Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

Proč byste už nikdy neměli kupovat předem nakrájené ovoce

28.7.2019 by lucie 2 Comments

Print Friendly, PDF & Email

Proč byste už nikdy neměli kupovat předem nakrájené ovoce

Nejjednodušším rozhodnutím, které můžete učinit pro zlepšení svého zdraví, je jíst více zeleniny. Zdraví prospěšná je téměř jakákoliv zelenina, některé druhy jsou však lepší než jiné.

Zdravé jsou i některé druhy ovoce s nízkým obsahem fruktózy, neboť obsahují vysoké množství antioxidantů.

V jedné studii z časopisu Journal of the American Medical Association vědci zjistili, že hlavním viníkem při vzniku kardiometabolických onemocnění je nekvalitní strava.

Jako zdraví prospěšnou stravu definovala takovou, která obsahuje ovoce, zeleninu, ořechy a semínka, mořské plody a k překvapení mnohých i červené maso.

Jak jsme již zmínili, nadměrná konzumace fruktózy může vést k obezitě, diabetu 2. typu a kardiovaskulárním onemocněním. Konzumace ovoce v rozumné míře je však zdravým doplňkem vašeho jídelníčku.

Krájené ovoce zvyšuje riziko onemocnění z potravin

V létě roku 2018 americké úřady začaly vyšetřovat epidemii salmonelózy, která postihla několik států USA a souvisela s krájenými melouny od jistého dodavatele. Epidemie se týkala žlutých i červených melounů a míchaného ovocného salátu.

Když se zdálo, že epidemie skončila, americké úřady oznámily, že bylo nakaženo 77 lidí a 36 z nich bylo hospitalizováno.

Asi o rok později, při události, která hrozivě připomínala epidemii z roku 2018, se společnost Cait Foods opět ocitla v centru dění.

12. dubna 2019 společnost ohlásila opětovné zavedení výrobků z čerstvých krájených melounů na trh.

Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) mezi ně patřily krájené červené, muškátové a žluté melouny a krájené ovocné směsi. Výrobky byly distribuovány do 16 států a prodávány pod různými označeními.

Vyšetřování bylo zahájeno 2. dubna 2019. O 22 dní později bylo zjištěno, že bylo nakaženo až 117 lidí z 10 zemí, z nichž 32 bylo potřeba hospitalizovat.

Kromě vyhození nakaženého jídla CDC doporučuje vyčistit i ledničku, protože bakterie se mohou šířit i v jejích zásuvkách anebo na policích.

Příznaky salmonely, jako jsou žaludeční křeče, nevolnost, zvracení, krvavý průjem a horečka, se mohou objevit do 12 až 72 hodin po konzumaci kontaminovaného výrobku a mohou přetrvávat po dobu čtyř až sedmi dní.

Keith Warriner, profesor vědy o stravování na Univerzitě Guelph, mluví o rizicích, která představuje krájené ovoce:

„Problém se zpracovanými zemědělskými produkty se velmi podobá tomu, když máte škrábanec na kůži. Rozříznutá kůra ovoce ztrácí ochrannou vrstvu a je vystavena možné kontaminaci. Extrémním případem jsou zejména melouny, neboť jejich kůra je nejlepším médiem pro růst salmonely.“

Jelikož se pěstují na zemi, na jejich kůře se mohou hromadit patogeny. Po rozříznutí kůry tak mohou snadno proniknout do dužiny.

Warriner doporučuje před překrojením plodu omýt kůru pod tekoucí vodou. Meloun je třeba okamžitě sníst anebo uložit do lednice, protože výskyt salmonely se může každých třicet minut zdvojnásobit.

Vysoká cena krájených výrobků

Vysoká cena, kterou musíte zaplatit za krájené potraviny, nekončí jen u možné kontaminaci bakteriemi. Jelikož se jedná o upravované zboží, krájené ovoce stojí více než celé.

Podle Úřadu pro pracovní statistiky bylo jídlo v roce 2017 třetí nejvyšší položkou rozpočtu domácnosti, hned po bydlení a dopravě.

V roce 2018 magazín Vice udělal srovnání mezi krájenými a celými druhy ovoce a zeleniny. Zjistil, že koupí celého plodu a přípravou v pohodlí domova průměrný člověk ušetří více než 1500 korun měsíčně.

Pokud stále zvažujete koupi krájeného ovoce (výživnější volba než nezdravé, upravované potraviny), je důležité si uvědomit, že rozříznutí kůry vystavuje dužinu kyslíku a světlu, což urychluje oxidaci a má nepříznivý vliv na obsah vitamínů.

V rozhovoru pro Men’s Health Caroline Westová Passerrellová, výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky, poukázala na to, že celé druhy ovoce a zeleniny si udrží vitamíny déle než krájené, které jsou vystaveny světlu. Jelikož se z nich rychleji odpaří hodně vody, jsou ohroženy i ve vodě rozpustné vitamíny.

Krájení ovoce zvyšuje respiraci, což vede k aktivnějšímu metabolismu a rychlejšímu kažení.

I přes odtržení plodu od rostliny stále zůstává živým organismem, a tak dále pokračuje v dýchání, během něhož se rozkládají sacharidy pro výrobu energie. Zvýšené dýchání po rozkrojení plodu může urychlovat ztrátu chuti, vůně a nutriční hodnoty.

Další položkou při koupi krájeného ovoce jsou plasty, ve kterých se prodává. Většina z nich končí na skládkách a v oceánu (více ZDE…). Krájené ovoce vyžaduje zpracování, balení a neustálé chlazení, čímž se spotřebuje značné množství energie.

Krájené, čistě přírodní ovoce se prodává s aditivy

Aby se předešlo hnědnutí, ovoce může být máčeno v askorbátu vápenatém (jedné z forem vitamínu C), aby si udrželo barvu i konzistenci. Chemikálie byla součástí roztoku NatureSeal, který se používá v průmyslu a domácnosti.

Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se askorbát vápenatý považuje za bezpečný a nepodléhá obvyklým požadavkům na snášenlivost potravinářských přísad.

V roce 2001 tento úřad vytkl společnosti NatureSeals, že na obalu neuvádí askorbát vápenatý. Výrobce roztoku NatureSeals uvádí:

„Naše výrobky obsahují přísady, které neobsahují sírany (GRAS), alergeny, GMO a mají certifikáty Kosher a Halal. Některé příchutě mají certifikát pro organickou výrobu.

Výrobky NatureSeals jsou přesnou směsí vitamínů a minerálů, které udržují přírodní konzistenci a barvu čerstvě krájených výrobků po dobu až 21 dní, aniž by se změnila jejich chuť. Přes 30 různých receptů dnes používá více než 500 zpracovatelů z 30 různých zemí světa.“

Nicméně používají jiné chemikálie, které už nemusí být bezpečné.

Co je v obalu?

Webová stránka Mashed zmínila několik dalších důvodů, proč koupě krájeného ovoce a zeleniny nemusí znamenat, že dostáváte to, co očekáváte.

Podle článku v New York Post pojednávajícím o problémech s korupcí v potravinářském průmyslu, které byly načrtnuty v dokumentárním seriálu „Rotten“, téměř 90 % ve světě prodávaného česneku pochází z Číny.

Kromě obav ze znečištění těžkými kovy, ho vyrábějí čínští vězni, kteří mají na starosti jeho loupání. Je to těžká práce a vězňům často odpadnou nehty. Aby mohli pokračovat v práci, loupají ho pomocí zubů.

Populárním zdravým jídlem jsou baby mrkvičky, které se nejen snadno připravují, ale jsou také sladké a hodí se k celé řadě omáček a pomazánek, jako je hummus.

Zatímco mrkev je plná živin, baby mrkvičky se před prodejem máčí v chloru, což zvyšuje riziko vystavení vedlejším produktům dezinfekce, z nichž některé jsou pro vaše zdraví těmi nejnebezpečnějšími chemikáliemi.

Bílá místa, která se mohou objevit na baby mrkvičkách, nejsou následkem oplachování chlorem, ale spíše známkou dehydratace.

Baby mrkvičky se vyrábějí z obyčejných, větších mrkví, které se krájí a zbavují ochranné vrstvy. Dehydratace se projevuje bílými místy a zřejmě i ztrátou živin a chuti.

Když se chcete vyhnout možné kontaminaci, ovoce a zeleninu si připravujte sami

Bylo období, kdy stačilo jablko otřít do kalhot, a potom sníst. Dnes však hrají důležitou roli zbytkové pesticidy a bakterie.

Podle Reuters se jablka po sklizni ponořují do dezinfekčního roztoku po dobu dvou minut, aby se odstranily bakterie a ostatní „organická hmota“.

Pokud nekupujete organické potraviny, vaše jídlo pravděpodobně obsahuje pesticidy (více ZDE…). Jedna studie poskytla překvapivě jednoduchý a dostupný návod, jak se zbavit pesticidů z vašeho jídla.

Tým z Univeristy of Massahusetts použil jablka k posouzení účinnosti v obchodech prodávaných a doma vyráběných čisticích prostředků.

Analýza zjistila, že zbytky pesticidů na povrchu jablek nejúčinněji odstraňuje jedlá soda (NaHCO3).

Tým vědců zkoušel i vodu z kohoutku a bělidlo, nic však nefungovalo tak dobře jako jedlá soda, která je silně zásaditá. Autoři napsali:

„Tato studie nám poskytuje informaci, že standardní metoda posklizňového mytí pomocí dezinfekčního roztoku po dobu 2 minut není účinným prostředkem na úplné odstranění zbytků pesticidů z povrchu jablek.

Účinnější je mytí ovoce v roztoku s jedlou sodou. Díky ní se dokážou rozložit pesticidy, thiabendasol a phosmet, což napomáhá účinnosti jejich fyzického odstranění mytím.“

Posilte svůj imunitní systém každodenními volbami životního stylu

Jedním z nejlepších způsobů, jak se chránit před nákazou z jídla a pesticidy, je kupovat potraviny vysoké kvality z místních zdrojů. Další způsob, jak se chránit před infekcí, je posílit svůj imunitní systém.

Pokud budete vést zdravý životní styl za účelem podpory celkového zdraví, posílíte svůj imunitní systém a snížíte riziko infekce. Důležité strategie k dosažení tohoto cíle jsou:

Vyhýbání se cukru – Průměrný člověk na západě zkonzumuje 17,4 čajových lžiček cukru denně, a ještě více znepokojující je stále vyšší příjem fruktózy a kukuřičného sirupu.

Fruktóza je hepatotoxin (jed poškozující jaterní buňky), který se přeměňuje na tuk. Příjem cukru má negativní vliv na imunitní systém (více ZDE…).

Nahraďte zpracované potraviny organickými, čerstvými potravinami.

Optimalizujte zdraví svých střev – Ve fungování vašeho imunitního systému hraje zásadní roli střevní mikroflóra.

Užívání velmi kvalitních probiotik anebo konzumace fermentovaných potravin vytváří příznivé prostředí pro osídlení sliznice prospěšnými bakteriemi, což je nejlepší obrana před škodlivými bakteriemi, jako jsou bakterie rodu Salmonella.

Optimalizujte svůj spánek – Množství kvalitního spánku, kterého se vám dostává, má velmi silný regulační účinek na fungování vaší imunity.

Jedna studie zjistila, že nedostatek spánku se projevuje v imunitní reakci těla na vystavení stresu.

Omezte stres – Vysoká úroveň stresu má negativní vliv na imunitní systém. Najděte způsoby, jak se uvolnit. Vyzkoušejte jógu, techniky emoční svobody, meditaci a jiné relaxační aktivity.

Začněte cvičit – Každodenní cvičení podporuje imunitní systém.

Optimalizujte svou hladinu vitamínu D – Pro optimalizaci své přirozené tvorby vitamínu D využívejte rozumnou míru pobytu na slunci, nebo, když je to zapotřebí, užívejte doplněk stravy s obsahem vitamínu D, který pomáhá tlumit imunitní reakce.

Nedostatek tohoto vitamínu se pojí se zvýšenou náchylností k infekci.

Zdroj: articles.mercola.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Zdravá výživa Značky: aditiva, balené, imunita, krájení, ovoce, pesticidy, prodej, roztok, toxiny, zelenina

Comments

  1. Vaclav Vince Stastny says

    31.7.2019 at 18:22

    Ja jsem cetl ze lak na nehty je nezdravy, ale stratil jsem ten clanek, je mozne, ze by jste ho pro me zaslaly, byl bych vam velice vdecny.

    Odpovědět
    • redakce says

      31.7.2019 at 18:40

      Nevíme, který článek máte na mysli. Zkuste si ho dohledat například pomocí Google nebo pomocí Search boxu na naší stránce.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!
  • Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!
  • Majoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničceMajoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničce
  • Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!
  • Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!
  • Majoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničceMajoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničce
  • Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!
  • Dostaňte svůj krevní tlak do normálu pomocí jednoduché masáže!Dostaňte svůj krevní tlak do normálu pomocí jednoduché masáže!
  • Jógová sestava pro pevný zadek do plavekJógová sestava pro pevný zadek do plavek
  • Nasbírejte si bezový květ! Pomáhá nejen při horečce a chřipceNasbírejte si bezový květ! Pomáhá nejen při horečce a chřipce
  • Zapomenutá léčivka na lymfatický systém a lymfatické uzlinyZapomenutá léčivka na lymfatický systém a lymfatické uzliny

Doporučujeme články:

  • Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!Vložte si polštář mezi kolena a dopřejte si zdravý a pohodlný spánek!
  • Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!Vyrazte na lipové květy a připravte si z nich léčivý sirup!
  • Majoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničceMajoránka nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničce
  • Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!Natrhejte si mladé kopřivy a zalijte je olejem: Zázrak na vlasy a bolavé klouby!
  • Dostaňte svůj krevní tlak do normálu pomocí jednoduché masáže!Dostaňte svůj krevní tlak do normálu pomocí jednoduché masáže!
  • Jógová sestava pro pevný zadek do plavekJógová sestava pro pevný zadek do plavek

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT