Nikdo nepochybuje o tom, že brokolice patří mezi úžasné potraviny. Je dokonce považována za superpotravinu.
Obsahuje mnoho vitamínů A, C a E, a také má silné protirakovinné účinky. Většina lidí však konzumuje pouze její okvětí, neuvědomují si, že vyhazují cenné části s blahodárnými účinky na naše zdraví.
V dnešním článku se dozvíte, jak brokolici správně konzumovat a jak z ní vytěžit co nejvíce.
Jak správně konzumovat brokolici
Až budete příště připravovat brokolici, dodržujte následující zásady:
1. Nevyhazujte stonky
Stonky brokolice jsou mnohem lepším zdrojem vlákniny než okvětí. Mají také příjemnou sladkou chuť.
Připravte si je tak, že oloupete vnější vrstvu a vnitřek nakrájíte na menší kousky. Bude potřeba je povařit o něco déle než okvětí, a proto je do hrnce přidejte o trochu dříve.
2. Jezte také listy
Listy brokolice jsou doslova jejími opomíjenými perlami. Z celé rostliny obsahují největší množství betakarotenu – přírodní látky, která výrazně snižuje riziko rakoviny prsu u žen před menopauzou.
Kromě toho nezanedbatelně snižuje riziko rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace sítnice.
Betakarotén navíc patří do skupiny devíti nejsilnějších antioxidantů na světě.
Listy také obsahují množství vitamínu C, dalšího silného bojovníka s rakovinou. Jen 30 gramů listů brokolice vám poskytne až 40 % denní doporučené dávky tohoto důležitého vitamínu.
Příprava listů je podobná přípravě okvětí. Jednoduše je považujte za druh listové zeleniny, ze které si můžete vybrat – podobně jako špenát či salát.
Můžete je vařit, opražit či grilovat. Avšak nejlepší způsob jejich přípravy, podobně jako celé brokolice, uvádíme v následujícím bodě.
3. Brokolici připravujte v páře
Nejde jen o to, co jíte, ale také o to, jak si to připravíte. A platí to obzvláště pro brokolici.
Aplikování správné metody přípravy jídla bude znamenat obrovský rozdíl v zdravotních přínosech pro vaše tělo. A nejlepší metodou přípravy zeleniny, která zachovává nejvíce výživných látek, je dušení v páře.
Studie z roku 2008 publikovaná v Žurnálu zemědělství a chemie ukázala, že příprava brokolice v páře je jednoznačně nejvhodnější způsob přípravy.
Je to jediná metoda, která nejenže zachovává, ale také zvyšuje její protirakovinný potenciál. Naopak, vaření nebo smažení brokolici nejvíce poškozují.
Jiná studie z listopadu 2013 provedená Americkým institutem pro výzkum rakoviny porovnávala běžné vaření, vaření v mikrovlnce a přípravu v páře. Zjistila, že příprava v páře do 5 minut zachovává v brokolici důležitý enzym myrosinázu.
Jedná se o enzym, který je potřebný při tvorbě sulforafanu – látky se silným protinádorovým účinkem. Pokud ho vařením zničíte, zničíte zároveň protirakovinné účinky brokolice.
Enzym myrosináza se ničí nejen při vaření, ale také při ohřevu brokolice v mikrovlnce.
Další studie z roku 2010 odhalila, že protirakovinné účinky brokolice se zesílí, pokud do ní přidáte hořčici, křen nebo chilli papričky.
Jakou brokolici kupovat
Pokud si budete v obchodě vybírat brokolici, zvolte si takovou, která má tmavozelené, fialově-zelené nebo modře-zelené okvětí.
Tento druh brokolice obsahuje nejvíce betakarotenu v porovnání se světlezelenou nebo žlutozelenou brokolicí.
Brokolicové klíčky a jejich zdravotní přínosy
Brokolice (více ZDE…) je úžasná zelenina, která má kromě výše zmíněných věcí výborné detoxikační účinky na vaši krev.
Pro tento účel jsou však vhodnější brokolicové klíčky, které jsou extrémně bohatým zdrojem látek s detoxikačními účinky na játra, plíce a ledviny.
Čínská studie zjistila, že extrakt z brokolicových klíčků pomáhá snižovat škodlivý vliv nečistot ze vzduchu na plíce a výrazně snižuje riziko rakoviny plic u kuřáků a lidí, kteří žijí v prostředí se silně znečištěným vzduchem.
Závěr
Jak se ukazuje, brokolice si opravdu zaslouží označení superpotravina.
Pokud jste ji dosud nejedli nebo jedli málo, určitě zvažte její častější zařazení do svého jídelníčku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Výborný článok a brokolica patrí medzi cruciferous vegetable a okrem spomínaného sulforafanu obsahuje aj indol 3-karbinol a ďaľšie stopové prvky. Skutočne superpotravina a najzdravšia je pripravená v pare!!!