Neexistuje způsob, jak se ochránit před stárnutím. Projeví se na našem obličeji, vlasech i pokožce. Naše klouby se opotřebují a náš zrak zhorší. A neustále se budeme cítit unaveně.
Dobrou zprávou je, že ačkoliv stárnutí nezabráníme, můžeme tento proces zpomalit a užít si mládí o něco déle.
Dokonce i předčasně zhoršený zrak je možné napravit, pokud svému tělu budeme pravidelně dodávat ty správné živiny.
V dnešním článku vám prozradíme, které potraviny vám pomohou zlepšit vidění. Oči jsou přece jedním z nejdůležitějších orgánů, o které bychom měli důsledně pečovat.
Klíčové živiny pro oči a zrak
Nejdůležitější živiny pro oči jsou látky jako lutein a zeaxantin.
Nacházejí se převážně v tmavozelené listové zelenině, jako je zelí anebo špenát. Vysoký podíl těchto látek najdeme také v paprice, kukuřici a šafránu (více ZDE…).
Zeaxantin se v rostlinách nenachází, ale naše tělo si ho částečně vyrábí z luteinu. Kromě toho ho můžeme získat z ryb.
Uvedené látky pomáhají udržovat sítnici v dobrém stavu. Zvyšte jejich příjem a vaše oči se vám za to určitě poděkují.
Zkušenost profesora Johna Barbure
Se zhoršujícím se zrakem má zkušenosti i profesor John Barbur.
Jak uvádí:
„Výsledky mých testů byly fascinující a depresivní zároveň. Moje schopnost rozeznat žlutou a modrou barvu byla velmi slabá. Šlo o následek dlouholeté cukrovky.
Nicméně ostrost mého zraku a schopnost vidět detaily byla oproti mladým lidem výrazně zhoršená, ačkoliv víceméně odpovídající věku.
Změna nastala po tří měsících, jak jsem si začal doplňovat lutein a zeaxantin.“
Podle studií stačí užívat 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu denně. Toto množství zcela postačuje k tomu, aby vyřešilo většinu problémů se zrakem.
Také říká:
„Měli bychom tedy užívat doplňky stravy s obsahem luteinu a zeaxantinu pro zlepšení svého zraku?
Výzkum ukazuje, že užívání uvedených látek skutečně funguje. Dokonce i člověku jako já, který jsem míval zdravou stravu s množstvím ovoce a zeleniny, tyto doplňky stravy pomohly dosáhnout optimální úrovně obou živin.
Někteří výzkumníci se domnívají, že strava by měla stačit. Ale kdo z nás má ideální stravu?“
Co ještě zjistily studie
Podle nedávné studie listová zelenina tmavozelené barvy nám dodá 15 až 47 % denní doporučené dávky luteinu, ale pouze 3 % denní doporučené dávky zeaxantinu.
Kromě listové zeleniny je možné konzumovat i vejce (více ZDE…), která tyto látky obsahují také. Kromě toho mají celou řadu dalších potřebných živin.
Je však velký rozdíl mezi vajíčky. Například vejce z volného chovu mají vysoký obsah těchto látek, zatímco vejce od slepic z klecí velmi málo.
Další látkou, která se ukázala jako prevence katarakty, je vitamín C. Z tohoto důvodu jezte hodně citronů, pomerančů a mandarinek.
Pro zdraví očí jsou důležité také omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Ty zas najdete převážně v rybách. Dobrými zdroji jsou hlavně:
- olej z mořského krillu (z korýšů)
- divoký aljašský losos
- sardinky
- sardele
- makrely
- sledi
Omega 3 mastná kyselina (více ZDE…) s názvem DHA předchází poškozování očního pigmentového epitelu (RPE) sítnice, jehož hlavním úkolem je konverze světelných fotonů na elektrony. Jde o fotoelektrický jev, za který Albert Einstein získal v roce 1921 Nobelovu cenu.
Vhodné doplňky stravy pro zlepšení zraku
Pro udržení dobrého zraku se doporučuje konzumovat výše zmíněných 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu.
V případě vážnějších očních onemocnění je třeba dávku několikanásobně zvýšit.
Vyzkoušejte také tento přírodní recept na zlepšení zraku.
Zdroj: articles.mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Dobry den. Dekuji za pekny a poucny clanek. A co boruvky (cucoriedky)?