V minulosti se věřilo, že zvýšená konzumace vajec zvýší hladinu cholesterolu v krvi, a tím může uškodit vašemu zdraví.
Nicméně nejnovější vědecké poznatky vyvracejí tato tvrzení. Studie totiž zjistily, že pokud cholesterol z vajec vstoupí do organismu, automaticky sníží produkci vlastního cholesterolu.
Jak je to s cholesterolem a zdravím?
Měli byste vědět, že cholesterol není něco škodlivého, čeho byste se měli bát. Naopak, je pro tělo životně důležitý a bez něj by život nebyl možný.
Sehrává zásadní roli při produkci hormonů, jako je testosteron, estrogen anebo kortizol.
Kromě toho tvoří součást buněčných membrán, účastní se syntézy vitamínu D anebo tvorby trávicích šťáv, které podporují trávení, obaluje nervové buňky, zaceluje poškozené stěny cév a plní mnoho dalších funkcí.
Bez něj by nedokázaly fungovat buňky, orgány ani celé tělo. Jedna nedávná studie zkoumala, co udělá konzumace 1 až 3 celých vajec denně s lidským tělem.
Zjistila, že 70 % účastníků nemělo žádný negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. U ostatních došlo pouze k malému nárůstu hladiny špatného LDL cholesterolu (více ZDE…).
Jediná skupina, která byla ovlivněna pravidelnou konzumací vajec, byli cukrovkáři. U nich se částečně zvýšilo riziko onemocnění srdce.
Nicméně závěr byl takový, že téměř všechny negativní předsudky o vaječných žloutcích je možné zamítnout. Na druhou stranu byly prokázány zdravotní přínosy denní konzumace vajec.
Zdravotní přínosy pravidelné konzumace vajec
Vejce jsou plná velmi prospěšných látek, díky čemuž poskytují mnohé zdravotní přínosy našemu tělu.
Jak víme, obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Mají také vysoký obsah cholinu – látky prospěšné pro správnou funkci mozku. Podle posledních statistik až 90 % obyvatel trpí nedostatkem této látky.
Také obsahují vitamíny skupiny B, včetně B12 a kyseliny listové, vitamíny A, D a E, vápník, fosfor, síru, železo, draslík (více ZDE…), zinek, měď, selen a také lutein a zeaxanthin.
Nesmíme zapomínat ani na vysoký obsah extrémně důležitých omega-3 mastných kyselin.
Kdy a kolik vajec je třeba konzumovat?
Vejce byste měli konzumovat denně, hlavně ráno. To zajistí, že se budete cítit déle sytí.
Zvláště důležité je to tehdy, když se pokoušíte zhubnout a musíte pořád bojovat s pocity hladu (více ZDE…).
Vejce vám pomohou zhubnout, protože obsahují poměrně málo kalorií a jsou plné zdravých bílkovin a dalších nutričních látek.
Největších přínosů dosáhnete tehdy, když začnete konzumovat 2 vejce denně. Toto množství se považuje za bezpečné, a navíc z nich získáte ideální množství živin.
Některé z nich dokonce pokryjí čtvrtinu až polovinu celodenní doporučené dávky, jako třeba bílkoviny, fosfor, selen, vitamíny B5 anebo B12.
Vejce se proto řadí mezi potraviny s nejvyšší výživovou hodnotou na světě, kterých seznam najdete v tomto článku.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář