Tato zelená rostlina s oválnými lístky a specifickou vůní má šest základních druhů. Každý z nich se mírně liší chutí i tvarem.
Z léčivých vlastností se zvláště cení její silné antioxidační účinky, které vás ochrání před poškozením volnými radikály, rakovinou anebo předčasným stárnutím. Je proto výborným, a hlavně zdravým, doplňkem stravy.
Co všechno dokáže bazalka
Bazalka (Ocimum basilicum) má skutečně pozoruhodně širokou paletu využití v léčbě a prevenci různých onemocnění.
Obsahuje velmi velké množství betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A. Ten má zásadní vliv na zamezení oxidace cholesterolu, a tak chrání srdce i cévy před zanesením.
Navíc pravidelná konzumace bazalky předchází revmatoidní artritidě (bolesti kloubů), astmatu anebo osteoartritidě.
Pojďme se nyní blíže podívat na její účinky na lidský organismus.
Přírodní antibiotikum a imunita
Podle vědeckých výzkumů výrazně posiluje imunitní systém (více ZDE…).
Má také velmi silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Účinně zneškodňuje mnohé patogenní bakterie, dokonce i takové, které si mezitím vytvořily odolnost vůči antibiotikům.
Chrání srdce a krevní cévy
Bazalka obsahuje hodně vitamínu B6 a hořčíku. Jde o dvě látky důležité pro prevenci srdečních infarktů a posilnění kardiovaskulárního systému. Vitamín B6 brání akumulaci škodlivých látek, jako je obávaný homocystein.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Kromě toho, látky nacházející se v bazalce podstatně snižují riziko arytmie a výborně relaxují svaly.
Jak správně vařit bazalku
Bazalka je důležitou přísadou mnoha jídel po celém světě, protože se dobře hodí k různým druhům pokrmů. Je třeba ji přidat až ke konci, aby se zachovala její chuť a nutriční složení.
Pro získání co nejvýraznější chutě je vhodné, aby se do jídel používala čerstvá.
Bazalkový čaj
Velmi zdravý a chutný je také čaj z bazalky.
- Vezměte pár listů bazalky a nakrájejte na menší kousky.
- Potom vložte do sklenice, zalijte vroucí vodou, překryjte sklenici pokličkou a nechte louhovat 8 minut.
- Čaj sceďte a vychutnávejte si ho po malých doušcích!
Bazalka a ledové drinky
Bazalku je možné použít také na přípravu více druhů studených nápojů.
- Nakrájejte lístky bazalky na malé kousky a smíchejte s čerstvou citronovou šťávou (více ZDE…). Potom přidejte vodu, třtinový cukr a vše dobře promíchejte.
- Přidejte pár kostek ledu a osvěžující nápoj na horké letní dny, který je navíc extrémně zdravý, máte hotový!
Bazalkové pesto
Zřejmě nejpopulárnějším využitím bazalky je bazalkové pesto.
Na jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny:
- najemno nakrájenou bazalku
- rozdrcené arašídy nebo piniové oříšky
- nastrouhaný parmezán
- česnek (více ZDE…)
- olivový olej
Všechny složky vyšlehejte v mixéru na jemnou pastu.
Bazalkové pesto se podává s rýží, těstovinami nebo opékaným masem a zeleninou na špejli.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář