Nadýmání a větry způsobují komické situace u mladých i starých lidí. Je to však něco, o čem se ve slušné společnosti nemluví.
Přesto to čas od času děláme všichni. Větry však dokážou o našem zdraví prozradit víc, než si myslíme.
Takže, ačkoliv jste se při nadpisu článku možná poškrábali po hlavě, určitě pokračujte ve čtení, a sami se podívejte, co vaše větry vypovídají o vašem zdraví.
Co jsou to větry?
Větry představují směs spolknutého vzduchu, který omylem vstoupí do trávicího traktu.
Stává se tak během žvýkání žvýkaček, polykání slin, konzumace bublinkových nápojů (více ZDE…), nebo dokonce během dýchání. Druhou částí je plyn produkovaný ve střevech během trávení.
Za tvorbu plynu ve střevech jsou odpovědné bakterie, které rozkládají cukry a vlákninu, což tělo nedokáže snadno strávit.
Bakterie tak denně vyprodukují 2 až 6 sklenic, tedy 0,4 až 1,5 litrů plynu, a po jeho nahromadění ve střevech se potřebuje dostat ven.
Pravidelné nadýmání znamená, že jíte dostatek vlákniny a ve střevech máte zdravou bakteriální mikroflóru.
Rozeznávání větrů podle typu zápachu
Pokud se divíte, jak může zápach anebo četnost větrů vypovídat o vašem zdravotním stavu, nejste jediní.
Vypracovali jsme pro vás návod, jak správně rozpoznat a naučit se, co vám toto neodvratné vypouštění plynů našeptává o vašem těle a zdraví.
1) Zapáchající větry
Přibližně jedno procento plynů produkovaných ve střevech není bez zápachu. Jde nejčastěji o sirovodík, tedy plyn, který se vytváří tehdy, když tělo zpracovává potraviny obsahující síru.
Mnohé zdravé potraviny během trávení produkují plyny s obsahem síry. A tento plyn pak opouští tělo v podobě zapáchajících větrů.
Pokud jste tedy jedli maso, brokolici, květák, fazole anebo mléčné výrobky, nebuďte překvapeni, že vaše větry budou mírně zapáchat.
2) Extrémně zapáchající větry
Přiznejme si to: většina větrů, které ucítíme, není voňavá. Pokud však zaznamenáte, že jsou skutečně odporné, může to naznačovat nějaký skrytý zdravotní problém.
Pokud máte potřebu vypouštět větry hned po zkonzumování mléčných produktů, může to znamenat, že vaše tělo má potíže s trávením laktózy. Popravdě, většina lidí má problém s jejím trávením.
V některých případech se mohou objevit časté a extrémně zapáchající větry, které předznamenávají nějaký chronický problém, jako třeba syndrom dráždivého tračníku, celiakii anebo infekci v žaludku a ve střevech (gastroenteritida).
Dalšími příčinami může být například Crohnova choroba nebo Ulcerózní kolitida.
3) Větry bez zápachu
Nebude zřejmě žádným překvapením, že větry bez zápachu jsou naprosto normální a zdravé.
Ne všechny plyny pocházející z našich střev zapáchají. To platí zejména tehdy, pokud se jedná o náhodně spolknutý vzduch anebo oxid uhličitý z bublinkových nápojů zkonzumovaných předchozí den.
Větry bez zápachu jsou podobné říhání, akorát, že vzduch vychází jiným tělesným otvorem.
4) Časté větry
Ze zdravotního hlediska nejsou časté větry něco, z čeho byste si měli dělat těžkou hlavu. Zdravý člověk je vypustí v průměru 20 denně.
Lidé, co jedí zdravou veganskou stravu (více ZDE…), mají větší sklon k častým větrům ve srovnání s lidmi konzumujícími maso. Důvodem je vyšší podíl cukrů a sacharidů v rostlinné stravě a fakt, že mnohé zdravé druhy ovoce a zeleniny jsou sirnaté.
Příkladem je cibule anebo česnek, po jejich konzumaci se větry vyskytují poměrně často.
Víte, že: bolesti svalů a kloubů, nervozita či nespavost mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Nicméně i zde existuje výjimka.
Pokud jsou časté větry doprovázeny nepříjemnostmi, bolestmi anebo příliš nepříjemným zápachem, může to poukazovat na nějakou potravinovou intoleranci.
Pokud zaznamenáte, že vaše nadýmání se výrazně zvýší po konzumaci mléčných výrobků anebo výrobků obsahujících pšenici, případně jiné potraviny, je dobré navštívit lékaře. Ten vám pomůže odhalit problémovou potravinu.
Zbourané mýty o větrech
O větrech existuje hned několik mýtů, které se nyní pokusíme vyvrátit.
1) Zadržování větrů versus jejich vypouštění: Může zadržování větrů uškodit zdraví?
Občasné zadržení větrů v nevhodné situací, jako třeba ve výtahu, vás nezabije, ale může vás uvést v nepohodlí.
Pokud v sobě budete zadržovat větry, samy od sebe jen tak nezmizí. Ve skutečnosti budou způsobovat nadýmání a bolesti v oblasti břicha.
Pokud cítíte potřebu vypustit větry, raději to udělejte, než abyste je v sobě zadržovali.
2) Tiché versus hlasité větry
Některé větry jsou téměř ohlušující, jiné zas vyklouznou potichoučku.
Jsou hlasité větry jiné než tiché? Odpověď zní: Ne.
Objem plynu a jeho hlasitost mají jen málo co do činění s vaším zdravím. Mnohem více záleží na tom, v jaké pozici se tělo právě nachází.
Některé větry budou hlasité, jiné zas tiché. Některé budou venku za okamžik, jiné budou trvat i několik sekund.
Žádný z uvedených faktorů nemá vliv na váš zdravotní stav.
3) Mužské versus ženské větry: Existuje mezi nimi rozdíl?
Muži se často ocitají na pranýři veřejného mínění, pokud dojde na stereotypy týkající se větrů. Na druhou stranu, ženy se nejednou považují za anděly, kteří větry nemívají.
Pravdou však je, že muži i ženy mívají větry a stejně zapáchající.
Tradiční etiketa pocházející ještě z viktoriánské doby říká, že slušně vychované dámy se zdrží vypuštění větrů ve společnosti jiných lidí. To však neznamená, že mají menší potřebu ulevit si než jejich mužské protějšky.
Jak přivonění k větrům může být pro vás prospěšné
Možná tomu nebudete věřit, ale sirovodík, který je odpovědný za zápach zkažených vajec, může být pro vaše zdraví vskutku prospěšný.
Tímto způsobem větry nejsou jen přirozeným tělesným procesem, ale stávají se nástrojem prospěšným pro zdraví.
Ve studii provedené Univerzitou v Exteri vědci zjistili, že inhalování pouze malého množství sirovodíku má ochranné účinky proti poškození buněčných mitochondrií, a dokonce chrání před rakovinou (více ZDE…).
Mitochondrie jsou v podstatě elektrárnami buněk. Předcházení a zvrácení poškození mitochondrií je klíčovou strategií pro léčbu více zdravotních komplikací, jako třeba:
- mozková příhoda
- selhání srdce
- cukrovka
- artritida
- demence
- předčasné stárnutí
Mitochondrie určují, zda buňky budou žít, nebo zemřou. Také regulují zánětlivé procesy. Závažnost mnoha onemocnění je silně závislá na stupni nefunkčnosti mitochondrií.
Uvedená studie byla publikována v žurnálu Komunikace medicínské chemie (Medicinal Cemistry Communications).
Na ni navazující studie v deníku Oxid Dusnatý (The Nitric Oxide), ve spolupráci s vědci z Fakulty medicíny Texaské univerzity, zjistila, že sirovodík selektivně chrání mitochondrie před poškozením.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
V pořádku, děkuji za zajímavé informace