Vědci zjistili, že jedna potravina je doslova lékem na duši. Je však důležité vybrat si tu správnou.
Jak už možná tušíte, řeč je o čokoládě. Kterou čokoládu máte nejraději? Pokud dáváte přednost hořké čokoládě s vyšším obsahem kakaa, máme pro vás skvělou zprávu.
Právě ona je vynikající nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši psychiku.
Vědci provedli zajímavou studii, které se zúčastnilo 13 tisíc dospělých lidí. Jak se ukázalo, tato pochoutka dokáže zmírnit příznaky deprese (více ZDE…).
Stačí přitom sníst jeden celý řádek tmavé čokolády denně.
Dobrou zprávou je, že si nemusíte kupovat drahé čokolády s enormně vysokým obsahem kakaa. Postačí, když si vyberete čokoládu s obsahem kakaa 45 % a více.
Nyní se pojďme podívat na důvody, proč dokáže konzumace čokolády snížit riziko deprese o 70 %.
Co obsahuje hořká čokoláda
Za svůj blahodárný vliv na psychiku a celkové zdraví vděčí následujícím látkám:
1. Flavonoidy
Tyto látky chrání mozek před poškozením.
Nacházejí se také v červeném víně (více ZDE…), lesních plodech, jablkách, citrusech nebo v zeleném či černém čaji.
Mají velmi příznivý vliv na mozek.
2. Theobromin
Theobromin je purinový alkaloid kakaovníku. Jeho hlavním zdrojem je kakao. Theobromin má jemný dlouhotrvající stimulační účinek na organismus.
Při vhodném používání stimuluje určité části ústřední nervové soustavy.
3. N-Acylethanolamin
Jde o označení skupiny mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na lidský mozek.
Co je však důležité, kromě svých protizánětlivých a antibakteriálních účinků také vyvolávají pocity euforie.
4. Fenylethylamin
Tato látka zvedá hladinu dopaminu, který bývá označován také jako hormon odměny.
Z tohoto důvodu je prospěšná pro vaši náladu (více ZDE…).
Novinka ve světě čokolády
O tom, že čokoláda je prospěšná pro naše zdraví, není pochyb. Všichni známe čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou.
Ale slyšeli jste už o čokoládě, která má růžovou barvu? Nazývá se ruby čokoláda, což je v překladu rubín.
Jako hotovou surovinu ji na trh dodává švýcarská společnost Barry Callebaut.
Proces výroby je utajen, ale víme, že nejsou přidána žádná barviva či umělé přísady, které by čokoládu „přebarvily na růžovo“. Její barva je tedy čistě přírodní.
Kouzlo této čokolády spočívá v tom, že se vyrábí krátkou fermentací kakaových bobů, které se nakonec zakonzervují kyselinou citrónovou. To čokoládě dodává i specifickou ovocnou chuť.
Růžová čokoláda, kterou můžete vidět i na titulním obrázku, je skutečným potěšením pro naše chuťové pohárky.
Jelikož obsahuje více než 47 % kakaa, je zdravou volbou pro každého z nás.
Pokud jste milovníky čokolády, tento nový, čtvrtý, druh čokolády rozhodně vyzkoušejte!
Zdroje: themindsjournal.com, mysticalraven.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář