I vy patříte mezi ty, kteří mají rádi želatinové bonbony?
Nemají je rádi jen děti, ale i my dospělí po nich často rádi sáhneme. Možná ani netušíte, jak zdravá želatina ve skutečnosti je.
Na úvod si řekněme, co to želatina vlastně je a proč je tak výjimečná.
Co je želatina?
Želatina je bílkovina rostlinného nebo živočišného původu.
Tvoří ji aminokyseliny prolin a glycin, které mnohým lidem ve stravě často chybí nebo je mají, ale ne v dostatečném množství.
Důvodem je skutečnost, že se nacházejí ve vláknitých tkáních, kostech či orgánech, které běžně lidé nekonzumují.
Tyto aminokyseliny jsou důležité pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Zajišťují také optimální fungování imunitního systému a regulaci tělesné hmotnosti.
Glycin má protizánětlivé vlastnosti, čímž urychluje hojení ran a zlepšuje kvalitu spánku.
Proč ji podávají nemocným v nemocnici
Želatina se považuje za jedno z nejjednodušších jídel a je extrémně snadno stravitelná.
Z tohoto důvodu ji podávají některým pacientům v nemocnici. Tedy alespoň v zahraničí. Pokud u nás ne, tak je to obrovská chyba!
Při zotavování se je důležité konzumovat stravu, která se snadno stráví. Želatina je proto ideální volbou.
Věděli jste, že: domovy seniorů používají ústní sprej Virostop, který pomáhá v boji proti Covid-19? Čtěte VÍCE
Zlepšuje trávicí systém a pevnost střev. Dosahuje toho tím, že podporuje vylučování žaludeční kyseliny a obnovuje zdravou sliznici žaludku i střev.
Želatina na sebe váže vodu, čímž pomáhá udržovat tekutiny v celém trávicím systému.
Podporuje tak zdravou pohyblivost a průchodnost střev.
Jaké jsou její zdravotní přínosy
Mezi její nejdůležitější přínosy pro tělo řadíme:
- Obsahuje vysoké množství bílkovin. Pouze jedna lžíce potravinové želatiny obsahuje 6 g bílkovin.
- Podporuje trávení tím, že absorbuje vodu a zlepšuje průchodnost střev.
- Zlepšuje zdraví kloubů a kostí, protože obsahuje aminokyseliny, které posilují chrupavky.
- Léčí potravinové a jiné alergie, jakož i sliznici žaludku.
- Odstraňuje z těla toxické látky. Aminokyselina glycin pomáhá odstraňovat toxiny z jater.
- Obsahuje keratin, který zlepšuje zdraví pokožky, zubů, nehtů a vlasů.
- Zlepšuje pružnost pokožky, protože se z ní tvoří kolagen. Při pravidelné konzumaci se budete cítit mladší a zdravější.
- Urychluje hojení ran, protože obsahuje glycin, který má protizánětlivé a hojivé účinky.
- Podporuje lepší spánek a zlepšuje jeho kvalitu. Její pravidelnou konzumací zmírníte ospalost a podpoříte kognitivní funkce.
- Pomáhá při hubnutí. Odborníci na výživu uvádějí, že stimuluje tvorbu růstového hormonu a zlepšuje metabolismus.
Jak si připravíte domácí želatinu
Na přípravu vlastní želatiny budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience
- 3 lžíce potravinářské želatiny bez aroma
- 1 šálek zeleného čaje
- 1 šálek čerstvé jahodové nebo hroznové šťávy
- 1 šálek pomerančové šťávy
- stévie nebo med na dochucení
Postup
1. Uvařte si zelený čaj a dochuťte ho medem nebo stévií.
2. Přidejte do něj želatinu a rozmíchejte ji, dokud se zcela nerozpustí. Směs nechte vychladnout.
3. Nakonec přidejte hroznovou nebo pomerančovou šťávu a dobře promíchejte.
4. Přelijte želatinovou směs do nádoby a dejte ztuhnout do lednice na tři hodiny.
Závěr
Pokud máte rádi gumové medvídky, místo nich vyzkoušejte raději želatinu bez cukru, kterou si navíc zlepšíte své zdraví. Je vhodná i pro děti.
Můžete si z ní připravit různé dobroty nebo ji použít jako přísadu do přírodních masek na vlasy, obličej apod.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář