Tato úžasná aromatická bylinka pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Mezi příbuzné druhy patří mrkev, petržel a kopr. Je unikátní svou intenzivní sladkou chutí, která se podobá lékořici.
Všechny části rostliny fenyklu, včetně cibule a semen, jsou jedlé. Fenykl je podpůrným prostředkem při léčbě celé řady zdravotních problémů, jako jsou nízké libido, bolesti zad, ztráta chuti k jídlu, či dokonce kolika u dětí.
Je také dobře známý pro svou schopnost léčit gastrointestinální problémy, dokonce se používá k lokální léčbě kousnutí hadem!
V čínské tradiční medicíně se fenykl používá ke stimulaci chuti k jídlu a toku mateřského mléka, k pocitu plnosti a zánětu spojivek.
Pokud si fenykl ještě nepěstujete, nezapomeňte na to, že poměrně rychle ztrácí chuť, proto je nejlepší sníst jej ještě téhož dne, kdy byl zakoupen.
Sušená semínka skladujte ve vzduchotěsné nádobě na temném a suchém místě. Pak vám vydrží až šest měsíců.
Fenykl poskytuje mnohé živiny, jako je vitamin C, který je velmi důležitý pro šťastný a zdravý imunitní systém. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, draslíku a kyseliny listové.
Obsahuje jedinečnou kombinaci a širokou škálu fytonutrientů jako např. rutin a kvercetin.
Tři úžasné způsoby, jak fenykl zahrnout do svého jídelníčku
Rajčatovo-fenyklová polévka
Tato polévka je neuvěřitelně chutná a snadná na přípravu. Do hrnce dejte nakrájený fenykl, česnek a cibuli, vše dobře poduste po dobu 5 minut. Poté přidejte dva šálky nakrájených čerstvých rajčat a přibližně 3 šálky vody (podle potřeby použijte více, nebo méně vody).
Nechte pod pokličkou vařit asi 40 minut a pak promíchejte.
Pokud chcete mít polévku krémovější, před podáváním přidejte trochu smetany.
Fenyklový salát s jablkem
Smíchejte půl šálku nakrájeného fenyklu, půl šálku nakrájeného celeru, půl šálku rozpůlených kuliček červených hroznů bez pecek, 1 oloupané červené jablko s vykrojeným jaderníkem, nakrájené na malé kousky a 1/4 šálku nasucho opečených vlašských ořechů nasekaných nahrubo.
Fenyklový čaj
Do hrnce nalijte 2 šálky vody, přidejte 1/4 lžičky fenyklových semínek, 2,5cm kousek oloupaného zázvoru a 6 drcených lusků zeleného kardamomu a přiveďte k varu. Vařte po dobu asi 5 minut.
Poté snižte teplotu a vařte další minutu. Přidejte půl šálku mléka a přiveďte opět k varu. Odstavte a přidejte sáček (nebo sypaný čaj) černého čaje.
Po vyluhování čaj přeceďte a podávejte. Můžete dochutit medem nebo cukrem.
Závěr
Pokud se chystáte začít pěstovat domácí fenykl, podívejte se na video výše!
Zdroj: thespiritscience.net, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář