Zamysleli jste se někdy nad tím, jak působí cukr na mozek? O cukru se v poslední době nepíše mnoho dobrého, ale opravdu škodí i mozku?
Většina lidí přijímá přebytkový cukr každý den a zdá se, že funguje normálně. A přece má cukr podle neuroložky Nicole Avena na mozek horší vliv, než si vůbec dokážeme představit.
Proč tedy cukru nedokážeme odolat?
Nicole Avena tvrdí, že stačí trochu cukru a hned se nám aktivují receptory sladké chuti na jazyku. Tyto receptory vysílají signál do mozku a mozkové kůry.
Když se signál dostane do mozku, cukr v mozku aktivuje systém odměňování. Tento systém je podstatný při hledání odpovědi na otázku: Mám si ještě dát?
Ten zvláštní hřejivý pocit, který v nás vyvolává příjem cukru, nám odpoví: Určitě ano!
Systém odměňování v mozku neaktivuje jen cukr, ale i socializace, sex a drogy. Pokud se nám podaří tento systém „přeaktivovat“, může to přinést nežádoucí efekt ve formě nutkavých choutek, ztráty kontroly a přivyknutí na vyšší dávku – zvýšení tolerance.
Součástí odměňovacího systému je také dopamin. Drogy dokáží dopamin zvýšit natolik, že někteří lidé nedokáží odolat tomuto pocitu a začnou ho vyhledávat (tak dochází k závislosti). Podobně jako drogy i cukr zvyšuje hladinu dopaminu, ne však tak agresivně.
U cukru je problém v tom, že systém odměňování funguje, i když jsme ho už snědli příliš. Chová se podobně jako droga, což vysvětluje, proč se někteří lidé nedokáží vzdát tolika sladkostí a potravin s obsahem cukru.
Konzumace cukru v příliš velkém množství může mít za důsledek vypěstování návyků na cukr v mozku.
Cukr může markantně ovlivnit naše stravovací návyky a velmi ztížit snahu eliminovat ho ve stravě. Rázné omezení příjmu cukrů vede k abstinenčním příznakům.
Mám nadobro skoncovat s cukrem?
Není snadné jen tak najednou cukr ze stravy vypustit. Výrobci ho přidávají do mnoha zpracovaných potravin a jídel.
Cukr můžeme nahradit stévii nebo jinými sladidly, to nás však nezbaví závislosti na sladkém, jen sníží náš energetický příjem.
Podobně to funguje i s náhradami cukru jako agáve, rýžový sirup, med a fruktóza – je to jen „zamaskovaný“ cukr a systém odměňování v mozku aktivuje stejně jako sacharóza.
Po fyzické stránce se omezení cukru může projevit ztrátou hmotnosti, zlepšením problémů s akné či se spánkem a náladovostí, a dokonce může pomoci eliminovat náhlý pokles energie, který mnozí z nás prožívají kolem třetí odpoledne, ať už v práci nebo ve škole.
Pokud se vám podaří omezit příjem cukru, to, čeho jste předtím dokázali bez mrknutí oka sníst obrovské kvantum, se vám bude zdát s odstupem času nepříjemné a ani vám nepřijde na mysl, abyste se tím nacpali jako kdysi!
Zpracovala: Vylectese.cz
Kdysi dávno,jsem poslouchával v rádiu reportáž-Sama(sám)doma a jednou tam byl diabetolog,který na telefonický dozat posluchačky odpověděl:Když dostanete chuť na sledké a berete léky na cukrovku, jednou za čas je dobré si dát jeden zákusek,nebo málo cukru do čaje nebo kafe!Protože Vám schází něco,co je obsaženo v tom cukru.Ano,když to je pak častější,je dobře se o tom zménit lékaři a udělat rozbor krve!Ja mám taky cukrovku a přislazuji si kafe medem,u čaje i ten med zkazí vůni bylinkových čajů!