Kleopatra věřila, že jí kyselé okurky pomohly zůstat zdravou a přispěly k její legendární kráse. Julius Caesar a další římští císaři dávali nakládané okurky svým vojákům, aby byli silnější.
A jak se ukázalo, šťáva z kyselých okurek je opravdu kouzelná a s vaším tělem dělá hotové zázraky.
V dnešním článku vám přinášíme svá zjištění o tom, jak může pití nálevu z kyselých okurek ovlivnit vaše zdraví.
1. Osvěžuje dech
Zápach z úst většinou způsobují bakterie nahromaděné v ústech. Ocet obsažený ve šťávě z kyselých okurek je silný dezinfekční prostředek a ničí škodlivé bakterie a bacily.
Kopr má antibakteriální vlastnosti a v kombinaci s octem osvěží váš dech.
2. Napomáhá trávení
Kopr a ocet ve šťávě z kyselých okurek mohou prospět vašim střevům. Jelikož je ocet fermentovaný, podporuje růst zdraví prospěšných bakterií v žaludku a dobré trávení.
Bylo prokázáno, že kopr pomáhá při trávení a žaludečních křečích.
3. Uvolňuje unavené svaly
Jak uvádí studie, pro zklidnění bolavých svalů se doporučuje vypít 1/3 šálku šťávy z nakládaných okurek. Tato šťáva ulevuje od bolesti svalů rychleji než konzumace stejného množství vody.
Výzkumníci se domnívají, že důvodem by mohl být ocet, který může pomoci potlačit nervové signály způsobující stahování svalů.
4. Udržuje tělo hydratované
Pokud jste dehydratovaní a dřeli jste tvrdě v posilovně, nápoj s obsahem sodíku vám pomůže rychleji obnovit rovnováhu tekutin v těle.
Sodík je základní prvek, který ztrácíte spolu s potem.
Jelikož nálev z kyselých okurek obsahuje mnoho sodíku, může tělu pomoci rychleji se zotavit.
5. Může vám pomoci zhubnout
Několik studií potvrzuje, že ocet zrychluje metabolismus (více ZDE…), zlepšuje spalování tuků a přirozeně potlačuje chuť k jídlu.
Usrkávání šťávy z kyselých okurek může být malou změnou ve vašem jídelníčku, ale způsobit velký rozdíl.
6. Udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou
Jak uvádí studie, vypití i malého množství octu před jídlem může prospět vašemu zdraví. Lékařští odborníci se domnívají, že může pomoci pacientům s cukrovkou.
Další studie dokázala, že kyselina octová obsažená v octě snižuje tvorbu glukózy v těle.
7. Je bohatá na antioxidanty
Šťáva z kyselých okurek je bohatá na vitaminy C a E – klíčové látky, které pomáhají chránit buňky vašeho těla před škodlivými účinky volných radikálů.
Kromě mnoha dalších přínosů bylo prokázáno, že pomáhají také posilovat imunitní systém (více ZDE…).
Závěr
Máte ve zvyku pít šťávu z nakládaných okurek? Všimli jste si jejích účinků na vaše zdraví?
Zdroj: brightside.me, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Nevěřím, že by šťáva z okurek pomohla na chronický zápach z úst. Je důležité najít příčinu.
je dobrá na kocovinu.