Existuje mnoho teorií správného stravování. Jejich výsledkem je vznik nespočtu různých diet.
Bez ohledu na to, zda se člověk stravuje podle zásad vegetariánství, veganství, paleo diety nebo intuitivně, jde o osobní rozhodnutí založené na zkušenostech a vlastních potřebách.
Pokud však preferujete více vědecký přístup, pak byste při stravování měli zohlednit vaši krevní skupinu.
V následujícím textu se soustředíme na hlavní zásady stravy pro všechny čtyři hlavní krevní skupiny – 0, A, B a AB.
Zásady stravování pro krevní skupinu 0
Dieta pro krevní skupinu „0“ by se měla zaměřit na libové, organické maso, zeleninu a ovoce. Vyhýbat byste se měli obilovinám, kukuřici a ovesným vločkám.
Také je vhodné se vyvarovat mléčným výrobkům, které mohou být spouštěčem zažívacích potíží.
Kromě toho byste měli ze svého jídelníčku vyloučit nebo alespoň výrazně omezit kofein a alkohol.
Kofein může být zvláště škodlivý kvůli jeho schopnosti zvyšovat hladinu adrenalinu a noradrenalinu. U vás a ostatních lidí s krevní skupinou „nula“ jsou hodnoty těchto hormonů obecně vyšší.
Oproti jiným krevním skupinám máte zvýšenou potřebu zdravých tuků.
Jsou pro vás proto dobré potraviny jako máslo, kokosový olej, olej z tresčích jater, lněný olej, dýňový olej a panenský, za studena lisovaný olivový olej.
Také jsou u vás časté problémy se sníženou činností štítné žlázy.
Měli byste se proto vyhýbat zeleninám z rodu brukvovitých, jakými jsou například zelí, růžičková kapusta, květák či hořčičné výhonky. Tato zelenina totiž potlačuje činnost štítné žlázy.
Existuje však výjimka. Pokud se uvedená zelenina podusí, případně naloží (kysané zelí), tak je povolena.
Zásady stravování pro krevní skupinu A
Lidé s krevní skupinou A vzkvétají na vegetariánské dietě z důvodu nedostatku kyseliny chlorovodíkové v žaludku už od narození.
Z tohoto důvodu se vám živočišné bílkoviny a tuky netráví moc dobře.
Pokud jste zvyklí často jíst maso, po jeho vysazení z jídelníčku zjistíte, že máte mnohem více energie.
Obzvláště důležité pro citlivějších lidí v této skupině je konzumace potravin v co nejpřirozenějším, tedy syrovém stavu – čisté, čerstvé a bio (organické).
Jde o kritickou změnu pro senzitivní imunitní systém, která ho posílí a zároveň zastaví rozvoj chronických, život ohrožujících onemocnění.
Zásady stravování pro krevní skupinu B
Potraviny, kterým by se měli nejvíce vyhýbat lidé s krevní skupinou B, jsou kukuřice, pšenice, žito, pohanka, čočka, rajčata, arašídy a sezamová semínka.
Každá z uvedených potravin ovlivňuje efektivitu vašich metabolických procesů. Jejich vyústěním může být únava, zadržování tekutin a hypoglykémie (prudké snížení hladiny cukru v krvi po jídle).
Po odstranění těchto potravin ze svého jídelníčku a po zaměření na dietu vhodnou pro vaši krevní skupinu by měla být hladina cukru v krvi po jídle v normálu.
Vyhýbat byste se také měli vepřovému a kuřecímu masu. Tato masa totiž vytvářejí nebezpečný lektin, který napadá krevní oběh.
Zvolte si raději maso volně žijící zvěře, plody moře, jehněčí, zvěřinu, případně občas i hovězí.
Také si můžete užívat široké palety ovoce a zeleniny, zdravých tuků jako olivový, mandlový nebo lněný olej. Slunečnicová semínka jsou na seznamu zakázaných potravin.
Lidé s krevní skupinou B nejlépe snášejí mléčné výrobky. Avšak i zde byste se měli soustředit na kvalitu a střídmost.
Zásady stravování pro krevní skupinu AB
Pro krevní skupinu AB je typické zdědění vlastností genů skupin A a B. U vás je typická nízká hladina žaludeční kyseliny podobně jako u skupiny A. Nicméně zároveň disponujete adaptací na maso po skupině B.
Výsledkem je nedostatek žaludeční kyseliny na efektivní trávení masa, které se v organismu po jeho strávení ukládá v podobě tuku.
Měli byste se také vyhýbat kofeinu a alkoholu, obzvláště když jsou doprovázeny stresovými situacemi.
Pro vás je vhodné se zaměřit na potraviny jako tofu, mořské plody a listovou zeleninu. Vyhýbejte se všem uzeným a zpracovaným masům. Tyto potraviny totiž mohou vést při nedostatku kyselin k rakovině žaludku.
Naproti tomu mořské plody jsou pro vás ideální. Kromě lehké stravitelnosti jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin.
Také střídmá konzumace mléčných výrobků, hlavně jogurtů a kefíru, je pro vás prospěšná.
Zdroj: www.naturalnews.com, zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář