Mnohé naše babičky nás varovaly před konzumací jadérek z jablek, protože je považovaly za jedovaté. Možná jste už zažili zkušenost, kdy jste nechtěně spolkli pár jadérek a pak jste přemýšleli nad tím, jestli se vám něco nestane.
Jsou mezi námi i tací, kteří jedí jablka celá, tedy i s jadérky. A nikdy se jim nic nestalo. Mnozí z nich dokonce vědí o jejich „škodlivých účincích“, které jsou ohlašovány. A je to skutečně pravda?
Jablečná jadérka uvolňují kyanid, když se rozdrtí
Jablečná jadérka obsahují amygdalin (nebo vitamín B17), který je známý kyanogenní glykosid.
Má ochrannou funkci, ale když jadérka rozžvýkáte nebo rozdrtíte, amygdalin se v těle přemění na kyanovodík. Ten je pro vás toxický, protože brání buňkám správně využít kyslík, což vede k jejich smrti během několika minut při jeho vysokých dávkách.
Snad ho více znáte jako chemickou bojovou látku, kterou Němci používali během druhé světové války. Kyanovodík však údajně použili i během íránsko-irácké války v roce 1980.
Jadérka z jablek nejsou jediná, která obsahují kyanidové prekurzory. Amygdalin obsahují i meruňky, broskve, třešňové pecky a mnohé jiné (více než 2500 rostlinných druhů).
Ale konzumace jablečných jadérek není to samé, jako kdybyste byli přímo vystaveni kyanovodíku. To je důvod, proč mají jablečná jadérka ochranný povlak (kvazi skořápku), která je odolná vůči trávení.
Náš tip: Přírodní léčba štítné žlázy: Zjistěte, jak se navždy zbavit únavy, přibírání, nedostatku energie či vypadávání vlasů. Více informací zde
Pokud jste již někdy snědli celá jadérka z jablek, určitě jste si všimli, že projdou vaším tělem, aniž by vám ublížila. Kyanid se vytváří pouze tehdy, pokud se jadérka poškodí (drcením nebo žvýkáním).
To znamená, že polknutí několika celých jadérek nemá na tělo žádný účinek.
To je příklad toho, jak je geniálně chrání matka příroda. Schopnost jadérek produkovat kyanid při drcení odrazuje zvířata od jejich žvýkání, čímž se celá nepoškozená jadérka vracejí na zem, aby z nich vyrostly nové jabloně.
Museli byste sníst příliš mnoho rozdrcených jadérek z jablek, aby se pro vás stala nebezpečná.
Konzumace několika jadérek v jednom jablku (v průměru 5 jadérek) není pro dospělého člověka nebezpečná.
Riziko se však zvyšuje u dětí a zvířat kvůli jejich menší velikosti. Toto riziko je však stále velmi nízké.
Představitelé Illinoiského centra pro otravu (The Illinois Poison Center) uvedli věci na pravou míru, když se vyjádřili, že toxicita kyanidu vyplývající z neúmyslného spolknutí pecek obsahujících amygdalin, jako jsou třešňové pecky, je mimořádně vzácná.
„Ve skutečnosti pecky a jádra způsobují spíše zácpu než otravu. Alespoň několikrát do roka nám hlásí případy volání záchranky pro děti, které spolkly 10-20 celých třešňových pecek. Tyto děti byly naprosto v pořádku a neprojevovaly se u nich žádné příznaky otravy.
Nicméně úmyslná konzumace velkého počtu pecek nebo jadérek může způsobit toxicitu. Takových případů jsme zaznamenali 20 až 40, kdy dospělí lidé rozžvýkali meruňkové pecky, což vyústilo do toxicity kyanidem, ale bez fatálních následků.“
Chcete-li použít několik matematických údajů, tak 1 gram jablečných jadérek obsahuje 1 až 4 mg amygdalinu. V případě rozžvýkání se totéž množství jadérek změní na 0,06 až 0,24 mg kyanidu. Smrtelná dávka kyanidu z meruňkových jader představuje 0,5 až 3,5 mg/kg tělesné hmotnosti.
Jak poznamenal odborník na výživu:
„Přesná smrtelná dávka jadérek z jablek se velmi liší. Závisí to na tělesné hmotnosti, individuální snášenlivosti a typu jablek.“
Poskytli nám následující tabulku, abychom měli představu, kolik rozdrcených jadérek z jablek by nám mohlo způsobit fatální následky.
Tělesná hmotnost (kg) | Jablečné jadérka (g) | Počet jablečných jadérek |
---|---|---|
9 | 19-529 | 27-756 |
54 | 113-3,175 | 162-4,536 |
59 | 123-3,440 | 176-4,914 |
64 | 132-3,704 | 189-5,292 |
68 | 142-3,969 | 203-5,670 |
73 | 151-4,234 | 216-6,048 |
77 | 161-4,498 | 229-6,426 |
82 | 170-4,763 | 243-6,804 |
86 | 180-5,027 | 256-7,182 |
91 | 189-5,292 | 256-7,182 |
Leatril, údajný lék proti rakovině, se vyrábí z amygdalinu
Stejná sloučenina, která z jablek dělá problémové – amygdalin – se používala na výrobu patentovaného léku proti rakovině s názvem Leatril.
O kyanidu se předpokládá, že je aktivní protinádorovou složkou v přípravku Leatril, která je známá také jako amygdalin B17 nebo vitamín B17 (ačkoli odborníci se někdy přou o to, zda ho můžeme řadit mezi vitamíny).
Odhaduje se, že v roce 1978 ho vyzkoušelo více než 70 000 Američanů – a to i přesto, že byl v USA zakázán od roku 1963.
Většina lidí získává Leatril z nemocnice v Tijuaně, protože v Mexiku je tento lék stále legální. Někteří se také snažili vyléčit se z rakoviny sami, a to konzumací drcených meruňkových pecek, které mohou být nebezpečné.
Orální konzumace je totiž pro tělo více toxická než nitrožilní podávání, protože část kyanidu se uvolní již v žaludku působením žaludečních kyselin.
Kanematsu Sugiura, vysoce respektovaný odborník na rakovinu z New York ‚s Memorial Sloan Kettering Cancer Center, zjistil, že Leatril výrazně snižuje šíření rakoviny plic u myší.
Nicméně toto výzkumné rakovinné centrum údajně smetlo pozitivní studii o Leatrilu pod koberec, protože se podvolilo politice a střetu zájmů.
Máte vyšší šanci dostat otravu z manioku než z jablečných jadérek
Maniok je kořen tropické rostliny, který se používá v Asii, Africe a Jižní Americe, protože je hojný a levný.
Má pozoruhodné výživové přínosy pro naše zdraví ve formě tapiokové mouky. Tapioka je škrob odolný vůči trávení, který se z tohoto kořene vyrábí.
Co má maniok společného s jablečnými jadérky, je to, že obě potraviny obsahují kyanogenní glykosidy. Maniok však obsahuje odlišný typ těchto sloučenin než jablka.
Kořen manioku obsahuje toxickou sloučeninu linamarin, z něhož následně vzniká kyanovodík.
Nesprávná tepelná úprava manioku je spojena s otravou kyanidem, která se projevuje zvracením, nevolností, bolestmi žaludku, bolestmi hlavy a ochrnutím v důsledku tohoto onemocnění a může vést až k smrti.
Maniok by se neměl konzumovat syrový, pokud se však oloupe a uvaří, toxické látky se z něj odstraní. Je třeba poznamenat, že tapiokovou mouku si můžete běžně koupit v obchodě.
Která část jablka je nejzdravější?
Zatímco se vede diskuse o tom, zda je zdravé konzumovat jablka celá anebo ne, co není sporné, je to, že je důležité jíst slupku, která obsahuje silné antioxidanty.
Slupka z jablka obsahuje i kyselinu ursolovou, která předchází stárnutí a onemocněním souvisejícím s vysíleným svalstvem.
Pokud se rozhodnete jíst slupku z jablka, vybírejte si bio jablka, která jsou pěstována bez použití pesticidů a jiných chemikálií. Jablka patří mezi nejvíce kontaminované druhy ovoce, takže pokud je plánujete jíst, vyhněte se postřikům.
Z mnoha vědeckých výzkumů vyplývá, že konzumace jablek je prospěšná pro naše celkové zdraví.
Zdraví mozku: U jablek bylo prokázáno, že ochraňují nervové buňky před oxidačním stresem, který způsobuje jejich toxicitu. Hrají důležitou roli při snižování rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Zde je pár jejich nejdůležitějších zdravotních přínosů:
1. Mozková mrtvice
Je dokázáno, že konzumace jablek je spojena s výrazným sníženým rizikem mozkové mrtvice.
2. Cukrovka
3 porce jablek (a jiných druhů ovoce, jako jsou borůvky a hrozny) o 7 % snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Důvodem je to, že regulují hladinu cukru v krvi kvůli jejich prospěšným látkám:
- usnadňují vstřebávání glukózy v trávicím traktu
- stimulují tvorbu beta buněk v pankreatu na vylučování inzulínu
- zvyšují absorpci glukózy v krvi stimulací inzulinových receptorů
3. Rakovina
Jablka mají řadu vlastností, které mohou snížit riziko rakoviny, jako jsou antimutagenní aktivita, antioxidační aktivita, protizánětlivé mechanismy, antiproliferativní aktivita, aktivita vyvolávající apoptózu, jakož i „nové mechanismy“ na epigenetické události a přirozenou imunitu.
Podle časopisu Planta Medica:
„U jablek bylo prokázáno, že zabraňují karcinogenezi kůže, mléčných žláz a tlustého střeva u zvířat. Epidemiologické pozorování ukazuje, že pravidelná konzumace jednoho nebo více jablek denně může snížit riziko vzniku rakoviny plic a tlustého střeva.“
4. Srdeční onemocnění
Konzumace jablek je spojena s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění, což souvisí s jejich obsahem antioxidantů.
Proč byste měli jíst jablka?
Jablka obsahují velké množství výživných látek a antioxidantů, jako je quercetin, který je známý tím, že bojuje proti rakovině a zabraňuje uvolňování histaminu v těle.
Je zajímavé, že ženám, které během těhotenství jedly jablka, se narodí děti, která mají nižší riziko vzniku astmatu během prvních 5 let života.
Podle New York Fruit Quarterly:
„Vzhledem k tomu, že jablka obsahují tak vysoké množství antioxidantů, není překvapující, že snižují riziko vzniku chronických onemocnění. Tři studie potvrdily souvislost mezi konzumací jablek a sníženým rizikem vzniku rakoviny.
Studie také prokázala, že konzumace jablek a jejich slupek je spojena se sníženým rizikem astmatu.
Konzumace jablek je také spojena se sníženým rizikem ischemické choroby srdeční.
Snížené riziko vzniku cukrovky 2. typu bylo spojeno s konzumací jablek a bobulovitého ovoce v jiné významné finské studii.
Laboratorní testy prokázaly, že jablka a jejich sloučeniny mají ochranné účinky proti mnoha onemocněním. Naše laboratoř zjistila, že jablka, a především jejich slupka, mají silnou antioxidační aktivitu a mohou výrazně potlačit růst rakoviny jater a tlustého střeva.
Na základě výsledků všech těchto studií můžeme říci, že jablka hrají významnou roli při snižování rizika široké škály onemocnění.“
Závěr
Navzdory všem zdravotním přínosům patří jablka mezi ovoce s relativně vysokým obsahem fruktózy, a to 9,5 g v případě středně velkého jablka.
Měli byste je proto konzumovat s mírou. Kromě toho, jablečný džus jí obsahuje podstatně více, což je důvod, proč je lepší konzumovat celá jablka a ne vylisovaná.
Co se týče konzumace jadérek, jak již bylo zmíněno, kyanidy jsou ve skutečnosti neškodné, pokud nebudete jíst najednou stovky rozdrcených jadérek.
Zdroj: articles.mercola.com
Odebírejte nové články emailem!
Líbil se vám tento článek? Pak se přihlaste zdarma na odebírání našich nových článků přímo do vaší emailové schránky:
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Prosím, co jsou to jablka a jejich s l o u č e n i n y ?
sloučeniny, které jablka obsahují