Určitě jste to již slyšeli: „Jsi to, co jíš!“ – je věru mnoho pravdy v této krátké větě.
To, jak se cítíme je přímým výsledkem toho, co dáváme do našich těl a také kdy a jakým způsobem.
Nevhodná kombinace stravy způsobuje krátkodobé symptomy jako plyny, nadýmání, zácpu, průjem, migrénu, bolest žaludku a jiné.
Ty dlouhodobé mohou být vředy, artritida, hypoglykémie, ekzém, rakovina tlustého střeva a další. Problémem je, že si často myslíme, že jíme zdravě, když denně přijmeme pět porcí ovoce a zeleniny, 25-30 gramů vláknin a hodně vody.
Ale proč se potom cítíme špatně?
Odpověď se může skrývat ve způsobu, jakým jíme a v kombinací jídla, které přijímáme.
Každé jídlo, které dáme do našeho těla ovlivňuje náš trávicí systém jistým způsobem. Každé jídlo potřebuje určitý čas na strávení a určité druhy enzymů, které tomu napomáhají.
Kombinace některých druhů jídla může vést k nesprávnému trávení a k řetězové reakci trávicích nevolností.
Trávení a stravovací návyky
Abychom mohli upravit kombinaci jídel, které jíme, musíme se nejprve soustředit na naše stravovací návyky. Pokud je dokážeme napravit, používání správné kombinace stravy se stane mnohem jednodušším.
Jezte vědomě!
První pravidlo zažívání, které téměř každý porušuje, je přejídání. Možná to bude znít šokující, ale můžete přežít na třetinové dávce vaší denní spotřebě potravy.
Naše oči jsou často větší, než je náš žaludek. Takže příčina špatného trávení číslo jedna je přejídání.
Toto vzniká tím, že náš mozek je v pojídání asi deset minut za žaludkem. To znamená, že i když je náš žaludek už plný, náš mozek nám vyšle signál „plnosti“ až po deseti minutách.
Proto, abychom se vyhnuli přejídání, měli bychom přestat jíst před tím, než se dostaví pocit plnosti – jezme jen dopolosyta.
Abychom si uvědomili, kdy je náš žaludek poloplný, musíme zpomalit a jíst s větší pozorností. Což znamená, že si musíme být vědomi druhu jídla, které jíme, velikostí porce a rychlostí, kterou jídlo konzumujeme.
Používejte vaše čichové, zrakové a chuťové smysly k určení jídel, které jsou správné ke konzumaci.
Naučte se správně kombinovat stravu. Toto vás přinutí zpomalit a analyzovat vše, co se právě chystáte spolknout.
Podívejte se na to, co máte na talíři a mějte na paměti, že můžete přežít na třetinové dávce vaší denní spotřeby. S každým jídlem snižujte velikost své porce.
Obecným a základním pravidlem je, že velikost vaší porce by neměla být větší než velikost vaší pěsti.
Za poslední, jedení nejsou závody!
Zpomalte a vychutnávejte si vaše jídlo. Rychlá konzumace a jídlo na běhu není zdravé, proto si najděte dostatek času v průběhu dne, který věnujete jídlu.
Možná bude chvíli trvat, než se přizpůsobíte tomuto stravovacímu stylu, ale realizace těchto základních konceptů pomůže k ulevení vašich trávicích obtíží.
Načasované jedení zlepší vaše trávení
Každý má vnitřní hodiny, které určují rytmus těla. Je důležité si nastavit stravovací rozvrh tak, aby si vaše tělo mohlo zachovat svůj rytmus.
Vaše tělo si navykne na stravovací rozvrh a bude produkovat trávicí enzymy v přípravě na zažívání jídla.
Váš stravovací rozvrh by měl obsahovat časové úseky dne, kdy jíte a druhy jídel, které přijímáte. Jedení neobvyklého jídla v neobvyklý čas naruší rytmus vašeho těla.
Když jsou vaše rytmy narušeny i vaše trávení je narušeno a výsledkem jsou zažívací potíže.
Můžete své tělo trénovat. Když budete jíst důsledně v určité části dne, vaše tělo si zvykne na trávení v té době a začne před-produkovat trávicí enzymy v očekávání přicházejícího jídla.
Takto bude vaše tělo více připravené pro příjem jídla, a to pomůže dokončit trávicí proces.
Kromě načasování příjmu stravy, byste se měli držet stejného druhu jídla pro každý časový úsek dne. To neznamená, že byste měli jíst stejné jídlo každý den. Jen zůstat věrný podobné potravinové skupině tak často jak je to jen možné.
Možná si budete chtít sestavit systém, který bude obsahovat primární potraviny, sekundární potraviny a potraviny exotické.
Primární jsou ty, které se konzumují každý týden, sekundární jsou kořením primárních a exotické jsou ty, které se jedí při vzácných příležitostech.
Pokud budete jíst tímto způsobem, vaše tělo nejenže bude vědět kdy očekávat potravu, ale také na jaké druhy potravy se má připravit.
Toto povede k více ucelenému trávení vašeho jídla a na oplátku budete cítit příliv energie a síly.
Uspořádejte si vaši stravu
Správně naplánovaná strava dovolí vaší trávicí soustavě zvládnout zažívání mnohem hladší, v kratším čase a s lepší absorpcí výživ. Správně naplánovaný jídelníček je takový, do kterého vložíte různá jídla systematicky.
Měli byste začít s nejjednodušší a nejrychlejší stravitelnými potravinami a pomalu vypracovat cestu k těm více komplexnějším. Tímto způsobem dosáhnete, že jednodušší stravitelné jídlo přejde plynulejší vaším organismem a nebude způsobovat „dopravní zácpu“.
Jídlo s malým obsahem vody je hůře stravitelné a trvá déle, než projde trávicím systémem.
Proto byste měli konzumovat jídlo v uspořádané formě. Zde je seznam jídel od nejrychlejší po nejpomalejší stravitelnost:
Džusy a voda: 20-30 min.
Polévky, ovoce a koktejly: 30-45 min.
Zelenina: 30-45 min.
Obiloviny, škroby: 2-3 hod.
Fazole, drůbež, maso nebo ryby: 3 a více hod.
Představte si, že váš trávicí systém je dálnice – jestliže se pomaleji vozidla dostanou do čela provozu, výsledkem bude dopravní zácpa.
Pokud pomaleji vozidla půjdou za rychlejšími, provoz na vaší dálnici půjde hladce a efektivně.
Zde je uveden příklad, jak vypadá rozvrh jídel při správné posloupnosti, která zabrání „potravinové dopravní zácpě“ ve vašem těle:
Snídani:
- Voda/džus
- Ovoce
- Cereálie/houska/muffin/maso
Oběd:
- Nápoj
- Salát, ovoce anebo zelenina
- Sendvič, obiloviny, fazole, ryba, maso, drůbež
Večeře:
- Salát
- Zelenina
- Hlavní jídlo (luštěniny, obiloviny, drůbež, ryby, maso)
Je důležité poznamenat, že pokud si za nápoj zvolíme mléko nebo jiný mléčný produkt, měl by být konzumován samostatně, neboť je těžko stravitelný.
Nejsnáze stravitelným nápojem je voda nebo jiný nápoj s vysokým obsahem vody.
Sumarizace
Správná kombinace jídla může být zpočátku frustrující při všech jejích pravidlech. Základním pravidlem je zeptat se sebe sama, či kombinace, kterou právě jíte, nezpomalí váš trávicí proces.
Nezdravé účinky špatné kombinace se dostaví, jakmile se zpomalí váš trávicí proces a jídlo se důkladně nestráví.
Nesprávné trávení je prvotní příčinou trávicích nemocí.
Řiďte se podle uvedené tabulky nejlépe, jak víte. Nemůžete se vyhnout všem špatným kombinacím, ale klíčem je střídmost – jestliže správná kombinace stravy převáží nad nesprávnou, budete vidět zlepšení.
Pokud již pravidelně trpíte zažívacími nevolnostmi a máte dočinění se zácpou, nadýmáním a plyny, zvažte program očisty tlustého střeva jako součást kombinace stravy.
Očista střeva může dopomoci k vytónovaní svalů ve velkém střevě, napomůže k jeho rychlejší obnově a bude odrazovým můstkem pro nový trávicí režim.
Zpracoval: Vylectese.cz,
Napsat komentář