Sůl používá každý z nás k dochucování pokrmů. Je obecně známo, že solit se má s mírou.
Na druhé straně je sůl velmi důležitá a bez ní by naše tělo neumělo správně fungovat. Není však sůl jako sůl. Mezi jejími druhy existují propastné rozdíly.
Běžná kuchyňská sůl, kterou používá většina domácností a restaurací, má s přírodní solí velmi málo společného.
Jejím hlavním problémem je, že je průmyslově zpracovaná a obsahuje téměř výhradně chlorid sodný (97 % a více) a navíc pár přidaných chemikálií, jako jsou pohlcovače vlhkosti anebo protispékavé látky.
Kromě běžné soli se na trhu nachází i mořská sůl a himalájská růžová sůl.
Oba druhy soli jsou lepší volbou, ale himalájská sůl nám poskytuje mnohem více přímo neuvěřitelných zdravotních přínosů.
Himalájská růžová sůl
Himalájská sůl je často propagována jako sůl pocházející z neznečištěných oblastí Himalájí.
Sbírá se na úpatí himálajských hor, ve velkém solném dole v Pákistánu, který je považován za druhý největší důl na světě.
V regione se považuje za „bílé zlato“. Obsahuje totiž až 84 prvků, které jsou nepostradatelné pro naše zdraví, včetně hořčíku, vápníku, chloru, fosforu anebo železa.
Její růžové zbarvení způsobuje právě posledně jmenované železo ve formě oxidu.
V himálajské soli se nacházejí důležité stopové prvky jako selen, jód a měď (více ZDE…).
Tato sůl se obecně považuje za zdravou i proto, že na rozdíl od běžné kuchyňské neobsahuje žádné přidané chemické látky.
Nejčastěji se prodává ve formě krystalů různé velikosti anebo prášku.
Bez ohledu na její formu, její zdravotní přínosy jsou stejné.
Zdravotní přínosy himálajské růžové soli
Pokud budete užívat půl čajové lžičky himalájské soli denně, přinese vám to těchto jedenáct zdravotních přínosů:
1. Kontroluje hladinu vody v těle.
2. Reguluje krevní tlak (více ZDE…).
3. Vyrovnává hladinu pH těla (předchází překyselení).
4. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
5. Napomáhá vstřebávání živin ze stravy, a tím zvyšuje vnitřní tělesnou energii.
6. Podporuje zdraví cév, kostí a respiračního systému.
7. Předchází křečím v lýtkách.
8. Napomáhá správné funkci ledvin a močového měchýře.
9. Reguluje spánek.
10. Oddaluje příznaky a projevy stárnutí (více ZDE…).
11. Podporuje libido.
Tento seznam příznivých účinků zní opravdu skvěle a tuto sůl staví do popředí.
Je třeba připomenout, jak tvrdí Dr. Helena Smithová z holistického Zdravotního střediska v Aucklandu, že tato sůl může občas obsahovat malé stopy hliníku, olova a některých dalších těžkých kovů.
To je ale riziko při každé kamenné soli.
Himalájská sůl versus běžná kuchyňská sůl
Proces průmyslového zpracování běžné soli z ní odstraňuje mnohé prospěšné látky.
Když zkonzumujete čistý chlorid sodný, tělo ho vnímá jako vetřelce a snaží se ho vyloučit. Je to však poměrně namáhavý a dlouhý proces, který organismu způsobuje celou řadu zdravotních komplikací, jako je podráždění sliznice, zadržování vody (více ZDE…) anebo vysoký krevní tlak.
Při konzumaci běžné kuchyňské soli naše tělo spotřebuje velké množství energie pro udržení rovnováhy tekutin.
Studie ukázaly, že s každým gramem chloridu sodného spotřebujete dvacetinásobek buněčné vody, která ho musí neutralizovat.
Z dlouhodobého hlediska to může vést k různým onemocněním, včetně revmatu, artritidy, dny, ledvinových a močových kamenů anebo celulitidy.
Himalájská růžová sůl naopak tělo nezatěžuje.
Náš organismus ji snadno metabolizuje. Tento druh soli napomáhá tělu obnovit energii a má příznivé účinky na nervový systém.
Nicméně neměli byste to přehánět ani s himalájskou solí. Odborníci doporučují užívat méně než 1 500 mg sodíku denně. Proto půl čajové lžičky himalájské soli zcela postačuje.
A co jód?
Na závěr se jen krátce zmíníme o jódu.
Jód hraje důležitou roli při podpoře správné funkce štítné žlázy a produkci jejích hormonů. Jeho hlavním zdrojem jsou mořské plody a kuchyňská sůl.
Himalájská růžová sůl obsahuje minimální množství jódu, a proto nepokrývá doporučenou denní dávku. Proto byste si měli doplňovat jód i jiným způsobem.
Výborným zdrojem jódu (více ZDE…) je mořská řasa kelp.
V úvahu také přichází možnost konzumovat mořské ryby, jako jsou sardinky, losos a sleď. Malé množství jódu obsahuje i fenykl, špenát, česnek a mrkev.
Zdroj: healthyandnaturalworld.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Jod hraje dulezitou … NOT Jod hra – spatny preklad