účinky.
To, co vy potřebujete ráno, je hlavně nastartovat metabolismus a trávení, což následně podpoří tvorbu tělesné energie a hubnutí.
Ale studená voda tomuto cíli příliš neprospívá. Proto je lepší místo studené vody použít vodu o vlažné teplotě.
Tu získáte nejjednodušeji tak, že do sklenice se studenou vodou dolijete trochu vařící vody ohřáté v rychlovarné konvici.
2. Nevyužívání dužiny a kůry
Druhou věcí je skutečnost, že si do vody lidé vymačkají jen šťávu bez dužiny, přičemž právě v dužině se nachází mnoho prospěšných látek včetně vlákniny, kterou šťáva neobsahuje.
Ještě hodnotnější však bývá samotná citronová kůra, která má několikanásobně vyšší obsah vitamínů a minerálů než šťáva.
Protože ale většina citronů je dnes postřikována, nebylo by vhodné konzumovat celou kůru.
Co však můžete udělat, je, že si nastrouháte vnitřní část kůry a tu si přidáte do vaší ranní vody.
Tímto způsobem se množství a využitelnost vitamínů, minerálů a antioxidantů ve vaší ranní citronové vodě dramaticky zvýší.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Já si dělám šťávy v odšťavňovači (mám teda lepší kuvings, ale v podstatě to lze v každém) – dávám citron (musím ho oloupat), pomeranč a grep. Vitamínová bomba, ale ustávám ty různá nachlazení a chřipky. I když teda grepy jsou v poslední době hodně drahé.