Opalovací krémy a léto jaksi odjakživa přirozeně patří k sobě. Vždyť před slunečním zářením se musíme chránit, abychom si nespálili kůži.
Také se musíme chránit před vystavením se škodlivým UV paprskům, které jsou údajně hlavní příčinou rozvoje rakoviny kůže. Bohužel pro vás máme špatnou zprávu. Vědci totiž zjistili, že vše je zřejmě úplně jinak.
Jak nám opalovací krémy škodí
Nadměrné používání opalovacího krému může hrát hlavní roli při vzniku nedostatku vitamínu D a souvisejících nepříznivých zdravotních problémů, jak uvádí analýza publikovaná v časopise American Osteopathic Association.
Podle vědců z Touro univerzity v Kalifornii se počet lidí postižených nedostatkem vitamínu D za posledních 25 let zvýšil ze 45 % na 75 % celé populace.
Výzkumný tým také poznamenal, že 95 % Afroameričanů má nedostatečné hladiny vitamínu D.
Zároveň uvedl, že používání silného opalovacího krému s vysokým faktorem ochrany může být hlavním důvodem nedostatku vitamínu D. Chemikálie v něm obsažené totiž blokují prospěšnému slunečnímu záření, aby proniklo do pokožky a stimulovalo produkci vitamínu D.
Odborníci na zdraví zdůrazňují, že opalovací krémy s UV faktorem SPF 15 nebo vyšším snižují produkci vitamínu D až o 99 %.
Podle výzkumného týmu má tento vitamín protizánětlivé účinky a je důležitý pro správnou funkci imunitního systému těla. Někteří ho dokonce považují za největší ochranu těla před rakovinou, včetně (ironicky) rakoviny kůže.
Odborníci varují, že nedostatek vitamínu D může vést ke vzniku mnoha zdravotních problémů.
Zároveň poznamenávají, že jednoduchá rychlá chůze a konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu D postačují na to, aby vykompenzovaly nedostatek tohoto vitamínu z opalování.
„Lidé tráví méně času venku a když jdou ven, obvykle mají na sobě opalovací krémy, které ve skutečnosti snižují schopnost těla produkovat vitamín D.
Zatímco chceme lidi chránit před rakovinou kůže, mírné hladiny nechráněného slunečního záření mohou být velmi užitečné pro zvýšení vitamínu D,“ uvádí doktorka Kim Pfotenhauerová
Nízký obsah vitamínu D může vést k mnoha onemocněním
Nedostatečné hladiny vitamínu D mohou spustit náběh na různé nepříznivé zdravotní problémy, jako jsou cukrovka a některé typy rakoviny.
Analýza vedená týmem odborníků z Univerzity Warwick, Univerzitní nemocnice Coventry a Warwickshire Coventry ve Velké Británii odhalila, že nedostatek vitamínu D byl spojen se zvýšenou pravděpodobností vzniku rakoviny močového měchýře.
Výzkumný tým také analyzoval údaje ze sedmi klinických studií s kohortní populací mezi 112 až 1125 účastníky.
Podle odborníků 5 ze 7 studií zjistily souvislost mezi nízkými hladinami vitamínu D a vyšším rizikem rakoviny močového měchýře.
„Na otestování této souvislosti je zapotřebí několik studií, ale naše práce naznačuje, že nízké hladiny vitamínu D v krvi mohou zabránit tomu, aby buňky v močovém měchýři stimulovaly adekvátní odpověď na abnormální buňky.
Jelikož vitamín D je levný a bezpečný, jeho potenciální využití při prevenci rakoviny je velmi důležité.
Má proto potenci pozitivně ovlivnit životy mnoha lidí,“ řekla vedoucí autorka Dr. Rosemary Blandová.
Zjištění byla prezentována na výroční konferenci Společnosti pro endokrinologii.
Co zjistili němečtí výzkumníci
Němečtí výzkumníci zjistili, že nepřiměřené hladiny vitamínu D zvyšují riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a předčasné smrti.
Ve studii publikované v americkém časopise Klinické výživy výzkumníci z německého Výzkumného centra pro rakovinu zkoumali účastníky ve věku 50 až 70 let a zjistili, že riziko úmrtí z jakékoli příčiny bylo výrazně vyšší u těch, kteří měli nedostatek vitamínu D.
Jiná německá studie, publikovaná v časopise Epidemiologie rakoviny, biomarkerů a prevence, ukázala, že nízké hladiny vitamínu D jsou spojeny se zvýšenou pravděpodobností vzniku těchto druhů rakoviny:
- rakoviny prostaty
- rakoviny plic
- rakoviny tlustého střeva a konečníku
- jiných typů rakoviny u pacientů ve středním a seniorském věku
V rámci studie publikované v časopise Výzkumu cukrovky bylo také zjištěno, že nedostatek vitamínu D zhoršuje komplikace související s onemocněním u pacientů s cukrovkou 2. typu.
Během této studie výzkumníci vyšetřili 139 pacientů s diabetem 2. typu a porovnali je se 144 jinak zdravými pacienty.
Výzkumný tým zjistil, že rozmach a vážnost diabetické retinopatie byly výraznější u pacientů s nízkými hladinami vitamínu D.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář