Mám za sebou opravdu těžké odpoledne. Bez přemýšlení jsem vešla do kuchyně, vytáhla z chladničky různé druhy zeleniny a bylinek a nalila vodu do hrnce.
Někdy srdce ví, co mysl nikoli.
Vaření je jednou z nejuznávanějších a nejuspokojivějších praktik, které znám. Důvodem může být to, že jsem jako malá pomáhala tetičce v její restauraci. Ale mám pocit, že je to něco hlubšího.
Když se vám vnější svět zdá příliš zdrcující nebo se cítíte trochu špatně, vaření vás může přivést zpět do stavu celistvosti. Svýma rukama se dotýkáte čerstvé zeleniny, vybíráte správné koření a zahříváte pokrm za účelem vytvoření něčeho výživného.
Je to něco kouzelného.
Pokud o vaření smýšlíme tímto způsobem, začneme v něm vidět hlubší smysl. V tomto osvíceném procesu začnou i zdánlivě světské ingredience odhalovat svá tajemství.
Klíčovou složkou níže popsaného receptu je čočka jedlá (Lens culinaris). Ještě zajímavější je ale příběh, jenž se za ní ukrývá.
Proč jíst čočku
Je jedním z nejstarších zdrojů obživy lidstva.
Drtivá většina surovin, které dnes používáme, byla vypěstována, když se lidé usadili v agrárních společnostech a začali vysázet a sklízet úrodu podle sezónního kalendáře.
Existují ale některé, které byly klíčové pro naše předky již dávno předtím – mluvím o prvotních potravinách, které si lovci a sběrači cenili pro jejich chuť a výživovou hodnotu.
Čočka je součástí zmiňované skupiny starodávných jídel. Důkazy naznačují, že lovci a sběrači v regionu Blízkého východu a severní Afriky konzumovali formy divoké čočky před více než 13 000 lety.
A hádejte co? Jsou plné výživných látek.
Sušená čočka obsahuje 26 % bílkovin (nejvíce ze všech luštěnin) a je skvělým zdrojem draslíku (více ZDE…), hořčíku, vápníku, fosforu, lysinu a kyseliny listové.
Navíc má spoustu vlákniny. Není divu, že naši vzdálení předkové se na ni obraceli jako na primární rostlinný zdroj obživy.
Když si budete připravovat lahodnou polévku níže, nezapomeňte na historii každého zrníčka čočky, které nasypete do hrnce.
Recept na lahodnou čočkovou polévku
Ingredience:
- 10 šálků vody
- 5 šálků zeleninového vývaru (nebo kuřecího, pokud chcete)
- 4 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 3 stonky celeru (více ZDE…)
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 3 šálky francouzské čočky (sušené)
- 1 žlutá cibule
- 1 svazek mangoldu
- 1 máslovou dýni (tykev muškátovou)
- 3 lžíce kari
- 2 lžíce syrového medu
- 2 bobkové listy (více ZDE…)
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
1. Do velkého hrnce nalijte vodu a vývar a přiveďte k varu.
2. Celer a cibuli nakrájejte na malé kousky.
3. Dýni oloupejte, rozkrojte ji na dvě poloviny a vydlabejte z ní semínka a dužinu a nakrájejte na malé kousky.
4. Omyté listy mangoldu si nakrájejte na proužky.
5. Čočku opláchněte ve studené vodě, abyste odstranili prach nebo jiné nečistoty.
6. Do hrnce s teplou vodou a vývarem přidejte celer, cibuli, dýni, mangold, nakrájená rajčata a čočku.
7. Přidejte kari, tymián (více ZDE…), sůl, pepř, bobkový list, med a kokosový olej.
8. Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu na mírný var a hrnec přikryjte pokličkou.
9. Vařte 3 hodiny a míchejte každých 30 minut.
10. Po uvaření můžete podávat.
Malé tajemství: Aby byla polévka ještě chutnější a výživnější, přidejte půl lžičky kokosového oleje a špetku mleté červené papriky do každého talíře těsně před servírováním.
Na závěr mi nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť.
Zdroj: wakeup-world.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář