Pálení žáhy je zdravotní problém, při kterém kyselé žaludeční šťávy pronikají zpět do jícnu.
Jelikož stěny jícnu nejsou přizpůsobeny odolávat kyselinám, dochází k dráždění sliznic a pálivým pocitům na hrudi.
Problémy klasických léků na pálení žáhy
Klasické léky na pálení žáhy nazývané antacida sice pálení na chvíli zmírní, ale jejich užívání přináší závažná rizika.
Zaprvé, uvedené léky neutralizují žaludeční kyseliny, ty jsou však potřebné k trávení.
Nedostatečně strávená potrava tak způsobuje, že tělo neumí absorbovat životně důležité látky, jako jsou bílkoviny či vitamíny.
Druhým problémem je, že obsahují hliník, který je pro tělo škodlivý. Mohou tak vést k osteomalacii, hliníkové toxicitě a hypofosfatemii (poruše kalciofosfátového metabolismu).
A v neposlední řadě, antacida často způsobují bolesti hlavy, zácpu, nadýmání a mnohé jiné zdravotní problémy.
Dnes vám proto prozradíme recept na domácí nápoj, který funguje stejně dobře jako antacida, ale nemá žádné negativní vedlejší účinky.
Co dělat při pálení žáhy
Nejprve si ale řekněme o několika změnách v životním stylu, které je třeba udělat pro zmírnění pálení žáhy.
Neměli byste jíst pozdě v noci, aby se nestrávená strava nevracela zpět do jícnu. Není vhodné jíst velké porce jídla, ale raději menší a častěji.
Také se doporučuje dát si výše polštář, protože gravitace pomůže udržet šťávu v žaludku.
Pomáhá také zhubnutí, vyhýbání se některým jídlům, jako jsou smažená, těžko stravitelná jídla, alkohol (více ZDE…), káva, čokoláda a mastná jídla.
Recept na zmírnění pálení žáhy
Kromě výše uvedených opatření vám pomůže následující recept:
Budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 syrová brambora (více ZDE…)
- 1 čerstvé jablko
Postup přípravy
1. Oloupejte bramboru, omyjte jablko a nastrouhejte je na struhadle.
2. Z obou potravin vymačkejte šťávu pomocí gázy nebo látky. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete je přímo odšťavnit.
3. Šťávu z obou surovin smíchejte dohromady.
Užívání
Směs šťávy z brambory a jablka pijte 2krát denně. Tento nápoj pijte alespoň hodinu před jídlem, nikoliv po jídle, jak byste si možná mysleli.
Pokračujte v pravidelné denní konzumaci tohoto nápoje, až dokud se vám nezmírní projevy pálení žáhy.
O dalších přírodních způsobech, jak zmírnit pálení žáhy, jsme psali v tomto článku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář