Zamýšleli jste se někdy nad tím, zda náhodou pití limonád bez cukru (tzv. „dietní“ neboli „light“ limonády ochucené umělým sladidlem) nemá na naše zdraví škodlivé účinky?
Pití neslazených limonád se zdá být dobrou volbou v porovnání s pitím slazených limonád. Vědecké výzkumy však dokazují, že ani to není dobrou volbou.
A přibyly i další důvody, proč bychom měli za každou cenu přestat s pitím limonád. Pití uměle slazených nápojů zvyšuje riziko mrtvice a demence. Jinými slovy, uměle slazené nápoje nám doslova útočí na mozek.
Vědci z Bostonské univerzity posbírali statistické údaje a zjistili, že osoby, které pravidelně pijí uměle slazené limonády, mají třikrát vyšší riziko vzniku mrtvice a demence.
A co limonády slazené cukrem? S těmi se také spojuje nemálo problémů. Podívejme se nyní blíže na nejnovější výzkum…
Uměle slazené nápoje zvyšují riziko vzniku mrtvice a demence
Výzkumníci pozorovali téměř 3000 dospělých osob, které měly ve zvyku pravidelně pít limonády. V souvislosti s konzumací uměle slazených nápojů vědci dospěli k znepokojivým závěrům.
Při analýze osob starších 45 let, které utrpěly mrtvici, a osob starších 60 let, které utrpěly demenci, vědci zjistili, že pití uměle slazených limonád vedlo k trojnásobně většímu riziku vzniku mrtvice či demence.
Rizikový vliv konzumace slazených limonád zůstal stejný i po zvážení ostatních rizikových faktorů, jako jsou přejídání, špatná strava, nedostatek cvičení a kouření. (1)
„Výsledky uvedených výzkumů nejsou definitivní, ale je třeba si uvědomit, že jsou to spolehlivé a pravdivé údaje, které s největší pravděpodobností potvrzují naše domněnky.
Zdá se, že z konzumace slazených nápojů nemáme žádný skutečný užitek a nahradit je neslazenými či uměle slazenými nápoji není žádné řešení.
Jediné, co lze udělat, je znovu si zvyknout na starou dobrou vodu.“ – MUDr. Sudha Seshadri, autor výzkumů seniorů, profesor neurologie a člen fakulty v Centru pro výzkum Alzheimerovy choroby na Bostonské univerzitě (2)
Výzkum
Avšak tým výzkumníků z Bostonské univerzity se nespokojil jen s těmito zjištěními. Prozkoumal také pravidelné pití běžných slazených limonád a jaký to má vliv na naše zdraví.
I přesto, že tito výzkumníci nezjistili, že by cukrem slazené nápoje měly nějakou souvislost s mrtvicí či demencí, ukázalo se, že tento typ nápojů s sebou nese svá vlastní rizika.
Ať už se jedná o „opravdový“ cukr, nebo máme na mysli kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a rizika spojená s jeho použitím při výrobě limonád, závěry vědeckých výzkumů jsou jasné.
Skandál cukrovarnického průmyslu z 50. a 60. let stál na začátku pohromy ve stravování. Zfalšované výzkumy placené cukrovarským průmyslem ovlivnily veřejné mínění. Oklamaly lidi a ti uvěřili, že to „zlo“, kterému je třeba ve stravě se vyhýbat, je tuk a ne cukr.
Dnes už však máme lepší poznatky a víme, že zdravé tuky jsou nezbytné pro zachování našeho zdraví. Mnoho lidí však stále nechce přestat s pitím limonád.
Nadměrná konzumace cukru je dobře známá příčina, která stojí za vznikem srdečních chorob a vážných poškození metabolismu.
Vědci z Bostonské univerzity však chtěli vědět, jak pití slazených limonád, uměle slazených limonád a ovocných džusů ovlivňuje zdraví lidského mozku.
Pomocí fotografií magnetické rezonance, testů psychických funkcí a za použití již existujících údajů vědci zjistili, že každodenní pití 2 slazených nápojů nebo 3 limonád vede ke zmenšování hmoty mozku.
Máme zde na mysli skutečné scvrkávaní mozku v důsledku zmenšování hippocampu. Pravidelná konzumace limonád také urychluje stárnutí mozku, výsledkem čehož je slabší paměť.
To jsou rizikové faktory příznačné pro první stádia Alzheimerovy choroby. Dokonce i pití jedné dietní uměle slazené limonády denně vede ke zmenšování mozku. (3)
Pití dietních limonád vede i k jiným problémům
Vědci z Bostonské univerzity byli první, kteří poukázali na souvislost mezi pitím dietních limonád a vznikem demence.
Seznam medicínských výzkumů, který poukazuje na souvislost mezi pitím uměle slazených nápojů a hromadou dalších zdravotních problémů, je však podstatně delší. Z mnohých problémů můžeme zmínit:
1. Deprese. Pití 4 a více plechovek denně vede k 30% zvýšení rizika vzniku deprese. (4)
2. Poškození ledvin. Dlouhodobá konzumace dietních limonád vede k 30% zhoršení činnosti ledvin. (5)
3. Cukrovka 2. typu a metabolický syndrom. Každodenní pití dietních limonád zvyšuje riziko vzniku metabolického syndromu o 36 % a riziko vzniku cukrovky 2. typu o 67 % ve srovnání s osobami, které nekonzumují dietní limonády. (6)
Tři zdravé nápoje, které jsou mnohem lepší než limonády
Proč bychom měli pít nápoje, které nám zkracují život? Raději vyzkoušejte následující:
1. Vyzkoušejte čaj. Pravidelné pití čaje může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby až o 86 %. Nemáte rádi čaj? Pití kávy může snížit riziko vzniku deprese o 10 %. (7)
2. Kombucha. Máte při pití limonád rádi to šumění? Raději vyzkoušejte nápoj z kombuchy. Tento nápoj, který má původ v Číně a je známý jako „elixír zdraví a nesmrtelnosti“, je šumivý a plný probiotik prospěšných pro naše střeva.
3. V trendu je nyní popíjet tento starodávný tonik. Vývar z kostí zažívá comeback. Cena za šálek vývaru z kostí se v New Yorku šplhá k 10 dolarům. Naše prababičky ho však vařily alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte léčivou sílu pití vývaru na vlastním těle.
Závěrečné myšlenky ohledně uměle slazených nápojů a rizika vzniku mrtvice a demence
- Pravidelné pití dietních a uměle slazených limonád až trojnásobně zvyšuje riziko vzniku mrtvice a demence.
- Pravidelné pití jedné dietní limonády denně přispívá ke zmenšování mozku.
- Pravidelné pití slazených limonád vede ke zmenšování hippocampu a k rychlejšímu stárnutí mozku, výsledkem čehož je oslabování paměti. Tyto uvedené rizikové faktory jsou příznaky počátečního stádia Alzheimerovy choroby.
- Namísto slazených nebo dietních limonád pijte raději čaj. Pití čaje může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby až o 86 %.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář