Vylectese.cz

  • Kontakt

Pokud budete dělat těchto 9 věcí, můžete předejít až 50 % případů rakoviny tlustého střeva

8.8.2017 by redakce Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Pokud budete dělat těchto 9 věcí, můžete předejít až 50% případů rakoviny tlustého střeva

Nedávno znovu ožila diskuse ohledně rakoviny tlustého střeva.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (International Agency for Research on Cancer – IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (World Health Organization – WHO), koncem roku 2015 dospěla k závěru, že zpracované maso může být u člověka příčinou rakoviny tlustého střeva a konečníku.

IARC tak zařadila zpracované maso do 1. skupiny karcinogenů.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je ve Spojených státech třetí nejčastěji diagnostikovaná rakovina (není sem zahrnuta rakovina kůže).

Odhaduje se, že v roce 2016 bude diagnostikováno více než 95 000 nových případů rakoviny tlustého střeva (a více než 39 000 případů rakoviny konečníku).

Naše tlusté střevo sehrává pro udržení zdraví mimořádně důležitou roli. Potrava v trávicím traktu prochází i tlustým střevem, kde je zbavována tekutin a soli, následně se jí organismus zbaví vyloučením.

Kromě toho, že v tlustém střevě se tvoří, ukládají a vylučují odpadní látky, obsahuje také miliardy bakterií, jejichž zdraví a rovnováha jsou pro naše zdraví nezbytné.

Mnoha příčinám rakoviny tlustého střeva je možné předejít

Rakovina tlustého střeva a konečníku je ve Spojených státech druhou nejčastější příčinou úmrtí jako následku rakoviny.

Avšak jako u většiny druhů rakoviny i rakovině tlustého střeva lze v mnoha případech předejít.

Výzkum, který byl zveřejněn v žurnálu Pharmaceutical Research (Farmaceutický výzkum), odhaduje, že jen 5 až 10 % příčin vzniku rakoviny má původ v genetických poruchách.

Zbylá, nepoměrně větší část má však původ v negativních vlivech prostředí a nezdravém životním stylu.

Vědci odhadují, že přibližně 35 % úmrtí způsobených rakovinou má původ ve stravě, dalších 30 % v tabákových výrobcích, 20 % pochází z infekcí a zbytek pochází z vlivů okolí, jako je působení různých záření, stres, množství tělesné námahy a znečištění životního prostředí.

Americký institut pro výzkum rakoviny (American Institute for Cancer Research – AICR) také uvedl, že je možné předejít zhruba až jedné třetině případů rakoviny ve Spojených státech prostřednictvím zdravé stravy, pravidelné fyzické aktivity a udržováním zdravé tělesné hmotnosti.

V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku míra možné prevence prostřednictvím zdravého životního stylu stoupla až na 50 %.

Top doporučení pro prevenci před rakovinou tlustého střeva

Možná už dnes začnete ve svém životě uskutečňovat zdravé změny, kterými snížíte riziko vzniku této potenciálně smrtelné choroby. Mezi top doporučení patří následující:

1. Jezte více zeleniny a nějaké ovoce

Zelenina obsahuje množství antioxidantů a dalších složek účinných proti chorobám, které je náročné získat z jiných potravin. Za všechny můžeme zmínit např. hořčík.

Výsledky získané z jedné metaanalýzy ukazují, že každým zvětšením dávky přijatého hořčíku o 100 mg se snížilo riziko vzniku nádoru tlustého střeva a konečníku o 13 % a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku se snížilo o 12 %.

Vědci se domnívají, že protirakovinný účinek hořčíku může souviset s jeho schopností snižovat inzulínovou rezistenci, čímž působí proti vzniku nádorů.

Kromě hořčíku chemické sloučeniny v rostlinách známé jako fytochemikálie mají schopnost zmírňovat záněty a likvidovat karcinogeny.

Jiné sloučeniny zase regulují rychlost dělení buněk, zbavují organismus starých buněk a opravují poškozenou DNA.

Zelenina je také jedním z nejlepších zdrojů vlákniny. Výzkumy opětovně dokazují, že u osob s větším příjmem zeleniny ve stravě je menší počet případů vzniku rakoviny.

Zejména zelenina z čeledi brukvovitých je mimořádně prospěšná díky svému obsahu sulforafanu. Sulforafan je přirozeně v zelenině se vyskytující sloučenina síry. Zjistilo se, že působí např. proti vzniku rakovinných nádorů tlustého střeva.

Pokud jsme zdraví, je pro nás také prospěšné konzumovat i mírné množství ovoce. Podle jednoho výzkumu konzumace sušených švestek může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva tím, že napomáhá tvorbě střevních bakterií.

2. Jezme více vlákniny

Je dokázáno, že potravinová vláknina snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, zejména adenomu tlustého střeva a konečníku a distální rakoviny tlustého střeva.

Navíc každých 10 gramů vlákniny, kterou přidáme do naší stravy, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 10 %.

I výzkum prováděný v roce 2005 potvrdil, že sušené švestky „příznivě pozměnily… rizikové faktory způsobující rakovinu tlustého střeva“ u potkanů, pravděpodobně díky svému vysokému obsahu potravinové vlákniny a polyfenolů.

Pokud se již řídíte výše uvedeným tipem a jíte více zeleniny, děláte správně, protože už přirozeně přijímáte více vlákniny z toho nejlepšího zdroje – ze zeleniny.

Psyllium semínka, lněná semínka, konopná semínka a chia semínka jsou rovněž vydatným zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny.

3. Optimalizujte si svůj příjem vitamínu D

Nedostatek vitamínu D je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Podle jednoho výzkumu, který byl zveřejněn v žurnálu Gut (Střevo), osoby s vyšší hladinou vitamínu D v krvi byly méně náchylné ke vzniku nádoru tlustého střeva a konečníku.

Důvodem může být, že vitamín D je prospěšný pro naši imunitu, a to může následně působit proti vzniku rakovinných nádorů. Podle vědců:

„Důkazy nasvědčují tomu, že vitamín D má ochranné účinky a posiluje imunitu proti vzniku nádorů a rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Buňky imunitního systému v mikroprostředí nádoru mají schopnost přeměnit 25-hydroxivitamín D [25 (OH) D] [vitamín D] na bioaktivní 1a, 25-dihydroxivitamín D3, který působí na vznik neoplastických buněk a buněk imunitního systému.

Vysoká hladina 25 (OH) D v krevní plazmě snižuje riziko vzniku rakoviny tračníku a konečníku prostřednictvím silné imunitní reakce organismu.

Úloha vitamínu D je tedy podporovat imunitní systém, čímž zabraňuje vzniku nádorů prostřednictvím interakce mezi nádorem a hostitelem.“

Pravidelný pobyt na slunci, využívání vysoce kvalitních solárií a/nebo užívání výživových doplňků vitamínu D3 nám může pomoci dosáhnout optimální hladiny vitamínu D v rozsahu 50 až 70 ng/ml.

Doporučuje se, abychom si pravidelně kontrolovali naši hladinu vitamínů – tak budeme mít jistotu, že se pohybujeme v uvedeném rozsahu.

4. Vyhýbejme se konzumaci zpracovaného masa

Zpracované maso je takové, které je konzervované uzením, sušením, solením či přidáním konzervačních látek.

Mezi zpracované druhy masa patří slanina, šunka, pastrami, salám, paprikový salám, párky, některé druhy klobás, karbanátky (pokud jsou konzervované solí nebo chemickými konzervačními látkami) a jiné.

Mimořádně škodlivé jsou tzv. dusičnany (nitráty) v mase. Ty se do masa přidávají jako konzervační složka, která masu navíc dodává barvu a příchuť.

Nitráty, které se nacházejí ve zpracovaném mase, se často promění na nitrosaminy. Je jasně prokázáno, že nitrosaminy mají souvislost se zvýšeným rizikem vzniku některých druhů rakoviny.

Americký institut pro výzkum rakoviny (AICR) varuje, že „neexistuje bezpečné množství“ zkonzumovaného zpracovaného masa.

5. Zjistěte všechny dostupné informace o konzumaci červeného masa

Výzkumy poukazují na skutečnost, že osoby, které konzumují nejvíce červeného masa (v jednom z výzkumů to bylo 150 g masa denně), mají o 24 % vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku v porovnání s osobami, které konzumují nejméně červeného masa.

Samotné červené maso pravděpodobně není problém. Důležitější roli zde hraje způsob, jak je maso připravené, jakož i zdroj, ze kterého pochází.

Například červené maso ze skotu chovaného na pastvinách obsahuje protirakovinné chemické sloučeniny.

Na druhé straně je však známo, že glyfosát, aktivní přísada herbicidu Roundup, může mít na střevní bakterie škodlivé účinky a také to, že je karcinogenní.

Zvířata v průmyslovém velkochovu jsou obvykle krmena obilím, které je kontaminované glyfosátem.

Vařením a pečením červeného masa při vysokých teplotách (např. grilování nebo smažení) mohou jako vedlejší produkt také vznikat karcinogenní látky jako

heterocyklické aminy (HA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).

Doporučuji tedy konzumovat pouze to maso, které pochází z volného chovu. Vaříme nebo pečeme jej jemně (např. steak bude jen mírně opečený, tzv. „rare“ a ne úplně propečený čili „well done“).

Domnívám se, že většina lidí pro své zdraví potřebuje živočišné bílkoviny, ale většina konzumuje daleko více bílkovin, než je nutné (a zdravé).

6. Cvičení

Existují spolehlivé důkazy, že pravidelné cvičení může významně snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Podle jednoho výzkumu fyzicky aktivní muži a ženy mají o 30 až 40 % nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s neaktivními osobami.

Cvičení vede ke snížení hladiny inzulínu a regulování hladiny inzulínu v krvi je jedním z nejlepších způsobů, jak snižovat riziko vzniku rakoviny.

Předpokládá se také, že cvičení spouští apoptózu (programovaná buněčná smrt), což vede k vyhubení rakovinných buněk.

Kromě toho cvičení také zlepšuje cirkulování buněk imunitního systému v krvi. Úkolem těchto buněk je neutralizovat působení patogenů (mikroorganismů) v lidském těle, jakož i zničit předrakovinné buňky ještě předtím, než se z nich stanou buňky rakovinné.

Čím lepší je tedy cirkulace a transport buněk imunitního systému v organismu, tím účinnější bude samotný imunitní systém v boji proti infekcím a chorobám, jakou je i rakovina.

7. Udržujme si zdravou tělesnou hmotnost a zdravou míru tělesného tuku

Množství výzkumů opakovaně nachází souvislost mezi obezitou a zvýšeným rizikem vzniku několika různých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva.

Výzkum z roku 2014, který zpracoval údaje získané od více než 5 milionů osob starších než 16 let, dospěl k závěru, že každé zvýšení tělesné hmotnosti o 5 kg vede k většímu riziku vzniku 10 různých typů rakoviny.

Pokud trpíte nadváhou či obezitou, už i malé snížení vaší tělesné hmotnosti může mít na vaše zdraví výrazně prospěšné účinky.

Z pohledu prevence před rakovinou je zvlášť důležité se zbavovat co největšího množství nadměrného tělesného tuku. Zvýšená míra tělesného tuku má souvislost se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, a to bez ohledu na vaši tělesnou hmotnost.

8. Omezte konzumaci alkoholu a skoncujte s kouřením

Nadměrná konzumace alkoholu, jakož i kouření mají souvislost se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Pokud jde o alkohol, obecně se definuje jako „mírné“ množství zkonzumovaného alkoholu po jídle (které je povoleno v začátečnické fázi mého plánu výživy) 1,5 dl vína, 3,6 dl piva nebo 0,3 dl tvrdého alkoholu na den.

Když jste už pokročilejší, doporučuji zcela přestat konzumovat jakýkoliv alkohol.

9. Jezte česnek

Laboratorní výzkumy ukázaly, že česnek má ničivý účinek na rakovinné buňky. Tyto výzkumy také potvrzují slibné protirakovinné účinky česneku, pokud jej zahrneme do naší stravy.

Podle dalšího výzkumu u žen, které pravidelně konzumovaly česnek (spolu s ovocem a zeleninou), bylo riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 35 % nižší.

U žen, které konzumují značné množství syrového česneku, bylo prokázáno nižší riziko vzniku rakoviny žaludku, jakož i rakoviny tlustého střeva a konečníku.


Věděli jste, že: přírodní produkt Virostop ústní a nosní sprej vytváří účinný ochranný film proti koronaviru i proti chřipce na povrchu sliznic horních dýchacích cest? Čtěte VÍCE
 

Navíc u osob, které měly neoperovatelné nádory rakoviny tlustého střeva, konečníku, jater a slinivky a které užívaly česnekový extrakt po dobu šesti měsíců, se značně zlepšila činnost imunitního systému.

Tato skutečnost poukazuje na možnost, že konzumování česneku může být prospěšné pro posílení imunity v období stresu či nemoci.

Pokud tedy do naší stravy zařadíme syrový česnek, nejlépe je stroužky podrtit nebo pokrájet nadrobno, čímž umožníme lepší uvolňování enzymu známého jako alináza.

Alináza pak zase napomáhá tvorbě alicinu.

Alicin se pak rychle rozštěpí na množství různých organických sloučenin síry. Pokud chceme „aktivovat“ léčivé účinky česneku, doporučuje se, abychom před spolknutím čerstvý stroužek rozmačkali lžičkou, nadrobno jej pokrájeli a přidali do salátu nebo při výrobě zeleninového džusu jej můžeme přidat do odšťavňovače spolu se zeleninou.

Měli bychom po dosažení padesátky začít s pravidelnou kolonoskopií (vyšetřením tlustého střeva)?

Mužům a ženám ve věku 50 let a více, u kterých je jen průměrné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, se běžně doporučuje každých pět let podstoupit vyšetření flexibilní sigmoideoskopií nebo každých deset let podstoupit kolonoskopii.

Jsou však tato vyšetření bezpečná a opravdu nezbytná? Mně je už více než 60 let a nikdy jsem nebyl na koloskopii a ani se na ni nechystám.

Uvedená vyšetření jsou bezpochyby účinné diagnostické metody, ale jsem přesvědčen, že při mém způsobu stravování (ve své stravě mám každý den zahrnuto i určité množství čerstvé kurkumy) a životním stylu je velmi nepravděpodobné, že bych mohl dostat rakovinu tlustého střeva.

Ale pro mnohé lidi, u nichž je vyšší riziko vzniku rakoviny, kolonoskopie může být účinným způsobem prevence.

Rakovina tlustého střeva se vyvíjí velmi pomalu a zároveň je jedním z nejčastějších druhů rakoviny, které končí úmrtím. Proto je velmi důležité odhalit ji co nejdříve.

Jednou z možností je udělat si jednou ročně test na skryté krvácení ve stolici. Avšak nevýhodou tohoto testu je, že je často nepřesný a vyhodnotí pozitivní nález.

Nejnovější důkazy potvrzují, že test na skryté krvácení ve stolici není zcela spolehlivá metoda.

Další možností je podstoupit vyšetření flexibilní sigmoideoskopií jednou za pět let. Vyšetření je podobné jako kolonoskopie, ale používá se při něm kratší a menší endoskop, takže jím nelze prozkoumat vzdálenější místa tlustého střeva.

Na druhé straně sigmoideoskopie zase nevede k tolika komplikacím. I vyšetření ultrazvukem se ukázalo jako účinné.

Obecně vyšetření pomocí optických přístrojů je tím nejspolehlivějším způsobem, jak včas zjistit případný nález rakoviny tlustého střeva.

Je to právě kolonoskopie, která našemu lékaři umožňuje zjistit, v jakém stavu je naše tlusté střevo.

Pokud polypy nalezené ve střevě jsou zatím jen ve svém počátečním stadiu, lékař je může jednoduše přímo odstranit. Kolonoskopie tedy není jen vyšetřením, ale v rámci ní může být také proveden chirurgický zákrok.

Pomocí kolonoskopie se nejprve zhotoví fotografie polypu, polyp se potom odstřihne, odstraní a nakonec je odeslán na biopsii.

Kolonoskopie vám může zachránit život, určitě stojí za to o ní uvažovat. Je třeba si však uvědomit i druhou stranu mince, a sice, že statisticky při 1 z 350 kolonoskopií dochází k vážnějším poraněním uvnitř tlustého střeva.

Při 1 z 1000 zákroků dochází k úmrtí.

Kromě toho 80 % endoskopů se po zákroku čistí pomocí Cidex OPA roztoku (glutaraldehyd), který však NESTERILIZUJE použitý endoskop úplně bezchybně.

Tak vzniká možnost přenosu materiálu, který by mohl snadno způsobit infekci. Proto je před vyšetřením endoskopem důležité se zeptat, jaký roztok byl použit na jeho čištění.

Může vám to zachránit život. Ujistěte se, že endoskop byl sterilizovaný kyselinou peroctovou – tím je vyloučena možnost přenosu infekčních látek od předešlých pacientů.

15 jednoduchých doporučení pro prevenci před rakovinou

Rakovina obvykle nevzniká ze dne na den. To znamená, že máme v první řadě možnost v našem životě udělat změny, které potenciálně mohou zabránit vzniku rakoviny.

Většina z nás po celou dobu už vlastně v sobě nosí mikroskopické shluky rakovinných buněk.

Důvodem, proč ani zdaleka ne každý z nás (naštěstí) nepřijde do stadia rakoviny, je to, že pokud náš organismus má schopnost regulovat proces angiogeneze, zabrání tak nadměrné tvorbě krevních cév, které by vyživovaly tyto mikroskopické nádory.

Problém však nastává tehdy, když se rakovinným buňkám podaří vytvořit si svůj vlastní způsob zásobování krví – v tom okamžiku se z neškodných buněk změní na smrtelné.

Existuje mnoho způsobů, jak můžeme snižovat riziko vzniku rakoviny, některé z nich uvádíme níže:

1. Vyhýbejme se pití slazených nápojů, jako jsou např. limonády, co nejvíce se vyhýbejme konzumaci průmyslově zpracovaného cukru.

2. Snažme se sedět co nejméně a více se hýbat, denně bychom měli udělat 10 000 kroků.

3. Pijme zelený čaj, který je vydatným zdrojem epigalokatechin-3-galátu (EGCG). EGCG je katechin polyfenol s protirakovinným účinkem.

4. Brokolici si připravujme na páře. Brokolice připravená tímto způsobem obsahuje více glukosinolátů (mají protirakovinný účinek) než vařená, smažená nebo připravená v mikrovlnné troubě.

5. Zařaďme do naší stravy para (brazilské) ořechy. Tyto ořechy mají vysoký obsah selenu, což je minerál mimořádně prospěšný pro snižování rizika vzniku rakoviny prostaty, rakoviny tlustého střeva a konečníku a rakoviny plic.

6. Do stravy zařaďme i artyčoky. Ty obsahují silymarin, což je antioxidant, který může snížit riziko vzniku rakoviny kůže.

7. Pravidelně travme čas venku na slunci. Sluneční záření optimalizuje hladinu vitamínu D v naší krvi, což je klíčový faktor pro snižování rizika vzniku rakoviny.

8. Maso před grilováním marinujme v marinádě, v pivu nebo ve víně. Taková procedura působí proti utváření rakovinných látek při pečení či vaření masa.

9. Do stravy zařaďme i určité množství „rezistentních škrobů“ (např. nezralé (zelené) banány), které v našem organismu působí jako vláknina. Konzumování nezralých banánů snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva zejména u osob, které konzumují hodně červeného masa.

10. Upravme si poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, nejlépe tak, že začneme ve stravě používat vysoce kvalitní kryl olej a začneme omezovat používání zpracovaných rostlinných olejů, jako je např. kukuřičný olej, sójový olej či řepkový olej.

11. Spěme v naprosté tmě. Světlo v prostředí, kde spíme, zabraňuje našemu organismu v tvorbě melatoninu, který má protirakovinné účinky.

12. Jezme více cibule. Cibule je vynikajícím zdrojem kvercetinu, který má také protirakovinné účinky. Kvercetin zabraňuje růstu rakovinových buněk a tvorbě nádorů prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků, dělohy a plic.

13. Vyhýbejme se působení jedovatých chemikálií, které se nacházejí ve výrobcích denní spotřeby. Jednou z takových chemikálií je např. perchlorethylen – chemická látka, která se používá na suché čištění, ale je rakovinotvorná.

14. Vyhýbejme se konzumaci hranolků a bramborových lupínků. Mohou obsahovat vysoký obsah rakovinotvorného akrylamidu (chemická sloučenina, která vzniká při přípravě jídel při vysokých teplotách – smažení).

15. Do stravy zařaďme i fermentovanou (kvašenou) zeleninu. Fermentovaná zelenina je prospěšná pro zdraví střev. V procesu fermentace (např. při přípravě kyselého zelí) vznikají chemické sloučeniny, jako jsou isothiokyanáty, indolizín a sulforafan, které mají protirakovinný účinek.

Doporučení redakce

Přiblížili jsme vám, jak se chovat tak, abyste předešli až 50 % případů rakoviny tlustého střeva. Existuje však jeden přípravek, jehož užíváním můžete procento vyhnutí se této zákeřné nemoci zvýšit. Zakoupit si jej můžete zde. Jako bonus vám přinese nejen zdravé tlusté střevo, ale i ledviny, játra, zlepšené fungování srdce a celou řadu dalších výhod.

Zdroje:

HealthDay News March 8, 2016

The New York Times January 15, 2015

Reader’s Digest

American Cancer Society, What are the key statistics about colorectal cancer?

Pharm Res. 2008 Sep; 25(9): 2097–2116.

The American Journal of Clinical Nutrition September 2012

Journal of Epidemiology and Community Health March 31, 2014

Mol Nutr Food Res. 2016 Feb 26.

CBS Houston September 29, 2015

Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):881-90.

HealthDay News March 8, 2016

Nutr Cancer. 2005;53(1):117-25.

Gut January 15, 2015

Cancer Res March 15, 2010 70; 2406

J. Nutr. November 1, 2002 vol. 132 no. 11 3456S-3464S

Medicine & Science in Sports & Exercise: November 2003 – Volume 35 – Issue 11 – pp 1823-1827

Lancet August 14, 2014 [Epub ahead of print]

University of Maryland Medical Center, Garlic

Am J Clin Nutr. 2000 Oct;72(4):1047-52.

Reader’s Digest

JNCI J Natl Cancer Inst (2014) 106 (10): dju341

Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • Rakovina je nemocí životního stylu: Vědci nacházejí spojitost mezi jídlem, obezitou a rakovinou
  • Kolorektální rakovina: 11 kroků ke snížení rizika onemocnění
  • Proč dochází k rektálnímu krvácení a jak ho léčit doma
  • Co způsobuje rakovinu? Zde je jedenáct neočekávaných příčin


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Články Značky: k, rakovina, střevo, tlusté střevo

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Tento super jednoduchý recept vás navždy zbaví mykózy nehtů na nohou
  • 10 příznaků, že jste byli vystaveni účinku toxické plísně
  • 6 nápojů, s jejichž pitím byste měli přestat ještě dnes
  • Jak dosáhnout nejlepší účinek kurkumy na činnost našeho mozku a jaterJak dosáhnout nejlepšího účinku kurkumy na činnost našeho mozku a jater

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • 9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce
  • Vyrobte si domácí chilli olej: Dokáže pomoci snížit bolest a zánět kloubůVyrobte si domácí chilli olej: Dokáže pomoci snížit bolest a zánět kloubů
  • 5 jógových pozic, které snižují vypadávání vlasů a podporují jejich zdravý růst5 jógových pozic, které snižují vypadávání vlasů a podporují jejich zdravý růst
  • Masáží těchto 4 bodů se zbavíte bolesti hlavy i nespavosti!Masáží těchto 4 bodů se zbavíte bolesti hlavy i nespavosti!
  • Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukruPřipravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru
  • Sedm zajímavých věcí, které se stanou s vaším tělem, když začnete pít šťávu z kyselých okurekSedm zajímavých věcí, které se stanou s vaším tělem, když začnete pít šťávu z kyselých okurek
  • Pupínky na těchto místech signalizují vnitřní problém!Pupínky na těchto místech signalizují vnitřní problém!
  • 10 potravin, které se pečlivě starají o vaše játra10 potravin, které se pečlivě starají o vaše játra

Doporučujeme články:

  • Natřete si toto na jizvy, vyrážky či skvrny na pokožce a sledujte, jak mizí za pár minutNatřete si toto na jizvy, vyrážky či skvrny na pokožce a sledujte, jak mizí za pár minut
  • Používejte tento olej a už nikdy doma neuvidíte pavouky
  • Předcházet Alzheimerově chorobě je jednodušší, než si myslíte!Předcházet Alzheimerově chorobě je jednodušší, než si myslíte!
  • Nejlepší nápoj na posílení kolen, obnovu chrupavek a šlachNejlepší nápoj na posílení kolen, obnovu chrupavek a šlach
  • 4 starodávná japonská tajemství o tom, jak zůstat štíhlí a zdraví4 starodávná japonská tajemství, jak zůstat štíhlí a zdraví
  • Chcete si zlepšit paměť nebo zvýšit pozornost? To určí délka zdřímnutíChcete si zlepšit paměť nebo zvýšit pozornost? To určí délka zdřímnutí

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno