Věděli jste, že zázvorová šťáva patří mezi nejzdravější věci, které můžete sníst?
Čerstvý zázvor se právem považuje za takzvanou superpotravinu, kterou lidstvo konzumuje již tisíce let. Známé jsou její účinky při zmírňování bolestí, zlepšování trávení či snižování krevního tlaku.
Zázvor je možné užívat ve formě šťávy nebo jako přísadu do různých jídel, nápojů, koktejlů, omáček, polévek a pečených jídel.
Jeho výhodou je i to, že je poměrně levný a dá se koupit v téměř každém obchodě s potravinami nebo ovocem a zeleninou.
Když už ho máte jednou doma, získat z něho šťávu je poměrně jednoduché a rychlé.
Jak získat čerstvou zázvorovou šťávu
Pro získání zázvorové šťávy budete potřebovat tyto věci:
- 4cm odřezek zázvoru
- škrabka nebo nůž
- struhadlo
- sítko a čajová lžička, případně gáza
- miska
Postupujte následovně:
1. Nejprve očistěte zázvor od kůry. Použít k tomu můžete škrabku nebo obyčejný nůž.
2. Potom na kuchyňském struhadle zázvor nastrouhejte.
3. Nastrouhaný zázvor pak vložte do sítka a pomocí lžičky z něho do misky vymačkejte šťávu. K tomuto účelu můžete použít i gázu nebo látku, ale v případě látky do ní část šťávy nasákne.
4. A to je všechno, čerstvou zázvorovou šťávu máte hotovou!
Upozornění: Konzumaci zázvoru se pro jistotu vyhněte, pokud patříte mezi některou z těchto 4 skupin lidí.
Jak konzumovat čerstvou zázvorovou šťávu
Pokud chcete, šťávu můžete přímo vypít, ale bude to dost intenzivní. Lepší je proto si ji rozředit ve vodě a tu pak vypít.
Čerstvou zázvorovou šťávu konzumujte jednou denně.
Pokud chcete, můžete si připravit i větší množství šťávy najednou, například pomocí odšťavňovače a dát ji zamrazit ve formě na led.
Nejprve ji ale zřeďte s vodou v takovém poměru, aby jedna kostka ledu odpovídala množství šťávy z 2 až 3 cm dlouhého odřezku zázvoru (denní dávka). Případně do jedné přepážky ve formě na led nalijte jen tomu odpovídající množství šťávy.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
A potom si každý den vezměte jednu kostku ledu, nechte rozpustit ve sklenici vody a následně vypijte.
Jak každý hlt zázvorové šťávy začne měnit vaše tělo
Zázvor má na lidské tělo přímo zázračné účinky, včetně trávení, prevence před chřipkou a nachlazením či při snižování bolestí.
Zde je pět jeho nejdůležitějších účinků na tělo:
1. Zlepšuje trávení
Těkavé oleje ze zázvoru probouzejí chuťové pohárky v ústech a stimulují tvorbu žaludečních kyselin.
Tímto způsobem pomáhá a zlepšuje trávení, zmírňuje nadýmání (více ZDE…) a plynatost a také nevolnosti či zvracení během těhotenství, po operaci nebo při cestování autobusem nebo lodí.
Podle výzkumů urychluje průchod potravy střevy a u lidí s nadváhou snižuje chuť k jídlu. Předchází průjmu a odstraňuje záněty ve střevech.
2. Přírodní antibiotikum
Zázvorová šťáva patří mezi nejlepší přírodní prostředky při chřipce či nachlazení, a to díky svým antibakteriálním a antivirovým vlastnostem.
Pomáhá zbavovat dýchací cesty hlenů a zlepšuje jejich průchodnost. V případě nemoci ho užívejte 2 až 3krát denně. Zázvor také výrazně posiluje imunitní systém.
3. Odstraňuje bolesti
Čerstvá zázvorová šťáva je jednou z nejlepších přírodních látek na potlačování různých druhů bolestí, protože v těle snižuje záněty.
Pomáhá tak při bolestech hlavy, migrénách (více ZDE…), bolestech zubů či jiných druzích bolestí.
Pokud smícháte 1 čajovou lžičku zázvorové šťávy s 1 čajovou lžičkou olivového oleje, získáte tak fantastický masážní olej na bolesti zad, svalů a kloubů.
Podle výzkumu zmírňuje zázvorová šťáva i bolesti vyplývající z osteoporózy či nadměrného cvičení (svalové horečky).
4. Předchází tvorbě krevních sraženin, snižuje krevní tlak i cholesterol
Zázvor má silné účinky i při zdravotních potížích spojených s krví, jako je tvorba krevních sraženin, vysoká hladina cholesterolu či vysoký krevní tlak (více ZDE…).
Dokáže totiž ředit krev a uvolňovat napětí v krevních cévách. Jen jediná čajová lžička zázvorové šťávy denně dokáže udělat obrovský rozdíl ve zdraví vašeho srdce a cév.
5. Pomáhá předcházet rakovině
Díky svým silným protizánětlivým vlastnostem má zázvor schopnost předcházet vzniku rakoviny. Mnohé současné studie potvrzují, že zázvor snižuje riziko rakoviny, a dokonce může rakovinu i léčit.
Zázvor potlačuje záněty ve střevech a má tak výrazný potenciál snížit výskyt rakoviny tlustého střeva. Pomáhá i pacientům po operaci nádoru na konečníku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Ve svém návodu k zázvorové šťávě máte následující upozornění:
Konzumaci zázvoru se pro jistotu vyhýbejte, pokud náhodou patříte mezi některou z těchto 4 skupin lidí.
Ale uvedené čtyři skupiny lidí nemáte uvedeny – žádám o jejich zaslání, abych věděl, zda ji mohu užívat.
S pozdravem
V upozornění staci kliknut na slovo “těchto”.