Když mluvíme o zdravých potravinách, zvláště o zelenině a ovoci, většina z nás hned myslí na jablka, citrony, špenát či rajčata. Avšak ne tak často na celer.
Přitom celer je neskutečně zdravá zelenina, která má přímo nekončící seznam zdravotních přínosů. Proto po přečtení tohoto článku věříme, že ho určitě přidáte do svého jídelníčku.
Úžasné zdravotní přínosy celeru
Když v tomto článku mluvíme o celeru, máme na mysli převážně celerová stébla a nať. Avšak i jeho kořen má své přínosy a je vhodný hlavně do polévek.
Pojďme se nyní podrobně podívat na jeho hlavní důvody, proč je dobré ho konzumovat:
1. Zlepšuje trávení. Některým lidem sice moc nechutná, protože jim připomíná „křupavou vodu“, ale na trávení je vskutku přínosný. Je bohatý na vodu, která v kombinaci s nerozpustnou vlákninou dobře reguluje pravidelnou stolici.
V případě průjmu se celeru raději vyhněte, protože má v tomto případě silné diuretické a projímavé účinky, což při ztrátě tekutin při průjmu není příliš žádoucí.
2. Potlačuje zánět. Jeho konzumace potlačí v těle mnohé záněty, které způsobují například akné, astma, bolesti kloubů či infekce dýchacích cest.
3. Snižuje krevní tlak. Celer obsahuje aktivní látky známé jako ftalidy, které zlepšují cirkulaci krve. Jeho konzumace v syrovém stavu účinně snižuje vysoký krevní tlak.
4. Reguluje pH těla. Celer výborně reguluje pH vnitřního prostředí a udržuje acidobazickou rovnováhu. Ta je důležitá pro správný průběh biochemických procesů a prevenci mnoha chronických onemocnění jako jsou cukrovka, artritida či rakovina.
5. Léčí špatný cholesterol. Celer obsahuje látku butylftalid, která je zodpovědná za chuť a vůni celeru. Tato látka zároveň snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Podle výzkumu na Univerzitě v Chicagu jen 2 stonky celeru denně sníží hladinu cholesterolu až o 7 bodů!
6. Obsahuje „dobrou“ sůl. Celer obsahuje přírodní, organickou formu sodíku, ne takovou, jaká se nachází v soli. Sodík je důležitý pro regulaci tělesných tekutin a je jedním z důležitých elektrolytů.
7. Podporuje dobrý zrak. Jedno celerové stéblo obsahuje až 10 % vaší denní potřeby vitamínu A, který chrání před věkem podmíněnou degenerací zraku.
8. Podporuje hubnutí. Jedno stéblo celeru má jen 10 kalorií, proto jej bez obav můžete přidávat do salátů, vařených jídel či polévek.
9. Snižuje stres. Celer zklidňuje nervový systém díky vysokému obsahu minerálů, zvláště hořčíku, draslíku a esenciálním olejům. Pokud sníte celer večer, pomůže vám lépe spát.
10. Bojuje s rakovinou. Univerzita v Illinois provedla dvě studie, které zjistily, že celer obsahuje potentní flavonoid nazývaný luteolin.
Ten potlačuje růst rakovinných buněk, zvláště nebezpečné rakoviny slinivky. Další studie zjistila, že celer dokáže výrazně oddálit formování buněk rakoviny prsu.
11. Zlepšuje intimní život. Jak uvádí Dr. Alan R. Hirsch, ředitel Výzkumného ústavu pro výzkum chuti a pachů, v celeru se nacházejí 2 feromony – androstenol a androstenon, které se uvolňují během žvýkání celeru a zvyšují žádostivost.
Rady pro přípravu a konzumaci celeru
Když kupujete v obchodě celer, vždy si vyberte takový, který se při ohybu zlomí, a tudíž je čerstvý a křupavý.
Když ho nebudete jíst syrový, raději ho uvařte v páře než ve vodě. Takto si zachová až 99 % svých výživných látek.
Celer si také lépe uchová své prospěšné látky, pokud ho čerstvě nakrájíte, ne když ho nakrájíte a potom uskladníte v chladničce.
Co se týče barvy celeru, tak čím je tmavší, tím výraznější je i jeho chuť.
Zpracovala: Vylectese.cz
A co stava z toho byl by recept?