Je vědecky dokázáno, že kysané zelí poskytuje mnoho významných zdravotních přínosů. Mezi nejdůležitější z nich patří lepší trávení, prevence rakoviny, mrtvice a srdečních infarktů.
Vděčí za to svému jedinečnému složení nutričních látek. Jeho léčivou sílu ještě více zesiluje proces fermentace, během kterého se v něm tvoří spousta unikátních substancí.
V tomto článku se podrobněji podíváme na pár jeho významných vlastností.
Výborné probiotikum
Díky procesu kvašení a přítomnosti kvasných bakterií má silné probiotické vlastnosti.
Dobré bakterie zlepšují střevní mikroflóru, a proto se doporučuje, abyste po užívání antibiotik jedli nějakou dobu kysané zelí, které vám zregeneruje kolonie prospěšných bakterií ve střevech.
Bohaté na vitamín C
Kdysi dávno si s sebou námořníci vozili kysané zelí. Vydrželo dlouho čerstvé, ale to nejdůležitější bylo, že obsahovalo vitamín C, který je chránil před kurdějemi.
Tento vitamín je silný antioxidant, který zneškodňuje volné radikály, chrání cévy a má protirakovinné účinky.
Hubnutí
Studie ukázaly, že konzumace fermentovaných potravin jako kysané zelí je přínosná pro hubnutí, zvláště v oblasti boků.
Pozitivního efektu dosahují tím, že ovlivňují a urychlují metabolismus.
Kromě toho látky, které vznikají během fermentace, potlačují záněty, podporují trávení tuků, a tím předcházejí obezitě.
Prevence rakoviny
Kysané zelí účinně předchází rakovině. Je dokonce nápomocné i pro její léčbu.
Vděčí za to následujícím substancím:
- flavonoidy – kysané zelí obsahuje flavonoidy, které aktivují přirozené antioxidační enzymy v těle.
- isotiokyanát – tato látka má silné protirakovinné účinky.
Podporuje zdraví srdce
Kysané zelí má vysoký obsah vlákniny, která podporuje trávení, mozek a srdce. Vláknina má i další pozitivní účinky, jako třeba:
- snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice
- snižuje riziko aterosklerózy
- snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu
Posiluje kosti
Kysané zelí je bohaté na minerály, které podporují zdraví kostí a chrání před osteoporózou. Vysoký obsah vitamínu K udržuje kosti zdravé a kontroluje produkci bílkovin, které jsou potřebné při procesu remineralizace kostí.
Z tohoto důvodu vám vřele doporučujeme zařadit kysané zelí do jídelníčku. Jediný problém je, že kupované kysané zelí je někdy pasterizované, což v něm snižuje množství prospěšných látek a bakterií.
Lepší je proto konzumovat to domácí, které si sami vyrobíte. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a navíc ušetříte i nějaké peníze.
Návod na výrobu domácího kysaného zelí
K jeho výrobě budete potřebovat následující ingredience:
- 2 velké zelené hlávky zelí
- 2 polévkové lžíce soli (nejlépe mořské soli)
Způsob přípravy
Příprava kysaného zelí je, jak jsme již zmínili, poměrně jednoduchá a zabere zhruba 20 minut. Doba fermentace je 1 až 6 měsíců.
1. Zelí nakrájejte na malé proužky, můžete použít i kuchyňský robot.
2. Pak přidejte sůl, promíchejte a pak ho natlačte do kameninové nádoby. Vhodná je taková nádoba, do které se vám vejde noha.
3. Následně je třeba zelí do nádoby důkladně natlačit, aby se narušily vazby ve struktuře buněčné stěny. Obvykle k tomu můžeme využít svou nohu, která musí být samozřejmě čistá, a také na ni můžeme mít natažený mikrotenový sáček.
Zelí pak začne vypouštět šťávu. Po důkladném umačkání by mělo být ponořeno pod hladinou, aby nedošlo ke kontaminaci plísněmi, kvasinkami nebo jinými mikroby.
4. Na závěr nádobu volně přikryjte víkem, aby z něj mohly unikat kvasné plyny.
5. Zelí nechte kvasit po dobu jednoho měsíce až půl roku v závislosti na tom, jaký stupeň kyselosti máte rádi.
Závěr
Celý proces kvašení je třeba kontrolovat každých pár dní, jestli všechno probíhá tak, jak má, jestli zelí nechytá plíseň a podobně.
Můžete ho také ochutnat, a když získá požadovanou chuť, přemístěte ho do lednice, aby už nekvasilo.
V lednici by mělo bez problémů vydržet po dobu 6 měsíců.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář