Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

Sója představuje riziko pro zdraví, zejména u dětí: Fakta a bludy o sóji

13.4.2018 by lucie Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Sója představuje riziko pro zdraví, zejména u dětí: Fakta a bludy o sóji

Sója je často prezentována jako zdravá potravina. Její konzumaci nejednou propagují i ​​nutriční specialisté nebo vegetariáni.

Je to však pravda? Nebo představuje riziko pro naše zdraví?

Jaký vliv má konzumace sóji na děti

Krev dětí kojených sójovými produkty obsahuje od 13.000 do 12.000krát více estrogenních složek než krev dětí kojených normálním mlékem.

Děti, které jsou kojeny sójovým mlékem, přijmou každý den stejné množství estrogenu, které se nachází v minimálně pěti antikoncepčních pilulkách.

Během prvních měsíců života tak u nich „vzroste hladina testosteronu“ a je stejně vysoká jako u dospělých lidí.

Během tohoto období je organismus dítěte mužského pohlaví naprogramován tak, že během puberty se u něj začnou projevovat specifické mužské charakteristiky – nejen vývoj pohlavních orgánů, svalů, hlasivek, ale také změny v mozku, které jsou specifické pro mužské pohlaví.

Výzkumy na zvířatech prokázaly, že fytoestrogeny v sóji jsou silnými endokrinními narušiteli.

Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Malí kluci, kteří byli vystaveni DES (syntetický estrogen), vykazovali menší úroveň vyspělosti.

Mladé opice, které byly krmeny sójovými isoflavony, měly o 70 % nižší hladinu testosteronu ve srovnání s těmi, které byly krmeny živočišným mlékem (které také není ideální lidskou potravou).

Téměř 15 % bílých a 50 % africko-amerických děvčat vykazovalo známky puberty (více ZDE…), jako jsou vývoj prsů a ochlupení před dovršením osmého roku života. Některé holky vykazovaly známky puberty již v období, kdy jim byly 3 roky.

Tento předčasný pohlavní vývoj děvčat se spojuje s konzumací sóji a vystavením organismu environmentálním estrogenům, jako jsou PCBs a DDE.

Příjem fytoestrogenů během těhotenství může mít i v malých dávkách nežádoucí vliv na vývoj plodu a zahájení puberty v brzkém věku.

V čem spočívá nebezpečí sóji?

Vysoká hladina kyseliny fytinové snižuje asimilaci vápníku, hořčíku, mědi, železa a zinku. Tuto kyselinu není možné neutralizovat běžným zpracováním sóje, jako močení, dlouhé nebo pomalé vaření.

Sója způsobuje poruchy vývoje u dětí. Inhibitory trypsinu v sóji reagují s trávením bílkovin a způsobují poruchy slinivky. Zvířatům tyto inhibitory způsobovaly zpomalený růst.

Sójové fytoestrogeny narušují endokrinní funkce a způsobují neplodnost a rakovinu prsu u dospělých žen. Také napadají štítnou žlázu, způsobují hypotyreózu a rakovinu štítné žlázy.

Analogy vitamínu B12 ze sóji nejsou vstřebány, proto má tělo vyšší požadavky na tento vitamín. Sójová jídla zvyšují požadavky těla také na vitamín D. Do sóji se přidává toxická náhrada – vitamín D2.

Křehké bílkoviny jsou v důsledku vysoké teploty a dlouhého vaření příliš denaturované. Výsledkem tepelného zpracování je vznik toxického lysinoalanínu a vysoce karcinogenního nitrosaminu.

Dochází k produkci volné kyseliny glutamové, nebo také MSG, potenciálního neurotoxinu. Doplňující dávky se přidávají i do sójových výrobků za účelem potlačení nepříjemné chutě.

Výrobky ze sóji obsahují vysoké hladiny hliníku, který je toxický pro nervový systém a ledviny.

Fakta a bludy o sóji

Blud: Sója se jako jídlo používá po mnoho tisíciletí.

Fakt: Sója je známá mnoho tisíciletí, nicméně jako jídlo se poprvé použila během dynastie Chou (1134-246 př. n. l), když se Číňané naučili sóju fermentovat a připravit z ní jídla jako tempeh, nattto, miso a tamari.

Blud: Asijci konzumují velké množství sóji.

Fakt: Japonci a Číňané zkonzumují v průměru 10 gramů sójového jídla (asi 2 čajové lžičky) denně. Asijci konzumují sóju v malém množství, jako pochutinu, nikoliv jako náhradu za živočišné bílkoviny.

Blud: Americká dietetická asociace (ADA) ji nepovažuje za nebezpečnou.

Fakt: Tato asociace nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Vyjádřila se, že jsou studie, které poukazují na pozitiva i negativa sóje. Také dodává, že rozsáhlé studie nelze provést z etických důvodů. Proč asi?

Blud: Dnešní sójové výrobky mají stejný zdravotní užitek jako tradičně fermentovaná sója.

Fakt: Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované (toxiny proto nejsou neutralizované) a jsou zpracované způsobem, který ničí bílkoviny a vytváří toxiny.

Blud: Sójové výrobky jsou zdrojem kompletních bílkovin.

Fakt: Podobně jako ostatní luštěniny i sója má nedostatek aminokyselin s obsahem síry, metioninu a cystinu. Moderní zpracování sóji navíc ničí křehký lysin.

Blud: Fermentované sójové produkty zajištují dostatek vitamínu B12 ve vegetariánské stravě (více ZDE…).

Fakt: Složku, která je podobná vitamínu B12, tělo nedokáže využít, a tak se nedostatek vitamínu B12 zvyšuje.

Blud: Sójové formule jsou pro kojence bezpečné.

Fakt: Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce. Zvířata, která byla krmená stravou s obsahem inhibitorů trypsinu, vykazují poruchy vývoje a poruchy slinivky.

Konzumace sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Kyselina fytinová způsobuje sníženou dostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému.

Sóji chybí cholesterol, který je nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu dospívání dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji kluků.

Blud: Sója a sójová jídla mají preventivní účinek proti osteoporóze (více ZDE…).

Fakt: Sója a sójová jídla způsobují nedostatek vápníku a vitamínu D, které jsou nezbytné pro zdravé kosti. Je to vápník ze zeleniny a vitamín D z mořských živočichů a ze slunce, co mají preventivní účinek proti osteoporóze u Asiatů, nikoliv sójová jídla.

Blud: Současné sójové výrobky chrání před mnoha druhy rakoviny.

Fakt: Kromě jiných studií, i britská vláda prohlásila, že neexistují důkazy o tom, že sója a sójové výrobky chrání před rakovinou prsu a jinými druhy rakoviny. Naopak, sója může být výsledkem zvýšeného rizika vzniku rakoviny.

Blud: Sója chrání před srdečními onemocněními.

Fakt: U některých lidí může snížit hladinu cholesterolu. Avšak není pravděpodobné, že snížení cholesterolu zabrání srdečním onemocněním.

Blud: Sójové estrogeny (izoflavony) jsou prospěšné pro zdraví.

Fakt: Sójové izoflavony jsou fytoendokrinnými narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Už konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu (snížení funkce štítné žlázy) s příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy.

Blud: Sója a sójové výrobky jsou bezpečné a užitečné pro ženy v období menopauzy.

Fakt: Jídla ze sóji mohou stimulovat růst nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s potížemi v období menopauzy.

Blud: Fytoestrogeny v sóji mohou podporovat duševní výkonnost.

Fakt: Nedávná studie zjistila, že ženy s nejvyššími hladinami estrogenu v krvi, mají nejvíce snížené kognitivní funkce. Konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku.

Blud: Sójové izoflavony a izolovaná sójová bílkovina mají status GRAS (Generally Recognised as Safe – Obecně považované za bezpečné).

Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), největší světový pěstitel sóji, nedávno stáhl svou žádost na FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) za účelem udělení statutu GRAS pro sójové izoflavony, protože narůstaly protesty ve vědeckých kruzích. FDA nikdy neudělil status GRAS sójovým izolovaným bílkovinám kvůli obavám z přítomnosti toxinů a karcinogenů ve zpracované sóji.

Blud: Sója podporuje libido (více ZDE…).

Fakt: Četné studie provedené na zvířatech potvrdily, že sója způsobuje neplodnost, jelikož snižuje hladinu testosteronu. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich libido.

Blud: Pěstování sóji je bezpečné pro životní prostředí.

Fakt: Většina sóji ve Spojených státech a jiných zemích je geneticky modifikovaná z toho důvodu, aby farmáři mohli používat velké množství herbicidů.

Blud: Pěstování sóji je ekonomicky prospěšné pro rozvojové země.

Fakt: V zemích třetího světa byla tradiční úroda nahrazena sójou, pěstovanou mezinárodními korporacemi, což přeneslo zisk z lokálních farmářů na tyto firmy.

Poznámka

Výživová medicína doporučovala sóju jako zdravou náhradu kravského mléka po mnoho let. Po více zjištěních o účincích sóji se začala od podobných doporučení distancovat.

Nicméně stále existuje skupina lékařů, zdravotních sester a zastánců, kteří sóju tvrdohlavě doporučují, skrývají hlavu v písku a ignorují závažná varování o jejích rizicích.

Pokud tedy víte o lidech nebo skupinách propagujících konzumaci sóji, upozorněte je na tato fakta a bludy o sóji a vyzvěte je, aby si dané téma pozorně prostudovali.

Zdroj: www.soyonlineservice.co.nz, Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Zdravá výživa Značky: bludy, fakta, fytoestrogeny, hormony, mozek, neplodnost, puberta, sója, štítná, žláza

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Pelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkemPelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkem
  • Patní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčbaPatní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčba
  • Vibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží životVibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží život
  • Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Pelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkemPelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkem
  • Patní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčbaPatní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčba
  • Vibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží životVibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží život
  • Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?
  • Detoxikační kúra pro vaši štítnou žlázuDetoxikační kúra pro vaši štítnou žlázu
  • Listy černého rybízu prospívají cévám i imunitěListy černého rybízu prospívají cévám i imunitě
  • Zapomeňte na vatové tyčinky. Prozradíme vám bezpečné alternativyZapomeňte na vatové tyčinky. Prozradíme vám bezpečné alternativy
  • Jak na skvrny od potu: Známe účinné přírodní prostředky!Jak na skvrny od potu: Známe účinné přírodní prostředky!

Doporučujeme články:

  • Pelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkemPelyněk pravý aneb první pomoc při potížích s játry, žaludkem či žlučníkem
  • Patní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčbaPatní ostruha: Příčiny vzniku a domácí léčba
  • Vibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží životVibrogymnastika: Jednoduché cvičení, které vám prodlouží život
  • Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?Proč vzniká zápach z úst a jak se s ním dá bojovat?
  • Detoxikační kúra pro vaši štítnou žlázuDetoxikační kúra pro vaši štítnou žlázu
  • Listy černého rybízu prospívají cévám i imunitěListy černého rybízu prospívají cévám i imunitě

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT