Pokud porovnáme placičky z mletého masa a špenát o stejné hmotnosti, špenát obsahuje dvakrát více železa než mleté maso.
Ale to není jediný důvod, proč si zaslouží označení „superpotravina“.
V dnešním článku si můžete přečíst, že špenát patří k potravinám, jejichž blahodárné účinky na organismus jsou doslova fantastické.
1. Posiluje svaly a zpevňuje kosti
Špenát je doslova napěchován vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami, včetně železa, hořčíku, draslíku, manganu a vitamínu C.
Právě hořčík pomáhá udržovat normální funkci svalů a nervů.
Magnézium (více ZDE…) je velmi důležitým prvkem pro dobrý stav organismu a metabolismu energie.
Kromě toho napomáhá fungování svalů a nervů.
Pravidelný příjem špenátu může pomoci posílit kosti a předejít osteoporóze.
Mezi další potraviny snižující riziko zlomenin patří kapusta, růžičková kapusta, rajčata, dýně a červené papričky.
2. Podporuje zdravý zrak a ostré vidění
Špenát je velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které snižují riziko vzniku řady očních onemocnění.
Vědci se domnívají, že pravidelná konzumace špenátu může snížit riziko nástupu šedého zákalu a vzniku věkem podmíněné makulární degenerace, což jsou hlavní příčiny zhoršení zraku nebo jeho úplné ztráty.
3. Zlepšuje krevní oběh
Špenát obsahuje hodně draslíku, proto je velice účinným bojovníkem proti vysokému krevnímu tlaku. Ba co víc, pravidelná konzumace špenátu vám může pomoci zlepšit krevní oběh.
Pamatujte však, že zdravé jídlo nenahrazuje lékařskou péči.
Vysoký krevní tlak (více ZDE…) může být nebezpečný, a pokud vaše potíže přetrvávají po delší dobu, navštivte lékaře a podrobte se lékařské prohlídce.
4. Příznivě ovlivňuje elasticitu pokožky
Špenát je vynikajícím zdrojem vitamínu A, který má pozitivní vliv na naši pokožku, vlasy a nehty.
Pravděpodobně jste se již setkali se slovem „retinol“ na etiketách kosmetických přípravků. Retinol je jiný název pro vitamín A.
Tento vitamín stimuluje buněčné dělení a chrání naše buňky před volnými radikály.
Jeho nedostatek v organismu může způsobit vypadávání vlasů a suchou, šupinatou pokožku.
Vitamín C ve špenátových listech přispívá ke správné tvorbě kolagenu, který dodává naší pokožce strukturu, pevnost a elasticitu.
5. Zlepšuje trávení
Kromě mnoha vitamínů a minerálů obsahuje špenát vlákninu, která pomáhá upravovat trávení a pravidelnou stolici, čímž brání vzniku zácpy či hemoroidů.
Jednou z nejlepších věcí na špenátu je, že prospívá našemu zdraví, ať už v syrovém, nebo vařeném stavu.
Závěr
Existuje velké množství receptů na jeho přípravu. Zde je pár nápadů, jak můžete obohatit svůj jídelníček:
1. Špenát je možné konzumovat v syrovém stavu například jako chutný čerstvý špenátový salát, nebo ho přidávat k jiným, především listovým salátům a zelenině.
2. Přidejte ho do svého oblíbeného smoothie a vypijte nalačno, tak se živiny nejlépe vstřebají.
3. Připravte si cestoviny s chutnou špenátovou omáčkou.
4. Upečte si vynikající pečivo se špenátem.
Náš tip: Pokud chcete, aby špenát zůstal při vaření pěkně zelený, musíte ho připravovat nezakrytý a těsně před podáváním.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář