Dnes si už zřejmě většina z nás uvědomuje, že organické bobulovité plody jsou mimořádně prospěšné pro naše celkové zdraví.
Naše tělo má z vitamínů obsažených v bobulovitých plodech užitek v mnoha ohledech. Je však možné, aby naše zdraví mělo z těchto plodů ještě větší užitek?
Očividně ano.
Stále více a více výzkumů dochází k závěru, že zmrazování ovoce zvyšuje jeho zdraví prospěšné účinky.
To platí i v případě organických borůvek, u kterých je koncentrace antokyanů po krátkém zamrazení ve skutečnosti ještě vyšší a jsou tak mnohem účinnější.
Pro ty, co ještě nevědí, antokyany jsou látky s množstvím protizánětlivých vlastností a je o nich známo, že jsou prospěšné pro celkové zdraví mozku.
Některé z výzkumů poukazují dokonce na to, že antokyany mohou mít antikarcinogenní vlastnosti, které by mohly způsobit úplný převrat ve farmaceutickém průmyslu.
Náš tip: Přírodní léčba artrózy: Zjistěte, jak se navždy zbavit bolestí kloubů pomocí bylinek, stravy a cvičení. Více informací zde
Co se děje při zamrazení ovoce?
Při zamrazení borůvek, ať už na krátký nebo delší čas, nízká teplota proniká do hloubky ovoce, čímž se poruší jeho tkáň.
Anthokyany jsou tak pro tělo dostupnější a snadněji vstřebatelné.
Výrazná modrá barva borůvek je vlastně způsobena přítomností antokyanů, které jsou obsaženy v jejich tkáni. Organické bobulovité plody v porovnání s běžným ovocem mají už tak či tak vyšší výživové hodnoty.
Dále v článku uvádíme pět zdraví prospěšných účinků borůvek, které se po jejich zamrazení ještě více vystupňují.
1. Zdravé srdce
Konzumace zamražených borůvek může výrazně snížit riziko srdečních onemocnění.
Živiny obsažené v borůvkách regulují a udržují pružnost tepen a cévních stěn a chrání je tak před poškozením.
Výsledkem je zlepšené proudění krve a optimální krevní tlak.
2. Snížené riziko Alzheimerovy choroby a jiných neurodegenerativních onemocnění
Antokyany v borůvkách mohou také působit na zlepšení paměti, jakož i proti poškození mozkových buněk, či dokonce proti úbytku mozkové hmoty.
Ochrana mozkových buněk umožňuje hladší průběh ukládání informací do naší paměti, jakož i jejich následné vyvolávání z paměti.
Bobulovité plody také podporují růst nervových buněk.
To usnadňuje komunikační procesy, které mezi nervovými buňkami probíhají. Celkovým výsledkem je zpomalení stárnutí a oddálení smrti mozkových a nervových buněk.
3. Zdravá nervová soustava
Jak jsme již zmínili, antioxidanty v borůvkách poskytují našim nervovým buňkám ochranu. Náš mozek je během každého dne vystaven množství jedovatých látek.
Antioxidanty ho udržují zdravý tím, že ho před těmito jedovatými látkami chrání. Antioxidanty tvoří účinnou ochranu pro celou nervovou soustavu, čímž jí zajišťují zdraví a odolnost na dlouhou dobu.
4. Zlepšení motorických funkcí
U starších osob ve věku 70 a více let, které trpí problémy s pohyblivostí, bylo prokázáno celkové zlepšení funkčního výkonu a chování při pravidelné konzumaci zamražených borůvek.
Při srovnání dvou skupin mužů a žen stejného věku, kde jedna skupina pravidelně konzumovala zamrazené borůvky bylo prokázáno, že pravidelná konzumace zamražených borůvek také vedla ke zlepšení kognitivních schopností.
Ty se projevily zejména ve zlepšené motorice.
5. Zlepšení trávení
Antioxidanty obsažené v borůvkách ochraňují náš trávicí trakt před jakýmkoliv poškozením zvenčí, které by mohlo přicházet například v podobě stravy.
Děsivé je, že mnoho lidí, kteří ve své stravě nemají dostatečný obsah antioxidantů, si postupně mohou zapříčinit rakovinu oslabením zdraví zažívacího traktu.
Osoby, u kterých je zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, by jednoznačně měli do své stravy zařadit více mražených borůvek.
Jak již víme, borůvky jsou tak či tak velmi zdravé. Jejich zmrazením se však jejich prospěšné účinky zvýší v podstatně větší míře, než kdybychom je uskladňovali jen v chladničce.
Jejich chuť zůstane zachována, ale jejich pozitivní účinky pro zdraví se zvýší, aniž bychom si na borůvkách něco po zamrazení všimli.
Závěr
Nejbližší proto, když budete kupovat borůvky, doporučujeme je před konzumací nejprve na několik týdnů zamrazit. Samozřejmě, nějaké můžete sníst i čerstvé hned, ne však všechny.
Vhodné je pravidelně konzumovat mražené borůvky hlavně na snídani.
Zpracovala: Vylectese.cz
Odebírejte nové články emailem!
Líbil se vám tento článek? Pak se přihlaste zdarma na odebírání našich nových článků přímo do vaší emailové schránky:
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář