Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

Pro všechny milovníky okurek: Tyto rychlokvašky si můžete vychutnat už za několik dní

22.10.2021 by lucie Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Pro všechny milovníky okurek: Tyto rychlokvašky si můžete vychutnat už za několik dní

Pokud máte doma hodně nakládaček a některé už jsou přerostlé, vyrobte z nich naprosto úžasné rychlokvašky.

Jde o tradiční lidové označení okurek kysaných v solném nálevu.

Původ mléčného kvašení lze hledat v kavkazských zemích, kde se i dnes dělají nejrůznější kysané krajové speciality.

Sůl, kterou k okurkám přidáváme, naruší stěny buněk a z okurek se začnou vylučovat cukry a obsažená voda. Působením bakterií se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou.

Rychlokvašky se od těch nakládaných a sterilovaných, které se prodávají v supermarketu a zavařují se při vysoké teplotě, liší obsahem probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru a s ní i imunitu a trávení.

Tím pomáhají růstu zdravé střevní mikroflóry, která předchází alergiím, zánětům či nemocem.

Našemu tělu dodávají vzácné minerály. Podle některých lidí jsou tradičním „lékem na všechno“.

Ne nadarmo se jim říká i letní močáky. V tomto ročním období vás totiž dokonale osvěží.

Rychlokvašky se zalévají teplým nálevem, jsou rychle hotové a je třeba je zkonzumovat co nejdříve.

V dnešním článku vám přinášíme originální recept na tuto chutnou dobrotu, kterou si můžete vychutnat už za několik dní.

Recept na rychlokvašky

Budete potřebovat následující suroviny:

  • 8 středně velkých nakládaček okurek (více ZDE…)
  • 2-3 stroužků česneku
  • kopr
  • 15cm kousek křenu nakrájený na kolečka
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička celého pepře (více ZDE…)
  • zavařovací sklenice s širokým hrdlem o objemu 2 litry
  • neuzavíratelné víko

Na nálev budete potřebovat:

  • 1,5 litru vody
  • sůl

Postup přípravy:

1. Stonky kopru nalámeme na kusy přibližně 5 cm dlouhé a vložíme do misky. Zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli odstát, abychom se zbavili všech nečistot.

2. Špičky okurek odkrojíme a okurky napícháme vidličkou nebo podélně nařízneme.

3. Vodu, ve které jsme máčeli kopr, slijeme.

4. Očištěný křen nakrájíme na kolečka. Kromě výborné konzervační schopnosti má také výraznou chuť a aroma.

5. Na dno zavařovací sklenice položíme kousek kopru, přidáme pokrájený česnek, na to urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby nevyplavaly.

6. Přidáme kolečka křenu, celý pepř, nové koření. Pokud dáme více stroužků česneku a pepře, okurky budou pikantnější. Okurky proložíme několika větvičkami kopru.

7. Na závěr zalijeme teplým nálevem. Platí pravidlo, že rychlokvašky musí být zcela zalité v solném roztoku. Necháme několik hodin odstát, aby vychladly.

8. Poté sklenici přikryjeme víkem, aby z ní mohly unikat vznikající plyny, a odložíme do lednice na minimálně 2 dny. Tímto způsobem získáme málo slané okurky.

Druhou možností je, že sklenici s volně přikrytým víčkem odložíme do sklepu, kde je zima a temno, a necháme kvasit po dobu minimálně 7 dní.

Během nakládání okurky začnou mléčně kvasit, to znamená, že se nálev zakalí a udělá se bílý povlak. To není důvod k obavám a vylévání sklenic. Je to zcela normální.

9. Rychlokvašky by se měly spotřebovat do několik dnů po vyrobení a držet celou dobu v lednici.

Příprava nálevu:

1. Na jeden litr vody dáme přibližně 30 až 50 gramů soli, což je 1 vrchovatá lžíce. Důkladně promícháme. Přivedeme k varu, necháme mírně povařit, aby se rozpustila sůl a vypneme.

2. Necháme alespoň 10 minut odstát.

3. Teplým nálevem zalijeme okurky až po okraj.

Závěr

Rychlokvašky nejlépe chutnají vychlazené a díky nakyslé chuti nás dokážou osvěžit lépe, než něco mrazeného.

Kromě toho mohou zahnat chuť na sladké, což se hodí zejména v případě, že se snažíte zhubnout.

Jsou výborné s namazaným chlebem se sádlem nebo k přípravě polévky soljanky.

Přejeme všem dobrou chuť!

Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Zdravá výživa Značky: baktérie, imunita, jidlo, kvašení, léto, minerály, okurky, příprava, recept, travení

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady
  • Proč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásuProč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásu
  • Zlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicínyZlepšete funkci svých ledvin podle tradiční čínské medicíny

Doporučujeme články:

  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT