Ačkoliv existuje už tisíce let, stala se nejnovějším trendem v oblasti zdraví a wellness. Kombuchu jsem objevila před 15 lety. V období, kdy nikdo, koho jsem znala, neslyšel o fermentovaném čaji.
Jednou mi někdo řekl, že pití kombuchy v kombinaci s jablečným octem mu pomohlo vyléčit stafylokokovou infekci.
Když jsem se to dozvěděla, rozhodla jsem se prozkoumat tento nápoj a zjistila jsem, že pití kombuchy má řadu zdravotních přínosů!
Dnes ji najdeme v každé prodejně zdravé výživy, ale můžeme si ji také vyrobit snadno sami doma.
Jak jsem začala dělat kombuchu
Když jsem objevila kombuchu, začala jsem si ji kupovat každý den od jediného výrobce na trhu.
Nakonec jsem se rozhodla, že si začnu kombuchu vyrábět doma sama.
Na její výrobu jsem potřebovala symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek (často se označuje zkratkou SCOBY), černý čaj a cukr.
Celý proces přípravy (čili fermentace) trval několik týdnů, ale jakmile se na hladině utvořil pěkný, houbovitý film, moje výroba kombuchy se začala.
Od té doby jsem vyrobila několik lahví s různými příchutěmi a začala jsem to učit ostatní. Tím, že si vyrobíte vlastní kombuchu, můžete mít pod kontrolou její chuť, obsah cukru a také vás vyjde levněji.
Náklady na jednu láhev kombuchy v obchodě (350 ml) jsou stejné jako náklady na celý galon, který byste si mohli vyrobit doma (4 l).
Jak vyrobit kombuchu
Kombucha se vyrábí z čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY). Tato kultura se přidává do čaje, ve kterém jsme rozpustili cukr.
Bakterie a kvasinky rostou díky kofeinu a během procesu fermentace se živí cukrem. Výsledkem je vznik probiotik. Jednou z mých nejoblíbenějších příchutí je kombucha, kterou vám představím v tomto článku.
Věděli jste, že: Hormonální nerovnováha je způsobena nedostatkem vitamínů a minerálů? Řešení naleznete ZDE...
Jako taková posiluje celý imunitní systém, ale ve svém receptu jsem přidala i některé z nejsilnějších bylinek na podporu imunity.
Ačkoliv se většina kombuch vyrábí ze zeleného, černého či bílého čaje, já osobně používám neobvyklou kombinaci zeleného čaje a čaje Rooibos.
Tyto druhy čaje mají extrémně vysoký obsah antioxidantů, díky čemuž významně posilují imunitní systém (více ZDE…) a mají celou řadu dalších zdravotních přínosů.
Recept jsem si sama sestavila podle svých zkušeností.
Recept na výrobu domácí kombuchy, která posiluje imunitu
Postup výroby kombuchy probíhá ve dvou fázích. V první fázi budete potřebovat následující ingredience (přibližně na 4 litry):
Ingredience:
- 13-14 šálků vody
- 1 šálek organického cukru
- zelený čaj – asi 3 sáčky nebo 1/4 šálku čajových lístků
- čaj Rooibos – asi 5 sáčků nebo 1/2 šálku čajových lístků
- násada kombuchy neboli SCOBY (koupíte ve zdravé výživě)
- 2 šálky hotového nápoje z předešlé várky nebo u koupené násady přiložený sáček (kvasný roztok)
- sklenice
- kousek látky
- gumička
Během druhého cyklu fermentace přidáváme příchutě a necháváme perlit. Budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience:
- zavařovací sklenice
- bezinky
- palička cejlonské skořice
- lístky stévie
- volitelné: echinacea, hřebíček, heřmánek, mučenka, bazalka, máta.
Postup přípravy:
- Přiveďte vodu k varu.
- Pak ji z ohně odstavte a přidejte do ní sáčky nebo lístky čaje – nechte louhovat zhruba 10 až 20 minut.
- Pak přidejte šálek cukru a nechte rozpustit.
- Čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Následně ho přeceďte do přichystané nádoby.
- Nalijte 2 šálky hotového nápoje z předešlé várky a vložte násadu kombuchy.
- Hrdlo lahve překryjte kouskem látky, který upevněte gumičkou.
- Umístěte na místo s malým množstvím světla.
- Nechte kvasit po dobu 7 dnů.
Po sedmi dnech nápoj ochutnejte brčkem nebo lžičkou. Pokud je kombucha příliš hořká, fermentuje se příliš dlouho.
Pokud je příliš sladká, hrdlo lahve znovu překryjte látkou a upevněte gumičkou a nechte fermentovat ještě několik dnů. Zkoušejte, dokud vám nebude chutnat.
2. fermentace: Dochucování a perlení
- Po ukončení první fermentace vyndejte násadu kombuchy a odložte si dva šálky hotové kombuchy napříště.
- Do každé zavařovací sklenice přidejte bezinky, skořici a trochu stévie.
- Můžete experimentovat s různými kombinacemi bylinek.
- Kombuchu přelijte do sklenic s bylinkami.
- Nechte alespoň 2 dny odstát na tmavém a suchém místě.
Jak jsem už zmínila, během druhého cyklu fermentace se vytvářejí bublinky a čím déle necháte kombuchu v sklenici, tím bude perlivější.
Závěr
Dejte nám do komentářů vědět, zda jste tento recept vyzkoušeli a jak vám kombucha chutnala.
Přejeme všem hodně zdraví!
Zdroj: wakeup-world.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář