Lidská plodnost klesá a nejnovější studie naznačují, že k tomuto znepokojivému trendu, znatelnému u mužů i žen, významně přispívá běžná strava.
Za zhoršující se plodnost opakovaně mohou pesticidy a tuto hypotézu ještě více podporuje jedna z nejnovějších studií.
Studie, zveřejněná v časopise JAMA Internal Medicine, hodnotila vliv faktorů známých svým vlivem na reprodukci, na úspěšnost reprodukce u 325 žen ve věku 18 až 45 let (průměrný věk byl 35 let), které podstoupily oplodnění in vitro (IVF).
Jak uvádí časopis Time: „Ženy, které se účastnily studie, vyplnily podrobné dotazníky o svém stravování a také o dalších faktorech, které mohou ovlivnit výsledky IVF, jakými byl jejich věk, hmotnost a historie těhotenství a počet živě narozených dětí.“
Vystavení vysokým dávkám pesticidů souvisí se sníženou úspěšností IVF
S použitím databáze vlády USA, uvádějící průměrné zbytky pesticidů v potravě, odhadli vědci na základě stravovacích dotazníků u všech účastnic míru jejich vystavení pesticidům.
V průměru snědly ženy vystaveny vysokým dávkám pesticidů denně 2,3 porcí ovoce nebo zeleniny, o kterých je známo, že obsahují vysoké zbytky pesticidů.
Ty, které byly v nejnižší čtvrtině, snědly denně méně než 1 porci plodin s vysokým obsahem pesticidů.
Ve srovnání s ženami, které byly vystaveny nejnižším množstvím pesticidů, měly ženy s nejvyšším množstvím o 18 procent nižší úspěšnost IVF oplodnění. Po otěhotnění také měly o 26 procent nižší pravděpodobnost narození živého dítěte.
S využitím postupu modelování vědci odhadují, že výměna jediné porce plodiny s vysokým obsahem pesticidů za plodinu s nízkou dávkou pesticidů za den může zvýšit šance na otěhotnění o 79 procent a šance na narození živého dítěte o 88 procent.
Směrnice pro používání pesticidů nechrání lidské zdraví
Hlavní badatel Dr. Jorge Chavarro, mimořádný profesor na Harvardově škole veřejného zdraví TH Chana, pro časopis Time řekl:
„Vždycky jsem se stavěl skepticky k tomu, že by zbytky pesticidů v potravě mohly mít jakýkoliv dopad na zdraví. A tak jsem si myslel, když jsme před několika lety s touto prací začali, že nic nenajdeme.
Byl jsem překvapen zjištěním, jak moc souvisí se zdravotními výsledky. Kupovat organická jablka jsem teď ochotnější než před několika měsíci.“
Spoluautor Dr. Yu-Han Chiu, jeho kolega z katedry výživy na Harvardově škole veřejného zdraví TH Chana, dodal:
„Už nějaký čas existovaly obavy, že vystavování nízkým dávkám pesticidů prostřednictvím stravy jako byly ty, které jsme pozorovali v této studii, mohou mít nepříznivé zdravotní účinky zejména na citlivou populaci, jako jsou těhotné ženy, jejich plod a děti. Naše studie poskytuje důkaz, že tato obava není neopodstatněná.“
Jak poznamenal Dr. Philip Landrigan, děkan Fakulty globálního zdraví a profesor na Icahnově lékařské škole v Mount Sinai, v doprovodné poznámce: „Pozorování provedená v této studii vysílají varování, že náš současný bezstarostný postoj k regulaci pesticidů neplní očekávání“ a dodává:
„Nemůžeme si už dovolit předpokládat neškodnost nových pesticidů, dokud se s určitostí nedokáže, že způsobují poškození lidského zdraví.
Musíme překonat silné námitky průmyslu na výrobu pesticidů, uvědomit si skryté náklady deregulace a zpřísnit nároky nejen na jejich posuzování před uvedením na trh, ale i na dohled nad jim vystavenou populací po jejich uvedení na trh – přesně tak, jak to děláme s jinou skupinou silných, biologicky účinných molekul – léky.“
Klesá i procento plodnosti u mužů
Výzkum také ukazuje, že v posledních desetiletích dramaticky poklesla i koncentrace a kvalita spermií, a důkazy naznačují, že z toho lze do značné míry vinit chemické látky narušující činnost endokrinní soustavy.
Existuje sice mnoho zdrojů, ale známí narušitelé jsou i pesticidy, včetně glyfosátu. Podle první ze dvou nedávno publikovaných studií a největší svého druhu počet spermií celosvětově poklesl v období let 1973 až 2013 o více než 50 procent a nadále klesá.
Nejvýraznější poklesy byly zaznamenány u vzorků mužů ze Severní Ameriky, Evropy, Austrálie a Nového Zélandu (ze studie byli vyloučeni muži s podezřením na neplodnost, například takoví, co navštěvovali kliniky pro mimotělní oplodnění).
Celkově měli muži v těchto zemích 52,4procentní pokles koncentrace spermií a 59,3procentní pokles celkového počtu spermií (koncentrace spermií vynásobená celkovým objemem ejakulátu).
Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
V současnosti je polovina mužů z nejrozvinutějších zemí na pokraji neplodnosti nebo neplodných. Hlavní autor Dr. Haga Levine, který označil výsledky za „vážné“ a „šokující“, se obává, že pokud bude tento trend pokračovat stejným tempem, vyhynutí lidstva je velmi reálnou možností.
Studie odhaluje šokující nárůst hladin glyfosátu
Při podobných zprávách uvedli nedávno vědci z Lékařské fakulty Kalifornské univerzity v San Diegu, že v posledních desetiletích dochází k šokujícímu nárůstu vystavování glyfosátu a následně i nárůstu jeho hladiny, nacházející se v lidské moči.
Při této studii měřili vědci úrovně vylučování glyfosátu a jeho metabolitu kyseliny amino-metyl-fosforité u 100 účastníků Studie zdravého stárnutí z Rancho Bernardo, probíhající již 23 let; zahájena byla v roce 1993, rok předtím, než se v USA zavedly geneticky upravené (GMO) potraviny.
Jak se dalo čekat, zavedení geneticky upravených plodin, odolávajících účinkem herbicidu Roundup vedlo k masivnímu nárůstu používání přípravku Roundup, jehož aktivní složkou je glyfosát. Glyfosát se stal i oblíbeným nástrojem na vysoušení geneticky neupravených obilovin, luštěnin a fazolí.
Stoupající hladiny glyfosátu v moči jsou důvodem k obavám
Přesné důsledky vystavování lidského zdraví účinkům glyfosátu jsou stále nejasné, jiný nedávný výzkum však zjistil, že každodenní vystavování ultranízkým úrovním glyfosátu po dobu dvou let vedlo u potkanů k nealkoholickému ztučnění jater a hladiny nalezené v lidské moči byly řádově stonásobně vyšší než u potkanů v této studii.
V reakci na nálezy stoupajících hladin glyfosátu v lidské moči Monsanto rychle prohlásila, že udávané množství „nevyvolávají zdravotní obavy“ a skutečnost, že se chemikálie našla v moči, je pouze „jeden ze způsobů, jakým se naše těla zbavují zbytečných látek“.
V rozhovoru s nevládní organizací GM Watch vyjádřil odlišný názor na tuto záležitost Michael Antoniou z londýnské King’s College:
„Toto je první studie, která průběžně sleduje hladiny glyfosátu za období před a po zavedení geneticky modifikovaných plodin odolných vůči glyfosátu. Jde však o další příklad ilustrující, že velká většina současných Američanů má ve své moči snadno zjistitelné hladiny glyfosátu, pohybující se od 0,3 mikrogramů/l jako v této studii až po desetinásobně vyšší – 3 nebo více mikrogramů/l – zjištěny jinými.
Výsledky jsou znepokojující, protože přibývají důkazy, že škodlivé může být vystavení herbicidům na bázi glyfosátu i pod úrovní směrných bezpečnostních limitů.“
Glyfosát nalezen v mateřském mléce
Před třemi lety se při vůbec prvním nezávislém testování přítomnosti glyfosátu v mateřském mléce amerických žen zjistily vysoké hladiny u 30 % vzorků. Testování, které nebylo formální vědeckou studií, provedly organizace Moms Across America a Sustainable Pulse.
Výsledky však navzdory argumentům, které tvrdí opak, silně naznačují, že glyfosát se v našem těle časem biologicky ukládá a hromadí.
Jeho hladiny v mateřském mléce byly zjištěny v množstvích 76 až 166 mikrogramů na litr (mg/l), což je až 1600krát více než pro jednotlivé pesticidy dovoluje evropská směrnice pro pitnou vodu, stále však nedosahuje maximální úroveň kontaminace glyfosátu 700 mikrogramů/l, povolenou v USA.
Hladina v USA však byla stanovena americkou Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) na základě nyní již absurdního předpokladu, že glyfosát nebude bioakumulativní.
Jak si zkontrolovat svou hladinu glyfosátu
Při stále větším falšováním, kontaminaci a genetickému upravování potravin roste exponenciální měrou i potřeba jejich laboratorního testování.
V reakci na tuto potřebu vytvořil Institut pro výzkum zdraví (HRL Labs) dva testy na glyfosát pro veřejnost – soupravu na testování vody a soupravu na testování environmentální zátěže.
Ten druhý je testem moči, který vám řekne, kolik glyfosátu máte ve svém systému, což vám může poskytnout dobrou představu o čistotě vaší stravy. Když máte vysokou úroveň glyfosátu, tak je možné, že jste byli vystaveni i mnohým dalším agrochemikáliím.
Já jsem si test environmentální zátěže dal udělat už dříve a hladinu glyfosátu jsem měl pod prahem zjistitelnosti, který je 0,04 mikrogramů/l, zřejmě proto, že jím hlavně organické a doma vypěstované potraviny a toxinů, se kterými mohu přicházet do kontaktu, se zbavuji cvičením a pravidelným používáním sauny.
Společnost HRL Labs zatím analyzovala přes 1200 vzorků moči. Testování se provádí v rámci výzkumného projektu, jenž poskytne cenné informace o přítomnosti glyfosátu ve stravě.
Rovněž pomůže zodpovědět otázky, jak na vystavení lidí agrochemikáliemi má vliv životní styl a poloha. Uvádím několik dosavadních zjištění:
- Jistou hladinu glyfosátu mělo ve svém systému 76 procent testovaných lidí
- Muži mají obvykle vyšší hladiny než ženy
- Lidé, kteří pravidelně konzumují oves, mají ve svém systému dvakrát více glyfosátu než lidé, kteří to nedělají (zřejmě proto, že oves se před sklizní vysušuje glyfosátem)
- Lidé, kteří pravidelně konzumují organické potraviny, mají o 80 % nižší hladinu glyfosátu než ti, kteří organické potraviny jedí jen zřídka. To naznačuje, že organické potraviny jsou bezpečnější volbou.
- Lidé, kteří jedí pět či více porcí zeleniny za den, mají hladiny glyfosátu o 50 % nižší než ti, kteří zeleninu jedí méně.
Autorem článku je Dr. Mercola
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář