I vám už určitě někdy doma ve spíži začal klíčit česnek nebo vám změkla cibule, případně úplně shnila.
Dnes vám prozradíme jednoduchou a levnou metodu, jak udržíte česnek a cibuli čerstvé co nejdéle, bez problémů i celé měsíce.
Co budete potřebovat
Pro správné uskladnění cibule a česneku budete potřebovat následující věci:
- cibuli a česnek, které jsou tvrdé a bez náznaků začínající hniloby
- hnědé papírové sáčky
- kancelářský děrovač
- drátky
Postup
Při uskladnění postupujte takto:
1. Nejdříve vezměte papírové sáčky a pomocí děrovačky jim udělejte díry ve vrchní polovině.
2. Dírky mohou být udělány s jakýmkoliv vzorem. Obvykle se to dělá tak, že sáček několikrát přeložíte a najednou do něj uděláte několik dírek. Dírky by měly být od sebe vzdáleny nejméně 3 až 4 cm.
3. Dírky nemusí být perfektně rozloženy, jednoduše stačí, když budou sloužit pro dostatečný přívod a cirkulaci vzduchu.
4. Sáčky následně naplňte cibulí nebo česnekem až po úroveň, kde začínají dírky. Česnek a cibuli spolu nemíchejte, vložte je do oddělených sáčků.
5. Vrch sáčku přehněte a přidržte pomocí drátků.
6. Sáčky pak uskladněte, jak to normálně děláte – tedy ve spíži nebo kuchyňské skříňce na potraviny.
Důležité je, aby sáčky nebyly přeplněny. Vzduch potřebuje cirkulovat, jak v okolí sáčků, tak v jejich nitru.
Sáčky dobře pokládejte do plastových košíků tak, aby hezky stály a nepřevrátily se. Zabezpečte, aby mezi nimi mohl proudit vzduch.
Tato metoda vám pomůže výrazně prodloužit trvanlivost cibule a česneku. Celková doba trvanlivosti se však může lišit od teploty, vlhkosti a světelných podmínek místa uskladnění.
Pár dalších tipů
Co se týče teploty, nejvhodnější je chladná teplota, ale ne příliš chladná nebo mrazivá. Optimální je kolem 18 až 20 stupňů Celsia. V tomto případě cibule a česnek vydrží čerstvé asi 3 měsíce, možná i více.
Vhodnější je také sušší a tmavší místo.
Cibule (více ZDE…) by se nikdy neměla uskladňovat v lednici, protože přílišný chlad ji změkčí a cibule také ovlivní chuť okolních potravin.
Také nepoužívejte plastové sáčky. Nedostatek cirkulace vzduchu totiž urychlí klíčení, či dokonce hnití.
A poslední radou na závěr je, abyste spolu neuskladňovali cibuli a brambory, protože obě suroviny vypouštějí plyny, které urychlují jejich zkázu.
Zpracovala: Vylectese.cz
Zdravim všechny čtenaře,Daleko nejlepši skladovani cibule je dat ji na pudu a strčit ji do slamy,nebo do sena.Lepši je slama.Cibule pak vydrži celou zimu až do nove.
Dakujeme za radu, ze je najlepsie skladovat cibulu na povale v sene alebo v slame. Kde ma vziat mestsky obyvatel cinzisku povalu so senom alebo slamou?
To si moze dovolit jedine hospodariaci na vidieku.