Česnek bezesporu patří mezi nejzdravější potraviny na planetě. Tento přírodní zázrak je schopen vyléčit množství onemocnění – od akutních až po ta chronická.
Díky těmto svým medicínským vlastnostem je využíván nejen v kulinářství, ale i v lidovém léčitelství téměř na celém světě.
Na co všechno se používá česnek
Tradičně se česnek používá na snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, kontrolu krevního tlaku, léčbu koronárních onemocnění srdce, stimulaci prokrvení a předcházení srdečním infarktům.
Jeho pravidelná konzumace kontroluje hladinu špatného LDL cholesterolu tím, že zabraňuje a zpomaluje produkci hormonu angiotenzinu.
Česnek také výborně dokáže zrelaxovat a povolit pnutí ve stěnách krevních cév, čímž předchází jejich kornatění a riziku prasknutí.
Jak se ukazuje, nástup účinku česneku je poměrně rychlý – obvykle už po prvních 24 hodinách dochází v těle k množství změn.
Podle expertů pokud budete jíst 6 opečených stroužků česneku každý den, ve vašem těle se začnou dít následující věci:
Do 1. hodiny – česnek je strávený žaludkem a začíná se vstřebávat ve střevech do krevního oběhu.
Do 4. hodiny – účinné látky z česneku ničí rakovinové buňky a předcházejí dalšímu poškozování buněk volnými radikály.
Do 6. hodiny – metabolismus začíná využívat prospěšné látky z česneku, odbourávají se nahromaděné nadbytečné tekutiny a tuky z celého těla.
Do 7. hodiny – antibakteriální vlastnosti česneku začínají působit a ničit všechny patogenní bakterie nacházející se uvnitř různých tělesných tkání.
Do 10. hodiny – látky z česneku spouštějí procesy na buněčné úrovni, které chrání tělo před oxidačními vlivy.
Do 24. hodiny – díky synergickým efektům více aktivních látek váš organismus nastupuje na proces hloubkové očisty, který vede k:
- posílení imunitního systému
- posílení kostí
- snížení krevního tlaku
- prodloužení délky života buněk
- eliminaci únavy
- regulaci hladiny cholesterolu
- prevenci kardiovaskulárních onemocnění
- zabránění vstupu těžkých kovů do organismu
- zlepšení atletické výkonnosti
Poznámka
Možná jste se během čtení tohoto článku zamysleli, proč česnek nejíst syrový, ale pečený.
Je totiž pravdou, že pečením se část některých účinných látek v česneku zmenší, ale ne zcela a ne všechny.
Tepelná úprava je nutná z toho důvodu, neboť syrový česnek už i v malém množství může dráždit sliznici žaludku. A tomu je třeba se vyhnout.
Závěr
Jak vidíte, konzumace česneku je nejen chytrá, ale v současnosti už i doporučená mnohými experty.
Proto se snažte ho konzumovat pravidelně. Když už ne 6 stroužků, tak alespoň jeden, ale každý den. Předejdete tak mnohým chorobám a vyléčíte ty, které již máte.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Dobrý den tyto články jsou velice pro mne užitečné. A z mnoha článku používám rady a recepty. Mnohokrát Vám děkuji.