Pokud máte doma hodně nakládaček a některé už jsou přerostlé, vyrobte z nich naprosto úžasné rychlokvašky.
Jde o tradiční lidové označení okurek kysaných v solném nálevu.
Původ mléčného kvašení lze hledat v kavkazských zemích, kde se i dnes dělají nejrůznější kysané krajové speciality.
Sůl, kterou k okurkám přidáváme, naruší stěny buněk a z okurek se začnou vylučovat cukry a obsažená voda. Působením bakterií se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou.
Rychlokvašky se od těch nakládaných a sterilovaných, které se prodávají v supermarketu a zavařují se při vysoké teplotě, liší obsahem probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru a s ní i imunitu a trávení.
Tím pomáhají růstu zdravé střevní mikroflóry, která předchází alergiím, zánětům či nemocem.
Našemu tělu dodávají vzácné minerály. Podle některých lidí jsou tradičním „lékem na všechno“.
Ne nadarmo se jim říká i letní močáky. V tomto ročním období vás totiž dokonale osvěží.
Rychlokvašky se zalévají teplým nálevem, jsou rychle hotové a je třeba je zkonzumovat co nejdříve.
V dnešním článku vám přinášíme originální recept na tuto chutnou dobrotu, kterou si můžete vychutnat už za několik dní.
Recept na rychlokvašky
Budete potřebovat následující suroviny:
- 8 středně velkých nakládaček okurek (více ZDE…)
- 2-3 stroužků česneku
- kopr
- 15cm kousek křenu nakrájený na kolečka
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička celého pepře (více ZDE…)
- zavařovací sklenice s širokým hrdlem o objemu 2 litry
- neuzavíratelné víko
Na nálev budete potřebovat:
- 1,5 litru vody
- sůl
Postup přípravy:
1. Stonky kopru nalámeme na kusy přibližně 5 cm dlouhé a vložíme do misky. Zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli odstát, abychom se zbavili všech nečistot.
2. Špičky okurek odkrojíme a okurky napícháme vidličkou nebo podélně nařízneme.
3. Vodu, ve které jsme máčeli kopr, slijeme.
4. Očištěný křen nakrájíme na kolečka. Kromě výborné konzervační schopnosti má také výraznou chuť a aroma.
5. Na dno zavařovací sklenice položíme kousek kopru, přidáme pokrájený česnek, na to urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby nevyplavaly.
6. Přidáme kolečka křenu, celý pepř, nové koření. Pokud dáme více stroužků česneku a pepře, okurky budou pikantnější. Okurky proložíme několika větvičkami kopru.
7. Na závěr zalijeme teplým nálevem. Platí pravidlo, že rychlokvašky musí být zcela zalité v solném roztoku. Necháme několik hodin odstát, aby vychladly.
8. Poté sklenici přikryjeme víkem, aby z ní mohly unikat vznikající plyny, a odložíme do lednice na minimálně 2 dny. Tímto způsobem získáme málo slané okurky.
Druhou možností je, že sklenici s volně přikrytým víčkem odložíme do sklepu, kde je zima a temno, a necháme kvasit po dobu minimálně 7 dní.
Během nakládání okurky začnou mléčně kvasit, to znamená, že se nálev zakalí a udělá se bílý povlak. To není důvod k obavám a vylévání sklenic. Je to zcela normální.
9. Rychlokvašky by se měly spotřebovat do několik dnů po vyrobení a držet celou dobu v lednici.
Příprava nálevu:
1. Na jeden litr vody dáme přibližně 30 až 50 gramů soli, což je 1 vrchovatá lžíce. Důkladně promícháme. Přivedeme k varu, necháme mírně povařit, aby se rozpustila sůl a vypneme.
2. Necháme alespoň 10 minut odstát.
3. Teplým nálevem zalijeme okurky až po okraj.
Závěr
Rychlokvašky nejlépe chutnají vychlazené a díky nakyslé chuti nás dokážou osvěžit lépe, než něco mrazeného.
Kromě toho mohou zahnat chuť na sladké, což se hodí zejména v případě, že se snažíte zhubnout.
Jsou výborné s namazaným chlebem se sádlem nebo k přípravě polévky soljanky.
Přejeme všem dobrou chuť!
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář