Zdá se, že úzkost a stres začínají být stále běžnější. Naštěstí by mohl existovat jednoduchý způsob, jak tyto stavy zmírnit, aniž byste do svého těla dávali celou hromadu léků na předpis.
Tím se nesnažím říct, že léky na předpis nejsou v některých případech užitečné, ale jsou velmi drahé a často mají nežádoucí vedlejší účinky.
Důležitost hořčíku
Hořčík (magnézium) je známý jako nejstarší pilulka na uklidnění. Hraje důležitou roli v biochemických reakcích lidského těla, včetně těch, které se vztahují k úzkosti a stresu.
Stravovací průzkumy stále dokazují, že příjem hořčíku je nižší než doporučené množství. Od konce 2. světové války znepokojivě stouply hladiny úzkosti (více ZDE…) u lidí po celém světě.
Tato skutečnost koresponduje s nízkými podíly hořčíku. Možná si myslíte, že je to náhoda, ale vědci objevili souvislost mezi těmito dvěma faktory. Je dokonce možné vyvolat projevy úzkosti u laboratorních myší, když jim odepřete hořčík.
Nedostatek hořčíku
V roce 1968 vědci Wacker a Parisi uvedli, že nedostatek hořčíku může způsobovat depresi, poruchy chování, bolesti hlavy, svalové křeče, záchvaty, ataxii, psychózu a podrážděnost.
Rovněž zjistili, že doplněním hořčíku se tyto problémy dají zvrátit.
Hořčík a GABA
GABA (kyselina gama-aminomáselná) je hlavní uklidňující neurotransmiter v mozku.
Pokud nemáte dostatek hořčíku, hladina této kyseliny klesne, což způsobí, že váš mozek zůstane v režimu ‘zapnutý’.
To může vést k tomu, že se pořád kvůli něčemu trápíte a nejste schopni uvolnit se, přičemž zvyšujete svou úroveň stresu.
Hořčíkové doplňky stravy
Studie prokázaly, že užívání doplňků stravy s obsahem hořčíku může pomáhat zmírňovat některé příznaky spojené s úzkostí a stresem a také může účinně snižovat míru příznaků souvisejících s úzkostí.
Hořčík můžete aplikovat i zvenčí jako rychle účinkující prostředek, který obchází trávicí systém.
Vyzkoušejte tento domácí magnéziový krém, který vám přinese spoustu zdravotních benefitů.
Potraviny bohaté na hořčík
Pokud užívání doplňků stravy není nic pro vás, proč nezvýšíte množství hořčíku pomocí stravy?
Hořčík vám dodají jídla obsahující vlákninu, ale do některých pokrmů, jako jsou některé snídaňové cereálie, se hořčík a další živiny speciálně přidávají.
Jelikož mnozí lidé mají nedostatek hořčíku, nezaškodí, když si připomeneme některé potraviny, které ho mají nejvíce.
NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE
1. Ořechy a semínka
Některé ořechy, jako jsou mandle, kešu a arašídy, vám mohou poskytnout až 20 % denní doporučené dávky hořčíku jen ve 28 gramech ořechů, které jsou navíc plné zdravých mastných kyselin a velmi sytým občerstvením.
28 gramů dýňových semínek vám dodá až 37 % denní doporučené dávky hořčíku.
2. Zelenina
Špenát je ve skutečnosti superpotravina (více ZDE…), co se týče téměř každé živiny, kterou obsahuje, a jiné to není ani s hořčíkem.
Jen půl šálku špenátu vám přinese 20 % denní doporučené dávky hořčíku, a proto představuje velmi jednoduchý způsob, jak do svého jídelníčku zahrnout více hořčíku.
3. Ovoce
Středně velký banán obsahuje až 8 % denní doporučené dávky hořčíku.
Jablka obsahují jen 2 % hořčíku, ale pokud si dáte oba druhy ovoce najednou, přijmete 10 % denní doporučené dávky tohoto významného minerálu.
4. Maso a ryby
Ne všechny ryby (více ZDE…) obsahují hořčík, ale 60 gramů halibuta anebo lososa obsahuje až 7 % denní doporučené dávky hořčíku.
Kuřecí prsa a mleté hovězí maso obsahuje 5-6 % denní doporučené dávky na 60 gramů.
5. Ostatní potraviny
Dejte si k snídani dvě sušenky z pšeničných otrub se sklenicí sójového mléka a dostanete 30 % denní doporučené dávky hořčíku.
Při 15% denní doporučené dávky u každé sušenky je tato snídaně fantastickým začátkem dne.
Pro dochucení si přidejte půl sklenice rozinek a zvyšte svou dávku na 36 %.
Vysoké množství hořčíku má také rýže a jiné obiloviny. Některé metody zpracování potravin, jako je čištění obilovin způsoby, které odstraňují klíčky a otruby bohaté na živiny, bohužel nesmírně snižují obsah hořčíku.
Proto byste se měli snažit vybírat si méně zpracovanou verzi.
Uvedeme příklad.
Půl šálku vařené bílé rýže obsahuje 3 % denní doporučené dávky hořčíku, zatímco hnědá rýže obsahuje téměř čtyřnásobek tohoto množství, což při stejném objemu představuje 11 %.
Zdroj: healthy-holistic-living.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář