Klouby spojují kosti, poskytují podporu a pomáhají nám hýbat se. Jakékoliv poškození kloubů po úrazu nebo nemoci může způsobit hodně bolesti a zkomplikovat pohyb.
K bolestem kloubů vedou mnohá onemocnění, jako například osteoartritida, revmatická artritida, bursitida (zánět tíhového váčku), dna, natažené svaly, vyvrknutí či jiné zranění.
V rámci celonárodního průzkumu bylo zjištěno, že asi třetina dospělých trpěla bolestmi kloubů v průběhu posledních 30 dnů. Nejčastěji si stěžovali na bolesti kolen, ramene a bolesti kyčlí.
Nicméně bolest kloubů může ovlivnit jakoukoliv část těla od kotníků až po ramena a ruce.
S postupem věku a stárnutím se problémy s klouby začnou zhoršovat.
Bolesti mohou být mírné až intenzivní. Trvají několik týdnů (akutní bolesti) nebo až několik měsíců (chronické bolesti).
Dokonce i krátkodobé bolesti a otoky kloubů umí nepříjemně ovlivnit kvalitu vašeho života.
Zde následuje 8 potravin, kterým je lepší se při problémech s klouby vyhýbat:
1. Cukr
Pokud trpíte bolestmi kloubů, určitě byste se měli vyhnout konzumaci čokolády a jiných sladkých dezertů.
Zpracované cukry spouštějí zánětlivé procesy v podobě uvolňování cytokinů. Ty můžeme najít v cukrovinkách, limonádách, obilovinách a jiných pochutinách.
Nadměrné množství cukru v těle vyvíjí tlak na klouby a může vést k nárůstu hmotnosti.
2. Glutaman sodný
Glutaman sodný nebo MSG představuje přísadu, která zlepšuje chuť jídla. Můžeme ho najít v sójové omáčce nebo asijských jídlech.
Stejně se nachází v jídlech z rychlého občerstvení, v instantních polévkách, v salátových dresinkách a v lahůdkovém mase.
Glutaman sodný vyvolává v těle záněty a zhoršuje bolesti kloubů.
3. Alkohol
Alkohol nezatěžuje jen vaši játra. Jeho nadměrná konzumace má také negativní vliv na vaše klouby.
Pivo například obsahuje hodně purinů. Ty se v těle mění na kyselinu močovou, která je velmi škodlivá pro vaše klouby.
Pivo také obsahuje lepek, který může poškozovat křehké klouby.
Vyhýbat se je však třeba i jiným druhům alkoholu, protože alkohol obecně vyvolává otoky a přispívá k přetrvávání zánětů.
4. Rafinované sacharidy
Výrobky z bílé mouky, jako jsou chléb a sušenky, bílá rýže, brambory a mnohé obilniny, obsahují rafinované sacharidy.
Studie ukázaly, že zpracované sacharidy mohou být jednou z hlavních příčin obezity a dalších chronických onemocnění.
Tyto potraviny mají vysoký glykemický index. Jejich metabolismem se v těle tvoří produkty pokročilé glykace (AGE), které stimulují zánět.
5. Červené a zpracované maso
Oba uvedené druhy masa obsahují puriny a dusičnany. Tyto chemické sloučeniny zhoršují bolest a zánět v těle.
Studie ukázaly, že červené a zpracované maso nevyvolávají jen zánět, ale také podporují růst rakoviny.
6. Mléčné výrobky
Pro většinu lidí jsou mléčné výrobky a mléko vysoce zánětlivé.
Mnohé studie zjistily, že většina dospělých má problémy s trávením mléka. Někteří o tom vědí, jiní zase ne.
Konzumace mléka a mléčných výrobků často vyvolává v organismu zánětlivou reakci. Pokud trpíte bolestmi kloubů, měli byste je vyloučit ze svého jídelníčku.
7. Sůl
Většina balených a zpracovaných potravin obsahuje nadměrné množství soli a jiných konzervačních látek, které pomáhají prodloužit spotřebu potravin.
Rafinovaná sůl má vysoký obsah aditiv a chemikálií, které narušují rovnováhu tekutin v těle. Dávejte proto pozor na to, co se nachází ve vašich potravinách.
Vyhněte se nezdravému jídlu z mikrovlnné trouby.
Chcete-li osolit vaše jídlo, rafinovanou sůl nahraďte růžovou himálajskou solí.
8. Kukuřičný olej
Mnohé občerstvení a pečivo obsahují kukuřičný olej nebo jiné oleje, které mají vysoký obsah omega-6 mastných kyselin.
Studie ukázaly, že tyto oleje mohou vést k zánětům. Vyhněte se konzumaci sóji, arašídů, salátových dresinků a oleje z hroznových jadérek.
Nahraďte je potravinami, které obsahují omega-6 mastné kyseliny spolu s protizánětlivými omega-3 mastnými kyselinami.
Zdravé jsou hlavně olivový olej, ořechy, dýňová a lněná semínka.
Zdroj: justnaturallyhealthy.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář