Různé druhy kvasů jsou nedílnou součástí ruské lidové medicíny. Obsahují totiž látky, které aktivují funkci jater, ledvin a střev.
Vyrábějí se tak, že se nechávají kvasit různé druhy potravin. V našich zeměpisných šířkách je typickým příkladem kysané zelí, běžný jogurt nebo kefír, což je v podstatě zkvašené mléko.
Tento článek svou pozornost zaměří na červenou řepu, která je sama o sobě extrémně zdravá zelenina. Její čerstvá šťáva se používá při léčbě leukémie.
Pokud však červenou řepu zkvasíte, její blahodárné účinky na zdraví se ještě znásobí.
Zdravotní účinky kvasu z červené řepy
Podle několika medicínských výzkumů kvašená červená řepa dokáže předcházet rozvoji zhoubných druhů rakoviny, vyčistit a zregenerovat játra anebo odstranit z organismu jedovaté a odpadní látky. Kromě toho uvolňuje zácpu a řeší spoustu dalších zdravotních problémů týkajících se zažívacího traktu, střev a trávení.
Ruská lidová medicína kvas z červené řepy považuje za nejlepší přírodní lék na aterosklerózu (kornatění tepen) a vysoký krevní tlak. Ten upravuje na velmi dlouhou dobu i po ukončení jeho užívání. Nesmírně vhodný je také na detoxikaci a regeneraci organismu po agresivních chemoterapiích.
Příprava tohoto kvasu je extrémně jednoduchá. Na jeho výrobu budete potřebovat pouze běžné, levné a snadno dostupné suroviny.
Ingredience
Na kvas z červené řepy potřebujete:
- velkou zavařovací sklenici nebo džbán s objemem 3 litry
- víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
- 700 gramů červené řepy (více ZDE…)
- 2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného anebo tmavého chleba
- 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, nikoliv med, neboť proces kvašení brzdí)
- 100 gramů rozinek
Příprava
1. Vezměte čerstvě umytou červenou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky a vložte do sklenice.
2. Přidejte rozinky, mouku a cukr.
3. Zalijte to převařenou, ale už vychlazenou vodou, a vše dobře zamíchejte (někteří lidé ještě přidají vodu z kysaného zelí (více ZDE…) nebo kombuchy, aby podpořily kvašení).
4. Uzavřete nádobu víkem s dírkami anebo gázou (aby kvas mohl dýchat) a nechte odstát na teplém místě 6 až 7 dní.
5. Každý den obsah 2krát promíchejte a seberte z povrchu pěnu, pokud se vytvořila.
6. Po týdnu přeceďte macerát přes čistou gázu a kvas z červené řepy máte hotový. Zbytek můžete vyhodit do koše.
Chuť kvasu bude jemně kyselá, slaná a zemitá. Pro tělo je však extrémně zdravý, a kromě toho má alkalizační čili zásaditý účinek na krev.
Užívání
Užívejte 3 až 4 polévkové lžíce kvasu 3krát denně před jídlem. Uskladňujte v lednici.
Po spotřebě celého objemu budete mít za sebou první kúru pročištění a regenerace těla. Potom si dejte 3 měsíce pauzu a následně kúru znovu zopakujte.
Potom opět 3 měsíce pauza a kúru zopakujte potřetí. Po roce budou vaše játra, ledviny, střeva a v podstatě celé tělo kompletně vyčištěné a zregenerované.
Pár dalších informací o kvasu z červené řepy
Během užívání kvasu je možné, že budete mít chvílemi mírný průjem. Jde o to, že vaše tělo se čistí od toxinů, což vede k výskytu těchto dočasných projevů detoxikace (více ZDE…).
Uvedenou metodu aplikují ruští lékaři svým pacientům poměrně často, protože se ukázala jako výborný prostředek nejen na pročištění jater, ale doslova celého organismu.
Dokonce se může stát, že se vám časem močí vyplaví malé ledvinové kameny, o kterých nyní ani nemusíte vědět.
Kontraindikace
Kvas z červené řepy a kvašené potraviny obecně se nedoporučují lidem, kteří mají větší problémy s ledvinami, potíže s trávením v akutní fázi anebo dnu.
V těchto případech je vhodné konzumaci prodiskutovat s lékařem.
Také buďte opatrní, pokud máte nízký krevní tlak, protože by se vám mohl ještě více snížit.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář