O ořeších a semínkách je obecně známo, že jsou pro naše tělo a celkové zdraví nadmíru prospěšné.
Neplatí to však vždy a za každých okolností. U těchto potravin totiž velmi záleží na tom, jak jsou připraveny.
Kdy jsou ořechy a semínka nezdravé
Vezměme si například často prodávané pražené oříšky, jako jsou například mandle. Chutnají sice dobře, ale vysoká teplota v nich ničí mnohé hodnotné živiny, a dokonce mohou způsobovat zdravotní potíže.
Nejhorší na nich je olej používaný na smažení, jelikož se pro tento účel často používají levné a nezdravé druhy olejů.
O něco lepší je to s nepraženými ořechy a semínky, ale i jejich přímá konzumace bez „aktivace“ může způsobovat problémy.
Jedná se o to, že vysušené ořechy a semínka obsahují kyselinu fytovou. Ta se váže na minerály, jako jsou vápník, železo, zinek, hořčík nebo mangan, čímž znemožňuje jejich vstřebávání.
Další nevýhodou sušených ořechů a semínek je obsah enzymatických blokátorů, které zajišťují, aby semínka předčasně nevyklíčila.
V přírodě totiž musí vydržet až do doby, kdy jsou vhodné podmínky pro jejich klíčení.
Uvedené enzymatické blokátory způsobují i to, že se hůře tráví, protože blokují i naše trávicí enzymy (více ZDE…).
Pokud konzumujete výhradně sušené ořechy a semínka, zvyšujete tím riziko vzniku nedostatku minerálů, a dokonce riziko osteoporózy.
Jak aktivovat ořechy a semínka
Řešením, jak uvedené problémy odstranit, je aktivace ořechů a semínek. Ta spočívá v jejich namáčení ve vodě.
Během namáčení vlastně vytvoříte podmínky, jaké by semínka měla v půdě těsně před vyklíčením. V tomto případě se v nich deaktivují zmiňované blokátory a také kyselina fytová.
Namáčení ve vodě by se mělo provádět po dobu 7 až 12 hodin. Nejlepší je ořechy a semínka namáčet ve vodě večer, nechat přes noc a ráno jsou připraveny ke konzumaci.
Existují i rozdíly mezi jednotlivými ořechy a semínky. Například mandle (více ZDE…) potřebují delší čas, a to 12 až 14 hodin. Na druhé straně, kešu oříšky potřebují jen 3 až 5 hodin.
Před namáčením ořechy několikrát opláchněte ve studené vodě a poté je namočte. Doporučuje se vodu vyměnit po 3 až 4 hodinách.
Závěr
Některé zdroje uvádějí, že takto aktivované ořechy a semínka se mohou znovu vysušit a uskladnit na chladném místě, například v lednici a vzduchotěsné nádobě.
Podle našeho názoru je však lepší, když je hned zkonzumujete.
Zdroj: collective-evolution.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Dobrý den, nedávno jsem namáčel mandle (oloupané) ve slané vodě. Po dosušení mi ale zhořkli.
Nevím z jaké příčiny… v v čem by mohla být chyba?
Můžou se takové ořechy konzumovat?
Děkuji.
Po namáčení je třeba je zkonzumovat, ne dosušit.
Jiné zdroje uvádějí že ořechy lze dosušit a nějakou dobu by měli vydržet…
Tzn. aktivace proběhne i když je mandle ve slupce ?
Jaký smysl má namáčet je a pak znovu sušit? Riskujete vznik plísně.
Proč píšete, že je nejlepší namočit ořechy přes noc? To se v noci probouzejí jinak, než přes den? (A to k nim budete vstávat, když píšete vodu měnit po třech hodinách?)
můžete i přes den, to je v podstatě jedno